Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

Wasbare luiers: zo pak je het aan

Deze blogpost schrijf ik voor jou, vader/moeder van jonge kinderen. Ik beloof je dat je na het lezen van dit artikel precies weet wat je nodig hebt om te starten met wasbare luiers!

Goed nieuws voor de wereld: wasbare luiers worden steeds populairder. Van de mensen met kleine kinderen in mijn omgeving is zelfs de meerderheid ’team wasbaar’. Zelf zijn B en ik er ook al snel na de geboorte van kleine M mee gestart.

Maar eerlijk is eerlijk: vóórdat je begint aan wasbare luiers, kan dat best ingewikkeld lijken. Er zijn zo veel websites met informatie, zo veel merken en systemen. Voor je het weet, zie je door de bomen het bos niet meer. Dat probleem had ik in elk geval wel.

Daarom ga ik het je makkelijk maken!

Kleine disclaimer: ik ben ervaringsdeskundige, geen expert. Ik pretendeer niet dat ik het “beste” advies geef; ik kan je alleen maar vertellen hoe wij het aanpakken, en wat ik zie en hoor van anderen in m’n omgeving.

Waarom wasbare luiers?

Eerst nog even de voordelen op een rij:

  • Goedkoper dan wegwerpluiers
  • Kinderen worden eerder zindelijk (gemiddeld tot wel een jaar sneller!)
  • Minder last van luieruitslag
  • Minder kans op spuitluiers en doorlekken (kleine M is nu ruim een halfjaar oud en wij hebben nog nooit poep buiten de luier gehad)
  • Goed voor de ontwikkeling van de heupjes
  • En uiteraard een stuk minder afval (zo’n 6.000 luiers per kind!), dus je helpt om de planeet leefbaar te houden voor je kleintjes :)

Oke, ik ben om! En nu?

Er zijn tig merken wasbare luiers en verschillende systemen. Dat ontdekte je waarschijnlijk zelf al tijdens een rondje googlen. Met al die opties en keuzes ga ik je niet vermoeien.

Want je wilt gewoon weten wélke wasbare luier je moet hebben. En hoeveel. En wat je verder nodig hebt. Komt-ie!

Welk merk wasbare luiers is goed? En hoeveel heb ik er nodig?

Wij gebruiken wasbare luiers van het merk Totsbots. Ik ben hier tevreden over.

Een Totsbots-luier bestaat uit 2 onderdelen. Je trekt je baby eerst een ‘binnenluier‘ aan. Deze luier is eigenlijk een soort spons, die vooral veel vocht opneemt. Daar overheen trek je nog een dunne luier aan van waterdicht materiaal, het ‘overbroekje‘.

Bij elke verschoning gebruik je een nieuwe binnenluier. Een overbroekje kun je meestal een paar keer hergebruiken, voordat je het in de was stopt.

In de binnenluier leg je een inlegvel. Dit is een soort dik vel wc-papier, het vangt de poep op. Heeft je kindje gepoept, dan gooi je het inlegvel in de prullenbak. Bij plasluiers kun je de inlegvellen mee in de wasmachine doen, te drogen hangen en opnieuw gebruiken.

Stap 1: koop binnenluiers

Het binnenbroekje heet Totsbots Bamboozle Stretch. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Kaatje Katoen of de Billenboetiek (of Google zelf naar webshops). Ik raad je aan om 21 tot 24 binnenluiers te kopen. Dan heb je er genoeg om elke 2 à 3 dagen te wassen en zijn ze op tijd weer droog.

Stap 2: koop overbroekjes

Het overbroekje heet Totsbots Bamboozle Wrap. Ik raad je aan om 6 tot 8 overbroekjes te kopen. Koop ze bij Kaatje Katoen of de Billenboetiek.

Of: kies voor de overbroekjes van Popolini. Die passen ook over de luiers van Totsbots, en een vriendin van mij liet weten dat deze ’s nachts minder snel doorlekken nu haar kindje wat ouder is. Ik heb zelf nu 1 Popolini-overbroekje om uit te proberen, ik pas dit artikel aan zodra ik er meer over weet.

→ Ik hoor ook goede verhalen over het merk Hu-Da. Deze luiers werken hetzelfde als die van Totsbots.

Stap 3: koop boosters

Koop tot slot een paar boosters voor de nacht. Dit zijn losse langwerpige stukken stof die je extra erbij in de luier legt. Een stuk of 4 boosters is voldoende. Ze heten Totsbots Bamboozle Pads. Koop ze bij Kaatje Katoen of de Billenboetiek. (Of ga voor een ander merk naar keuze.)

Totsbots-luiers zijn er in 3 maten. Weegt je kind minder dan 5 kilo? Koop dan eerst maat 1. Is je kind al groter, koop dan direct maat 2. Zo bespaar je een hoop geld. Je kunt deze luiers met drukknoopjes kleiner maken voor de eerste maanden. En ze gaan lang mee: tot 16 kilo, in de praktijk meestal tot je kind zindelijk is.

