Vrijdag

Zo. Wat vloog deze week zeg! M’n werkagenda zat bomvol – net als vorige week. Gistermiddag sloot ik de week af met een SOEP-expertmeeting over polarisatie en verbinding, die ik gaf samen met mijn collega. Het was volle bak (we zaten met 15 man om de grote lunchtafel van Einder) en tot m’n eigen verbazing was ik stukken minder zenuwachtig dan ik van tevoren had verwacht.

Sterker nog: ik genoot. We oefenden met empathie, gingen op zoek naar polariserende taal in de krant en onderzochten welke (onbewuste) rituelen er zijn in ons werk en leven. Als ik nadenk over hoe ik, nog maar een half jaar geleden, voor het eerst deze workshop gaf en hoe ik er nu – de tweede keer – bij zat, ben ik best een beetje trots op mezelf. Ja, het blijkt steeds maar weer he; dingen die je eng vindt, moet je gewoon DOEN DOEN DOEN, net zo lang tot ze ‘gewoon’ zijn geworden en je je nauwelijks meer kunt voorstellen dat je hier nou zo bang voor was.

Natuurlijk is het wel belangrijk – ik zou zeggen cruciaal – om jezelf voor en na zulke inspanningen extra veel rust, ruimte en liefde te geven. Over je grenzen stappen kost bergen energie. (Ik merk dat bijvoorbeeld doordat ik na zo’n workshop, of een spannend gesprek bij een klant, hoofdpijn heb.) Dat is een groot verschil met hoe ik ‘eerst’ leefde en ‘nu’; zou ik voorheen na zo’n hyper-week zijn doorgeracet het weekend in (jeej, wijntjes en gezelligheid en hardlopen en de stad in en dansjes en op pad en…), nu staat vandaag, mijn vrije vrijdag, grotendeels in het teken van De Rust Terugvinden.

Vooruit, er ‘moeten’ ook een paar dingen: nog wat werk afmaken dat er deze week bij in schoot, wasjes draaien, beetje opruimen. Maar verder probeer ik vooral een beetje terug in het voelen te raken, uit het denken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want na drie Facebookloze maanden ben ik afgelopen dagen weer erg geneigd tot feed-scrollen. En er wacht nog een hele berg appjes op mijn telefoon op een reactie.

Then again: die berichtjes kunnen heus nog een beetje langer wachten.

Verder: wat is het mooi weer vandaag!! Hebben jullie ook het gevoel dat de lente nu echt is begonnen? Ik rende vanmorgen een interval-rondje door de zonnige stad, ging toen ook nog naar een les yin yoga – dit klinkt nu weer ontzettend “wat moet je veel van jezelf”, maar yin is juist enorm in je lijf zakken, ademen, bijkomen, zonder veel fysieke inspanning, en dat was precies waar ik zin in had.

Nu ga ik verder in mijn boek lezen. En dan misschien wel chocoladetaart bakken.

0

2 reacties op “Vrijdag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.