A little bit of everything, all rolled into one

Kerstboom verzorgen? Zo doe je dat

We zaten zaterdag op de bank, toen A belde, een vriendin van mijn B. “Hoi! Willen jullie een kerstboom?”

Ze stond in de Makro en daar kreeg je als je zoveel euro uitgaf een gratis boom. En aangezien zij en haar vriend inkopen aan het doen waren voor hun Oud-en-Nieuwfeestje, kregen ze twéé bomen mee naar huis.

Nou, natuurlijk, kom maar hier dan!
Nog geen half uurtje later stonden ze bij ons op de stoep – wat een luxe zeg. Het bleek ook nog een hele mooie, rechte en goedgevulde boom te zijn.

Zoals je ziet, is onze kerstboom hier nog niet af. Grote boom = meer kerstversiering nodig! Daar ga ik volgend weekend maar eens naar op zoek…

En vooral: GROOT! De top reikt nét tot twee centimeter onder het plafond. Goed ingeschat, haha.

Dit jaar heb ik dus voor het eerst een serieuze kerstboom in huis. Vooruit, al eerder had ik een schattig boompje in m’n appartement staan, maar deze valt duidelijk niet meer in de categorie ‘schattig’.

Supergezellig natuurlijk, maar ineens dacht ik: waar wordt zo’n den (of spar) nou eigenlijk blij van?

Omdat jij je dat misschien ook afvraagt in dit kerstboomseizoen, hier de tips die ik verzamelde!

1. Laat je boom eerst acclimatiseren.
Zet ‘m eerst een dag in de schuur of garage, en verhuis hem daarna pas naar de woonkamer. Zo kan de boom wennen aan de warmere temperaturen, en laat-ie zijn naalden veel minder snel vallen. Uh, dit is bij ons dus alvast mislukt, want in een bovenwoning heb je nu eenmaal geen schuur of garage.

2. Kerstboom zonder kluit? Zaag een klein stukje (3 cm) van de ingedroogde stam af. Zo neemt je boom beter water op en blijft-ie langer vers. Eigenlijk net als bij bloemen dus. Oké, deze onthoud ik voor volgend jaar. ;-)

3. Plaats de boom zo ver mogelijk weg van de verwarming. Bij voorkeur minstens 2 meter. Een kerstboom wordt ook het blijst op een lichte plek, waar geen direct zonlicht valt, en uit de tocht.

4. Geef je boom (met of zonder kluit) genoeg water. Een kerstboom zonder kluit moet altijd met de onderkant in het water staan (koop daarvoor een handige standaard; wij tikten er eentje op de kop bij de kringloop voor 2,50 euro). Vul het water regelmatig – om de dag – bij; je boom drinkt zo een halve tot 1 liter per dag.

5. Roer tijdens het bijvullen één eetlepel kristalsuiker door het water. De suikers voeden de boom, waardoor-ie langer groen blijft. Plantenvoeding (Pokon) schijnt ook goed te werken.

6. Benevel je boom met een plantenspuit. Ook zo voorkom je uitdroging. En je huis gaat er meteen lekker van ruiken!

(Bronnen: o.a. Intratuin, vtwonen, Tuinadvies)

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.