You only live once

Voor 2017 had heb ik eigenlijk maar één goed voornemen: me minder druk maken om dingen. ‘Meer genieten’, het klinkt zo cliché maar weet je, dóe het maar eens, in deze wereld die draait om presteren en ambitie en altijd maar meer, meer, meer.

Me minder druk maken betekent in de praktijk ook: minder doen. Vaker denken: f*ck die shit, ik ga gewoon lekker niet hardlopen/eten koken/naar die verjaardag/gezond eten/de krant lezen/op tijd naar bed vandaag. (Er komt nog net geen ‘lekker puh’ achteraan).

Ik ga gewoon lekker bankhangen/uit eten/wijn drinken/taartjes halen/lamme series kijken vandaag. Omdat het leuk en fijn is. Omdat het kan.

Misschien is dit voor jou heel vanzelfsprekend – voor mij is het een bevrijding. Al ruim vijfentwintig jaar lang moet ik namelijk van alles van mezelf. Bovendien zegt dat stemmetje in mijn hoofd ook altijd dat ándere mensen enorm veel van mij verwachten. Hard werken. Op tijd komen. Leuke cadeautjes kopen. Lekker eten klaarmaken. Het huis opruimen. Een goede vriendin/dochter/collega/zus/nicht/geliefde zijn.

Maar hey, waarom denk ik eigenlijk altijd dat ik iets moet doen om dat te zijn?

Vergis je niet: dit is geen pleidooi voor luiheid. Integendeel. In 2012, toen ik een half jaar in Taiwan woonde, ontdekte ik al dat ik eigenlijk mínstens zo productief ben als ik weinig van mezelf moet. Levenslust heb ik toch wel en de dingen gebeuren dus ook gewoon, alleen een stuk minder geforceerd en vrijwel zonder stress.

Daar in Taiwan voelde ik voor het eerst hoe het is om te leven zonder continue verwachtingen van jezelf, zonder (zelfopgelegde) druk van buitenaf. Hoe de dingen dan gaan stromen, hoe er juist méér creativiteit komt. Meer liefde. In Cuba, vorige maand, ervaarde ik dat opnieuw. Alleen daarom al is het zó goed om af en toe ver weg te gaan, de dingen van een afstandje te bekijken – omdat ik weer even heel scherp zie waar het allemaal om gaat.

Dus trek ik de afgelopen weken steeds meer m’n eigen plan. Probeer het niet kut te vinden dat ik misschien soms mensen voor het hoofd stoot. Ik kan het niet altijd iedereen naar de zin maken en dat wíl ik ook niet (meer). En ook naar mezelf toe: waarom is elk weekend anderhalf uur hardlopen eigenlijk de ‘beste’ manier om die vrije tijd te besteden? O, natuurlijk, soms wel, maar er zijn nog zo veel andere dingen die het leven de moeite waard maken.

Lastig blijft het wel. Naar aanleiding van dat blogje over dansen in Tivoli bijvoorbeeld, kreeg ik drie berichtjes van mensen die vroegen: hey, zullen wij ook weer uitgaan? Maar het hele punt is nu juist dat ik niet meer alles vast wil leggen. Ik wil leven, voelen wat op dat moment goed voelt. Dat was toen dansen, is misschien volgende week wéér dansen, maar misschien ook niet.

Het is niet makkelijk om ánderen vrij te laten in wat ze doen – hoe vaak denk je niet: goh, waarom doet die-en-die dat nou zo-en-zo? – maar nog veel lastiger om jezelf vrij te laten. Geen oordeel te vellen over je eigen handelen. Niet steeds te denken: goh Suusie eet je nou alweer chocola. Of: jeetje, ben je nou nog niet aan het werk? Of: het is één uur ‘s nachts, dat is toch veel te laat voor pizza?

Die oordelen zijn er steeds en ze zorgen ervoor dat ik me, vaak onterecht, druk maak. Soms verlammen ze me. In elk geval maken ze me minder gelukkig en onbevangen.

Daarom dus: minder oordeel, me minder druk maken. Niet steeds regels en richtlijnen willen maken – houvast is toch maar een illusie. Vertrouwen op de stroom van het leven en dat het allemaal wel goed komt als ik mijn gevoel volg.

En daarom aten we gisteravond in bed vierkazenpizza.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

5 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.