Weekendje naar Utrecht

Onlangs gingen B en ik een weekend naar Utrecht, om mijn verlof in te luiden. Zoals je misschien weet is Utrecht de stad waar we elkaar hebben leren kennen én waar we gingen samenwonen, voordat we zo’n twee jaar terug naar Elst verhuisden. Het werd dus een tripje down memory lane!

Op het moment dat we vertrokken was ik bijna 34 weken zwanger, en omdat de laatste week voor m’n verlof toch onverwacht druk was geweest, was ik lichamelijk niet heel erg mobiel. Dat betekende vooral: zo min mogelijk lopen. We moesten daarom een beetje creatief zijn qua activiteiten – maar dat is goed gelukt! Vandaag deel ik graag mijn tips met je voor een fijn weekend in Utrecht.

Slapen

Op zaterdag kwamen we begin van de middag aan in de stad. We hadden een kamer geboekt in het Bunk Hotel aan de Catharijnesingel – vlak bij TivoliVredenburg, qua locatie een ideale uitvalsbasis. Op het station huurden we beiden een OV-fiets voor het weekend, zodat we het aantal wandel-meters voor mij zo laag mogelijk konden houden. ;-)

Het hotel was een sfeervolle plek. Wat een mooie hoge restaurantruimte! Ik was hier vaak langs gefietst maar nog nooit binnen geweest, en ga Bunk zeker onthouden als ik in de toekomst een goede lunch- of werkplek zoek vlak bij het centraal station. De menukaart ziet er goed uit en naast gewone tafeltjes waren er ook plekken om te zitten met je laptop.

Bunk is een hotel dat iets hostel-achtigs heeft: de kamers zijn piepklein en je kunt er ook een ‘pod’ huren – een mini-ruimte met alleen een bed erin. Je deelt dan de badkamer met anderen. Eerder sliep ik in Rotterdam ook in zo’n pod (bij CityHub) en dat was me prima bevallen. Wij gingen dit keer voor de gewone ‘Bunk Room’, een piepklein kamertje van 7 vierkante meter met wel een eigen badkamer.

De kamer was hartstikke netjes en schoon, het bed sliep lekker en de mensen waren vriendelijk. Toch twijfel ik of ik zou teruggaan naar dit hotel, en dat zat ‘m eigenlijk maar in één ding: de kamer had geen raam, en de airco deed het niet goed. We hebben het twee nachten erg warm en benauwd gehad – terwijl ik na de eerste nacht nog heb nagevraagd hoe ik het systeem goed moest instellen. Maar goed, dit kan ook pech zijn geweest. Ik heb het in elk geval achteraf doorgegeven aan het personeel.

Eten

Ja, laat ik er niet omheen draaien: we kwamen onder andere naar Utrecht om gewoon heel lekker te eten bij onze favo eettentjes. Hier aten we:

  • Een lekkere kom Vietnamese pho bij het street food-stalletje Kimmade.
  • Taartjes bij Bond & Smolders; ik had een Japanse cheesecake die bijzonder goed smaakte!
  • Verse pasta bij Spaghetteria, altijd jammie (ze hebben verschillende vestigingen in Utrecht, wij zaten deze keer aan de Korte Koestraat). Ik was ook blij om te zien dat ze een alcoholvrij aperitief hadden, crodino spritz. Fijn om ook als zwangere de avond te kunnen starten met een feestelijk drankje.
  • Natuurlijk een gelato gescoord bij Venezia op de Oudegracht. ‘Vrede van Utrecht’ blijft toch wel mijn favoriete smaak, al was ik ook weer erg tevreden over het noga-pistache-ijs.
  • Tot slot dronken we nog een mocktail bij The Streetfood Club.
  • Ontbijt bij de Bakkerswinkel; dit was feest! Ik ging voor de wentelteefjes en B was zéér te spreken over zijn scrambled tofu (en dat zegt wat, want B heeft altijd een groot ontbijt nodig en qua portie schieten de meeste tentjes daarin tekort). Als toetje van het ontbijt deelden we nog een stukje van onze favoriete cheesecake, die met witte chocolade & framboos.
  • Lunch bij O’Panuozzo aan de Mariastraat, sinds jaar en dag onze favoriete Napolitaanse pizzeria. De pizza’s hier zijn lekkerder dan op veel plekken in Italië (ja, ik besef dat dit een beetje #havermelkelite klinkt). Helaas deze keer geen tiramisu voor mij, dus we moeten nog maar eens terug als Groebie is geboren – want ook de tiramisu is er fantastisch.
  • De tweede avond aten we Indonesisch bij Blauw, ook zo’n old-time favourite van ons. Ze hebben hier héle goeie vegan rijsttafel! Tip: minimaal een paar dagen van tevoren reserveren, het zit er elke avond vol. Toen wij op donderdag probeerden te boeken was er op zaterdag geen plek meer en konden we op zondag alleen nog na 20 uur terecht – wat trouwens prima was, want we hadden eerder op de dag die stevige pizza-lunch.
  • Voordat we naar huis gingen ontbeten we nog in ons hotel. Was ook lekker!
Japanse cheesecake bij Bond & Smolders
Lekker Italiaans eten bij Spaghetteria; ik had zwarte spaghetti en B ging voor ravioli met truffel.