Stap 4: koop accessoires

Dit heb je verder nodig:

→ Een luieremmer met 2 wasnetten (bijvoorbeeld ook van Totsbots).
→ Een wetbag; dit is een waterdichte zak voor in de luiertas. Hier doe je gebruikte luiers in als je onderweg bent, of voor bij de opvang. Tip: ook heel goed & goedkoop te krijgen op Marktplaats.
Inlegvellen. Die van Popolini zijn fijn.

Die twee laagjes luier over elkaar lijkt me onhandig. Kan het nóg makkelijker?

Ja! Je hebt ook wasbare luiers die er gewoon hetzelfde uitzien als een wegwerpluier, maar dan van stof. Eén luier dus.

Vrienden van mij hebben goede ervaringen met het merk Bambino Mio. En Totsbots heeft deze luier ook (Easyfit heet-ie).

→ Voordeel van deze luiers is dat ze nog makkelijker aan te trekken zijn.
→ Nadeel is dat de opvangcapaciteit vaak minder is. Lees: ze lekken sneller door en zijn daarom ’s nachts minder geschikt.
→ Je kunt ook overwegen om overdag deze luiers te gebruiken en voor ’s nachts een paar Totsbots-luiers aan te schaffen. Het beste van twee werelden!

Kan ik wasbare luiers ook tweedehands kopen op Marktplaats?

Jazeker! Ik kocht zelfs een complete set in maat 2 op Marktplaats. Scheelt een hoop geld: nieuw ben je zo’n 500-600 euro kwijt, ik kocht 24 binnenluiers en 8 overbroekjes op Marktplaats voor 250 euro.

Hier kun je op letten:

  • Check hoe lang de luiers gebruikt zijn. Ze gaan lang mee, maar slijten natuurlijk wel. De set die ik tweedehands kocht, was een halfjaar gebruikt. Die luiers zien eruit als vrijwel nieuw. Persoonlijk zou ik geen set kopen die al door 2 kindjes van 0 tot 3 jaar gebruikt is.
  • Vooral overbroekjes gaan sneller doorlekken als ze te ‘oud’ zijn. Dus je kunt ook overwegen om de binnenluiers tweedehands te kopen, en daarnaast een paar nieuwe overbroekjes.
  • Vraag of de luiers in de droger zijn geweest. (Dan slijten ze sneller.)

Hoe trek ik wasbare luiers aan en waar moet ik op letten?

Wanneer je de luiers koopt, krijg je er meestal een instructie bij. Kaatje Katoen legt het ook op hun website duidelijk uit.

In deze video zie je hoe je Totsbots-luiers aantrekt (4 minuten):

Ook de Billenboetiek heeft een handige video (2,5 minuut):

Paar dingen om op te letten:

  • De binnenluier mag losjes om de buik en beentjes zitten. Er mogen nog 1-2 vingers tussen passen.
  • Zorg dat het overbroekje helemaal over de binnenluier sluit. Dus check of alle randjes goed afgesloten zijn. Dan krijg je geen lekkage.
  • Zolang je kindje nog geen vaste voeding krijgt, kun je in principe ook zonder inlegvel. Maar smeer je billencrème? Gebruik dan wél een inlegvel, want deze crème is waterafstotend en dat combineert niet lekker met de luierstof (die juist vocht moet opnemen).

Hoe was ik de luiers?

Gewoon in de wasmachine!

En nee, je hoeft de poep er niet eerst met de hand uit te wassen. Daarvoor zijn die inlegvellen er! Zorg dus dat er een klein prullenbakje naast de commode staat, om de gebruikte inlegvellen in te doen. (Tip: neem het kleinste prullenbakje, je wilt ‘m regelmatig legen. ;-))

→ Doe een wasnetje in de luier-emmer. Een vieze luier doe je vervolgens gewoon in de emmer.

→ Volle luier-emmer? Kieper het wasnetje in één keer in de wasmachine. Tijdens het draaien komen de luiers er vanzelf uit. Zet eerst een spoelprogramma aan (zonder centrifugeren). Laat het vuile water afpompen en was de luiers vervolgens op 60 graden. (Misschien heeft jouw wasmachine wel een programma met de optie ‘extra spoelen’, dat kan ook.)

→ Let op: gebruik waspoeder – geen vloeibaar wasmiddel – met maximaal 5% zeep. Bijvoorbeeld van Ecover. De luier-webshops verkopen ook geschikt wasmiddel.

→ Hang ze vervolgens aan een rekje te drogen. Niet direct op de verwarming (kan wel met een thee- of handdoek ertussen). In de droger kan ook, de luiers slijten dan wel sneller.

