Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

10 tips om te vloggen – van én voor een beginner

Vlog nummer 4 kwam deze week online en dat betekent dat ik nu al een maand aan het videobloggen ben. Best een gek idee! Ik merk dat ik het vloggen nog leuker vind dan ik dacht. Ten eerste heb ik veel plezier in het maken van een verhaal in beelden, maar ik word ook erg blij van alle leuke reacties en interessante gesprekken die op de publicaties volgen.

Het is zéker geen vervanging van schrijven, maar wel een mooie aanvulling erop.

Na een maand klooien met camera’s en Final Cut Pro heb ik al best wat geleerd. Daarom verzamelde ik 10 tips voor wie ook zin heeft om te beginnen met vloggen.

1. Investeer in een (vlog)camera

Ik merk een gigantisch kwaliteitsverschil tussen het materiaal dat ik opneem met mijn telefoon (iPhone 7) en met mijn camera (Sony A5100). Het beeld is veel scherper, maar zeker ook in geluidskwaliteit legt ‘m iPhone het af. Ik probeer dan ook zo min mogelijk nog met mijn telefoon te filmen. Alleen als ik bijvoorbeeld ga fietsen heb ik mijn camera niet altijd bij me. (Oké, ik snap dat je voor je eerste video niet meteen 500 euro wilt investeren – ik kocht zelf toevallig twee jaar terug een camera met ‘vlogfunctie’ dus had ‘m al liggenmaar als je van plan bent het meer te gaan doen is het zeker de investering waard. En zo’n camera maakt sowieso veel betere foto’s, ook handig voor vakantiekiekjes!)

2. Een statief is ook best handig

Tijdens de vlogcursus die ik in februari volgde kon ik deze gebruiken en dat bleek zo handig dat ik ‘m in de aanloop naar vlog 2 zelf ook heb aangeschaft. Best fijn als je niet steeds je halve arm in beeld wilt hebben, of als je beelden wilt maken terwijl je zelf iets anders aan het doen bent. Sowieso kun je je camera een stuk steviger vasthouden, waardoor de kans kleiner is dat-ie te pletter valt.

3. Check de schijfruimte van je laptop

Videobestanden zijn gróót. Zeker als je een paar weken aan het vloggen bent is je harde schijf zo vol. Bovendien maakt dat je computer niet bepaald sneller – onwerkbaar als je aan het editen bent. Op internet las ik dat je het beste je videobestanden op een snelle externe harddisk (liefst SSD, maar die zijn duurder) kunt zetten en vanuit daar inladen in je montageprogramma. Ik moet dit zelf nog uittesten – vooralsnog gooi ik het ruwe materiaal weg als een vlog klaar is, het is toch niet alsof ik ooit al die kleine filmpjes ga zitten terugkijken.

4. Zorg voor goed licht!

Les 1 van elke foto- of videocursus, natuurlijk. ‘Goed’ licht betekent: het liefst daglicht, met het licht ‘mee’ filmen (dus niet de camera naar het raam gericht). Ben je in een donkere ruimte, dan kan het al helpen om bijvoorbeeld een deur open te zetten als de aangrenzende ruimte wél een groot raam heeft. Schijnt er juist (te) fel zonlicht naar binnen, doe dan een (stukje) gordijn dicht.

5. Final Cut Pro X is briljant.

Maar echt. Oké, je kunt ook best video’s bewerken in iMovie, en ook als je op Windowscomputers werkt zijn er mogelijkheden (al heb ik die zelf niet getest). Maar omdat iMovie bij mij steeds bleef vastlopen downloadde ik een 90 dagen-trial van FCP X en dat was het beste idee ooit. Als ik over twee maanden nog steeds aan het vloggen ben, overweeg ik om toch maar de ‘echte’ versie (die wel 300 euro kost, au…) te kopen.

6. Vertrouw erop dat het verhaal zich wel vormt.

Elke week weer bekruipt me de eerste dagen het gevoel dat het echt hélemaal niets wordt met mijn video deze week. Sterker nog, bij vlog 4 had ik totdat ik begon met editen het idee dat ik niet eens genoeg materiaal had om uberhaupt een acceptabele vlog te maken. Maar volgens mij draait vloggen nu juist om spontaniteit en ‘filmen wat er is’ – en dat laat zich weinig van tevoren plannen. Bovendien zul je merken dat het verhaal zich vanzelf vormt (al kan het geen kwaad er een klein beetje over na te denken wat je wilt vertellen!).

7. Denk na over verschillende ‘soorten’ beelden.

Dus film niet alleen ‘selfie-shots’ waarin je praat, maar ook close-ups van voorwerpen of juist totaalshots. Maak tijdens de week voldoende ‘b-roll’ (beelden waar je andere gesproken tekst of muziek onder kunt plakken), zo krijg je meer variatie in je vlog. Ik merk steeds weer: liever te veel dan te weinig – je hoeft uiteindelijk ook niet alles te gebruiken.

8. Durf kwetsbaar te zijn.

Nou ja, het is jouw vlog natuurlijk – dus je moet vooral doen wat je wilt. Maar ik merk zelf wel dat ik achteraf het meest blij ben – en ook de meest positieve reacties krijg – op de passages waar ik geen perfect plaatje schets. Maak het dus allemaal niet te geregisseerd.

9. Ook als je zo min mogelijk wilt regisseren: check voor het filmen even je omgeving.

Toch zonde als je aan het editen bent en je komt erachter dat nét bij die briljante opname achter je op de bank een verdwaalde bh ligt – of iets anders dat je liever niet met de hele wereld deelt. ;-)

10. Denk aan privacy – van jezelf én je naasten!

Ik bedoel, hartstikke leuk al die openheid, maar YouTube blijft het wel gewoon de interwebz hè. Overal en voor iedereen toegankelijk. Enerzijds superleuk, want daardoor kunnen vriendinnetjes in Amerika m’n vlog bekijken (hoi E!), maar het betekent ook dat CREEPY PEOPLE, reaguurders en mensen die misschien níet het beste met me voor hebben de content kunnen zien. En da’s dan weer een stuk minder leuk.

Daarom let ik er een beetje op dat ik geen beelden maak waarop mijn huis te herkennen is en dat ik niet in mijn eigen wijk film, maar bijvoorbeeld ook dat ik oppas met persoonlijke informatie die ik over anderen deel (sowieso vraag ik vrienden om toestemming voor ik hen óf hun huis film) en dat niet mijn adres per ongeluk leesbaar is als er een brief op tafel ligt. Gebeurt dat toch (bijvoorbeeld m’n straatnaam op de pizzadoos van Deliveroo) dan ‘blur’ ik die beelden achteraf.

Zo kwam ik er ook nét op tijd achter dat bij het telefoonshot in vlog 4 de voor- én achternaam van B zichtbaar waren in het WhatsApp-venster. Dat beeld heb ik dus even bijgesneden. Zo zie je maar: zelfs de meest spontane vlogger ontkomt niet aan een beetje construeren ;-)

Eén reactie op “10 tips om te vloggen – van én voor een beginner”

  1. Ha nummer 10 is mijn expertisegebied. Ik mail je zo wat — hopelijk kun je het waarderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.