Doen

We hadden dit weekend een doel: toerist zijn in ‘eigen’ stad. Want al wonen we niet meer in Utrecht, de stad voelt toch nog steeds een beetje als thuis. Des te leuker om eens een andere bril op te zetten tijdens dit bezoekje. En dus had ik bij de bieb de Lonely Planet van ‘The Netherlands’ geleend.

Het liefst hadden we de Domtoren beklommen, dat heb ik nog nooit gedaan, maar 465 treden omhoogklimmen én weer omlaag was helaas geen optie in mijn hoogzwangere staat. Wel bezochten we Dom Under, de ondergrondse archeologische opgravingen bij het Domplein. Leuk om te doen!

Verder gingen we naar de film bij het Louis Hartloopercomplex (filmtheater waar ze veel arthousefilms hebben). Ook leuk om daar weer eens te zijn én een pregnancy proof activiteit! We gingen voor Asteroid City, de nieuwe film van Wes Anderson, en die was… nou ja, raar, wat gezien de regisseur natuurlijk te verwachten was.

Nadat we zaterdag echt zo min mogelijk hadden rondgelopen om mijn lichaam te sparen, voelde ik zondag een tikje meer ruimte om te bewegen. We besloten een City Challenge te doen, een soort escape game / GPS-puzzeltocht op je smartphone, dwars door de stad. Zulke spellen hebben we eerder gedaan op reis in Napels en Palermo, en het is een ontzettend leuke manier om door de stad te struinen en intussen van alles te leren over de geschiedenis van de plek die je bezoekt.

In Utrecht kun je zelfs meerdere opties boeken; wij gingen voor de meest compacte, ‘Silver Betrayal in the 17th Century‘. Die was erg vermakelijk en leerzaam. Het verhaal zelf kun je trouwens gewoon instellen in het Nederlands. Je betaalt 7 euro om het spel te downloaden op een smartphone, daar speel je dan samen op.

Ik en Groebie op het Domplein. De foto is helaas onscherp, maar je snapt het idee.

Voordeel van dit spel was dat we het in ons eigen tempo konden doen, op een wandeltempo van 3 kilometer per uur en met genoeg rustpauzes tussendoor. Tijdens een van die pauzes streken we neer op een terrasje bij De Rechtbank, en zo stuitten we toevallig op het Utrechts Archief, dat daar direct naast ligt.

Aan het archief bleek een klein museum vast te zitten waar je voor de bizar lage prijs van 2,50 euro per persoon naar binnen mag. We waren nieuwsgierig… en wát een leuke plek! We hebben ons er twee uur lang vermaakt. Op dit moment is er onder andere een tentoonstelling over de restauraties van de Domtoren (toen en nu), er hangt een prachtige oude landkaart van regio Utrecht en er zijn allerlei video’s en animaties over verschillende thema’s in en rondom de stad. Aanrader, juist ook als je in Utrecht woont of de stad goed kent.

Andere dingen die nog op ons lijstje stonden, maar waar we deze keer niet meer aan toe kwamen:

Doe er je voordeel mee. :)

Zo, en toen waren we moe… we sloten maandagochtend af met het bezoekje Dom Under, en daarna stapten we weer in de trein naar huis. Het was een heerlijk weekend!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.