Veelgestelde vragen

Kan ik meteen in de kraamtijd beginnen met wasbare luiers?
Ja! Soms wil de kraamzorg dat je de eerste 3 dagen wegwerpluiers gebruikt, zodat ze de inhoud makkelijker kunnen controleren. Wij hebben dat braaf gedaan en zijn na 4-5 dagen overgestapt op wasbaar.

Zijn deze luiers niet veel te groot voor een pasgeboren baby’tje?
Hangt een beetje van het merk af. De eerste weken vond ik de Totsbots-luiers (maat 1) inderdaad nog best groot, maar pasgeborenen groeien súperhard dus in no-time past het prima. Mocht je dit een probleem vinden: er zijn ook speciale wasbare luiers voor newborns (check Marktplaats). Die gebruik je ongeveer de eerste 2 maanden.

In mijn eigen kraamtijd overwoog ik sterk om zo’n newborn-set te kopen, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Kleine M (nu 6,5 maand) past intussen al in maat 2.

Er zit een losse, uitstekende flap in de luier. Wat doe ik daarmee?
Dit is ook een ‘booster’, bedoeld om extra vocht op te nemen. De boosters van Totsbots zitten vast met drukknoopjes. Je kunt ze er dus uithalen, maar ik zou ‘m er lekker in laten, dan gaat de luier langer mee.

De flap steekt een beetje uit omdat je ‘m moet dubbelvouwen. Voor jongens vouw je ‘m helemaal dubbel, voor meisjes tot ongeveer 1/3 dubbel. Meisjes plassen namelijk naar beneden, jongetjes naar voren. Check de instructies waar ik hierboven naar link.

Voor de nacht gebruik je naast deze standaard-booster dus eventueel nóg een tweede booster. Wij doen dat in elk geval wel, want anders lekt kleine M door wanneer ze de hele nacht 1 luier draagt.

Een andere anti-doorlek-optie voor ’s nachts is een wolbroekje. Die gebruik je in plaats van het gewone overbroekje.

En op de opvang?
Onze gastouder is intussen gewend aan wasbare luiers. En oppas-oma ook. Dus wij gebruiken ook wasbare luiers op de opvangdagen.

Ik hoor weleens dat sommige kinderopvangorganisaties niet aan wasbaar willen beginnen, omdat ze vrezen dat het extra werk is. Maar ik heb ook verhalen gelezen van ouders die het tóch voor elkaar kregen – vaak simpelweg door te laten zien hoe het werkt.

Zeker als je all-in-one-luiers meegeeft bij de opvang (dus die van Bambino Mio bijvoorbeeld), is het géén extra werk. De gebruikte luier gaat gewoon in de wetbag, in plaats van in de prullenbak.

Zeg eens eerlijk… is dit niet gewoon hartstikke veel gedoe?
In alle oprechtheid: nee! Laatst waren we een weekendje weg en zelfs toen hadden we grotendeels wasbare luiers mee (gewoon de luieremmer vol schone luiers proppen op de heenweg, en vervolgens gebruik je diezelfde emmer weer om de vieze luiers in te doen).

Alleen de laatste dag gebruikten we wegwerpluiers, en toen merkte ik pas hoe blij ik ben dat wij normaal ‘wasbaar’ hebben.

Die wegwerpluiers voelen toch wat raar en chemisch aan als je natuurlijke stoffen gewend bent. Bovendien stinken ze veel meer, yuck. Wanneer we straks een week met de trein op vakantie gaan, kiezen we om praktische redenen wel voor wegwerpluiers… maar ik zie daar niet naar uit, en dat zegt genoeg!

Oké, ik heb de smaak te pakken. Maar billendoekjes? Kunnen die ook wasbaar?
Jazeker! Wij hebben billendoekjes van Bambino Mio (daar hebben ze nu dikke korting, zie ik). Koop er 30 stuks (3 pakjes van 10), dan heb je er sowieso genoeg.

Heb je een andere vraag? Stel ‘m onder deze post!

(Credit headerfoto: Pexels/Public Domain Pictures)

2 reacties op “Wasbare luiers: zo pak je het aan”

  1. des

    suus, ik heb inmiddels geen kind meer in de luiers en heb dit artikel helemaal uitgelezen, dat zegt nogal wat (hoe fan ik ben van je oa).
    maar ook; tripje memory lane hoor:, boosters, kaatje katoen, overbroekjes, woorden waar ik niets meer mee heb maar oh wat komen ze mij weer bekend voor :).

    Ik heb bij de tweede wasbare luiers geprobeerd maar er ging wat mis geloof ik want hij lekte continue door. hele pakket weer doorverkocht op mp. ik had dit stukje willen lezen toen geloof ik haha.

    1. Ha, wat leuk om te lezen Des!

      Ik weet nog heel goed dat jij toen ook wasbare luiers deed ja, daar blogde je toen over en dat inspireerde mij destijds al. Heb dat altijd onthouden en gedacht ‘als ik ooit kinderen heb’… Dus indirect een beetje dankzij jou, deze post ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.