Zo maak je je iPhone saaier

Ik heb die Nokia nu een week en mijn schermtijd – op m’n iPhone – is nog nooit zo laag geweest.

Gemiddeld 50 minuten per dag.
Ofwel: 5 uur en 1 minuut in de hele week!

Voor iemand die totaal niets met smartphones heeft, klinkt dat wellicht nog steeds als een hele berg tijd (welk ander ding doe je >5 uur per week, behalve werken en slapen?). Maar ik vrees dat ik die hoeveelheid weleens in een dag heb gehaald…

Je ziet hierboven ook welke apps ik het meest gebruikte: WhatsApp, Google Maps (die vind ik eigenlijk nauwelijks tellen als schermtijd), Signal (WhatsApp maar dan mét respect voor je privacy) en Vinted.

Ik moet toegeven dat ik zelf best onder de indruk ben. Zelfs wanneer ik afgelopen jaren terugkwam van een smartphonevrije vakantie, zat m’n schermtijd in de weken daarna nooit onder de 1 uur per dag. Het begon dan zo rond de 1,5 uur en al snel zat ik weer boven de 2 uur, want ja, verslavend…

Oké, kleine kanttekening: ik heb afgelopen week regelmatig m’n laptop gebruikt om berichten te versturen via WhatsApp. Gesmokkeld dus? Niet echt. Want mijn laptop gaat niet mee naar de wc, ik typ die appjes niet terwijl ik naar de bushalte loop, en ik kan ook niet appen terwijl ik kleine M zit te voeden (zo’n hele laptop past er echt niet bij in de stoel).

Dus hoewel ik nog steeds digitaal communiceer, gebeurt dat op de laptop automatisch een stuk bewuster. En niet de hele tijd. Onderweg naar de bushalte kijk ik om me heen naar de magnolia’s die in bloei staan. Op de wc lees ik eindelijk de Onze Taal-scheurkalender die B daar op 1 januari heeft opgehangen. Terwijl ik kleine M voed, mijmer ik wat, heb m’n aandacht bij mijn kind of lees een boek. De onwennigheid is er intussen af en het geeft zo. veel. RUST.

Dit weekend maakte ik ’s morgens een lijstje met dingen die ik nog aan iemand wilde vertellen. Op een gegeven moment pakte ik m’n laptop erbij om die appjes te sturen. Daarna legde ik het apparaat weer weg. Klaar. Niet in de scroll-fuik getrapt.

Anyway, die Nokia bevalt dus goed. Niet dat ik ‘m veel gebruik: ik heb er welgeteld 2 keer mee gebeld en 1 sms’je gestuurd (en dat laatste ging zó traag, want ja ouderwets cijfer-naar-letter-toetsenbord hè!). Maar doordat ik mijn dumphone nu kan meenemen als ik de deur uit ga, laat ik die stomme smartphone vaker met een gerust hart thuis. Vrienden en familie hebben mijn nieuwe nummer*; als er iets is, kunnen ze bellen.

(*Mocht je dit als vriend(in)/familielid lezen en het nummer nog niet hebben: niet beledigd zijn, ik had geen zin om heel veel appjes tegelijkertijd te sturen hierover. Vraag er gerust naar.)

Los van de dumbphone deed ik nóg 7 dingen om mijn iPhone X zo onaantrekkelijk mogelijk te maken:

 1. Ik zette het scherm weer op zwart-wit. Dit doe je bij de Instellingen > Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte > Kleurfilters.
 2. Ik stelde een sneltoets in, zodat ik het scherm heel makkelijk eventjes op kleur kan zetten. Bijvoorbeeld als ik een foto wil maken. Op de iPhone X is de achterkant van het scherm ook ’tikbaar’. Dit stel je in bij Toegankelijkheid > Aanraken > Tik op achterkant. En dan kies je bij ‘Dubbel tikken’ voor ‘Kleurfilters’.
 3. Ik verminderde het contrast van m’n telefoon. Dit doe je bij Toegankelijkheid > Weergave en Tekstgrootte > ‘Verminder witpunt’ aanzetten. Ik heb mijne op 65%: genoeg om het scherm nog duidelijk te kunnen zien en het scherm wordt een stuk minder ‘knal’. Meer richting e-reader, zeg maar.
 4. Ik stelde het beeldscherm zo in, dat het niet meer automatisch aan gaat als ik m’n iPhone aanraak of ernaar kijk. Kan bij Instellingen > Scherm en helderheid, zet ‘Til op om te activeren’ en ‘Vergrendel/ontgrendel’ uit.
 5. Ik veranderde een instelling waardoor iOS minder kleine ‘bewegingen’ maakt (die stiekem je aandacht trekken). Doe je bij Instellingen > Toegankelijkheid > Beweging en dan de knop ‘Verminder beweging’ aanzetten.
 6. Uiteraard staan ook de meldingen van alle apps uit. Dus geen rode (of in mijn geval grijze ;-)) bolletjes meer bij de icoontjes. Ook geen op-poppende notificaties als er iets binnenkomt. Ga naar Instellingen > Meldingen en kijk in de lijst met apps welke meldingen je wilt uitzetten.
 7. Tot slot veranderde ik het vergrendel- en beginscherm naar een saaie zwarte achtergrond. Geen gezellige foto van kleine M meer dus. Dit helpt ook echt! Gewoon een kwestie van zo’n afbeelding in je foto’s zetten en instellen als achtergrond (Instellingen > Achtergrond).

