Vrije tijd (2)

“Ga je mee”, zei B vanmiddag, “naar een concertje van The Grand East in De Helling vanavond?”

En ik, ik kauwde vanmiddag eens op die gedachte – hm, leuke muziek, leuke mensen, leuke zaterdagavond! – maar besloot na een fijne dag met 10 kilometer hardlopen en een pan chili met wraps: nee, vandaag blijf ik lekker thuis.

Het voelt nog steeds een beetje gek en onwennig, om zo’n weekend-avond (of eigenlijk: elke willekeurige avond) voor mezelf te kiezen in plaats van voor “iets leuks” met anderen. Saai voel ik me, suffe huismus misschien ook.

Tegelijkertijd komt er op zo’n avond zo veel rust over me heen. En hoe vaker ik de tijd neem – en hoe meer uren zo’n Suusmoment heeft – hoe meer ik besef: wauw, ik heb tijd!

Tijd om rustig m’n kerstkaarten te schrijven (in plaats van gehaast tussen alles door).
Tijd om fijne TED-filmpjes te kijken – zo keek ik vanavond eindelijk die van Brene Brown over schaamte en kwetsbaarheid. Veel herkenbare dingen die ik ook teruglees in haar boek ‘De moed van imperfectie’ – en beide een dikke aanrader. Haar woorden veranderen veel in mij.
Tijd om lekker in een boek te duiken. Of zomaar wat op de bank te zitten met een dekentje en twee of drie opengeslagen boeken en tijdschriften om me heen.
Tijd voor een mindfulnessoefening.
Tijd om iets lekkers te koken of bakken.
Tijd om fotoalbums te maken.
Tijd om zomaar wat RollerCoaster Tycoon of SimCity te spelen op m’n iPad.
Tijd om te bloggen.

Toch is het nog niet altijd makkelijk om oordeelvrij naar mezelf te zijn (zie ‘suffe huismus’). Hoezeer ik ook geniet van dit moment – alleen thuis, Massive Attack/J. Bernardt/Damien Rice/Ludovico Einaudi door de speakers, sloffen aan, kopje thee – ergens knaagt het aan me en heb ik het idee dat ik ‘nooit meer iets leuks doe’.

Maar, herinner ik mezelf er dan weer aan, dat is helemaal niet waar. Vandaag nog kocht ik voor mezelf, zes vrienden en B tickets voor BEST KEPT SECRET volgend jaar. Gisteravond ging ik naar de nieuwste Star Wars-film (mini-review: ouderwets fijn, om je lekker mee te laten slepen en niet te veel letten op de ongeloofwaardige plot-twists ;-)), dinsdag at ik pizza bij Bastacosi terwijl ik bijkletsen met de Historicus en morgenavond heb ik dat etentje waar ik gisteren over schreef. Ik doe, kortom, heus genoeg leuke dingen buiten de deur en met anderen.

Het kost gewoon nog wat tijd om de normaal-standaarden in mijn hoofd te verschuiven. Als je, zolang je je herinnert, je agenda volplannen de standaard was en sociale activiteiten altijd prioriteit hebben gehad boven ‘alleen-tijd’, is het natuurlijk gek en verwarrend als je ineens andere keuzes maakt. Maar weet je, het is een heerlijk vrije gedachte dat ik vanaf nu gewoon die tijd echt kan nemen. Ga nemen. Ja, ook al betekent dat dat m’n sociale leven kleiner wordt. Dat ik sommige mensen niet meer zie, al voel ik liefde en waardering voor hen.

Wellicht was het jarenlang veel te groot voor wat ik eigenlijk (diep vanbinnen) nodig heb en wordt het nu eerder richting ‘gezond’. Daarmee wil ik niet zeggen dat het voor iedereen een slecht idee is om altijd druk te zijn – wat goed voor mij is hoeft niet goed te zijn voor een ander, en andersom.

“Nu ik meer tijd neem voor mezelf, merk ik pas hoe gevoelig ik eigenlijk ben voor te veel sociale activiteit”, zei ik van de week tegen vriendinnetje S. “Hoe snel ik overloop. Ik heb wel lol hoor, maar ik raak zo snel weer weg bij mezelf.” Ze reageerde niet verrast.

Misschien ben ik inderdaad op veel fronten een stuk gevoeliger dan ik jarenlang heb toegegeven. Negeerde ik het liever – met werk, druk zijn, lachen, gezelligheid – omdat dat nu eenmaal makkelijker en comfortabeler is dan rustig zitten met al die indrukken en emoties die de hele tijd door me heen stormen.

Maar weet je, nu denk ik dat ik veel verder kan groeien als ik die gevoeligheid en kwetsbaarheid wel de ruimte ga geven. O, en ik ben bij vlagen heus nog hypersociaal en stuiterig hoor! Is toch een beetje de aard van het beestje. ;-) Maar de rustige onderstroom die ik probeer te laten ontstaan, brengt een zee van mogelijkheden met zich mee.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.