Het doel van dit alles: van mijn telefoon daadwerkelijk een handige tool maken, in plaats van een entertainment device.

En te beoordelen aan mijn schermtijd is dat aardig aan het lukken.

PS. Boekentip: Ik maak het uit. Een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen van journalist Catherine Price. Handzaam en goed geschreven, boordevol tips en helpt je op weg met een handig stappenplan. En ook als je niets aan je telefoongebruik wilt veranderen: stiekem vind ik dat iedereen die een smartphone heeft, het eerste deel (‘Wakker worden’) moet lezen…

(Headerbeeld: Pexels)


door

Tags:

Reacties

6 reacties op “Zo maak je je iPhone saaier”

 1. Goed om te lezen! Ik heb Instagram ook van m’n telefoon gegooid en vind jouw tips om mijn telefoon minder aantrekkelijk te maken heel fijn. Straks eens kijken of ik dat op mijn telefoon ook in kan stellen.

  Weet niet of ik aan de dumbphone ga, maar stoppen met Instagram scheelt me al heel veel schermtijd, dus dat is een mooi begin.

  1. Nice, goed bezig!!

 2. Zo boeiend om jouw zoektocht hierin te volgen Suus! Inspirerend ook. Voor mij werken de limieten op apps best goed (bv Instagram maximaal 20 min per dag). Notificaties heb ik altijd al uitstaan (muv whatsapp, waar ik wel bewust trager op reageer, en veel groepsfoto’s staan onder gearchiveerd, zodat ik nooit notificaties krijg maar zelf moet gaan kijken – ook wel een tip!). Ik download ook echt zo min mogelijk apps (ondanks veel gebruik heb ik die van Vinted bv niet, als het mogelijk is bekijk ik dat op m’n laptop).

  Je tips over het scherm onaantrekkelijk maken kende ik nog niet, dank je! Hoe ben je daar allemaal achter gekomen?
  Ik had m’n scherm wel eens eerder op zwart wit, maar dat bleek onwerkbaar voor foto’s maken inderdaad.

  Helemaal stoppen met useless telefoongebruik is nu even niet zo’n makkelijk idee met alle nachtvoedingen. Ben dan soms zo intens moe dat ik echt even iets zoek om me wakker te houden (zonder dat de rest van het huis wakker wordt).

  1. Groepsfoto’s moet groepsapps zijn.. stomme autocorrect

  2. Oh ja super herkenbaar wat betreft die nachtvoedingen! In de eerste paar maanden van kleine M haar leven was ik ook héél blij met de optie om ’s nachts Wordle te spelen tijdens de zoveelste voeding.

   Intussen is de telefoon dus de slaapkamer uit en dat gaat eigenlijk verrassend prima (en we hebben nog steeds nachtvoedingen, soms 1 maar veel vaker 2-4). Verschil is wel dat kleine M nu groot genoeg is om haar liggend op mn zij te voeden, ik heb dan lekker mijn ogen dicht. En slaap vaak half. ;-) En voor de momenten dat ik toch lang wakker zit te voeden, pak ik mijn e-reader erbij. Backlight (en de mogelijkheid om je boek in 1 hand vast te houden) is dan wel heel handig!

   Oh, en als antwoord op je vraag over waar ik deze kennis vandaan heb: Reddit, grotendeels! Er blijkt daar een hele community te zitten van mensen met dumbphones en zogenaamde ‘digital minimalists’… inspirerend wel.

 3. Loes

  Wat pak je dit goed en grondig aan. :) en wat tof dat je zo snel resultaat hebt. Ben wel benieuwd hoe je dat nu ziet, denk je dat het gaat lukken om dit vol te houden? Zo ja of zp nee, waar ligt dat dan aan?

  Ik vind het alleszins fijn om je te lezen, ook over dit onderwerp. Ik merk dat ik zelf mijn gsm vooral voor werkdingen gebruik, begin me meteen af te vragen of dat eigenlijk wel klopt of dat het een smoes is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.