Skip to content

VeganChallenge dag 5, 6 & 7: er zijn ook andere dingen in het leven

Dag 7 vandaag! Wow, de (mini-)VeganChallenge is alweer bijna ten einde. Tijd om de balans op te maken.

Ik schreef het alik wil hier helemaal niet mee stoppen.
Yeah right Suusie, dat ga je ons niet wijsmaken.
Vooruit dan, eerst even dit. De dingen die ik het meeste mis:

  1. Roomboter
  2. Roomboter
  3. Croissants
  4. Parmezaanse kaas
  5. Pasta met zalm en mascarpone

Maar hé, nu ik erover nadenk: verder eigenlijk niet zo veel. Kaas? Nah. Melk? Nope. Ei? Nauwelijks. Vlees? Totaal niet.

DOORDRAAIEN

‘Eh Suus’, zei een vriendin gisteren. ‘Draai je niet weer een beetje door?’

Ik had haar net een pagina uit het boek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool toe-geappt en gezegd dat dit precies is wat mijn gedachten al tijden zijn.

(c) Lisa Steltenpool, De Vegarevolutie
(c) Lisa Steltenpool, De Vegarevolutie

Ik weet niet of ik doordaai. Want ja hè, dat soort dingen zie je meestal zelf niet als je er middenin zit.

Maar wat ik wél weet, is dat het gevoel dat ik nu heb niet nieuw is, maar dat ik er nu eindelijk naar handel. Afgelopen maanden knaagde het vaker aan me als ik

het stuk geitenkaas op m’n salade at,
of een drilpuddinkje met gelatine,
of verse worst met jus,
of zelfgemaakte pulled pork van biologisch varken,
of een gekookt ei bij de lunch,
of de medium-rare biefstuk die ik bestelde,
of de plakjes gerookte gans over bordjes verdeelde tijdens het kerstdiner.

Maar ja hè, dat vervelende gevoel duwde ik dan weg, want ‘gewoon genieten Suusie’ en je niet zo druk maken. Bovendien ging het in alle gevallen om etenswaren die met veel liefde en zorg door mijn naasten waren bereid. Dat weigeren voelt als hén afwijzen.

Bovendien, eerlijk is eerlijk: ik kon ook gewoon ontzettend genieten van die biefstuk,  tosti, bak yoghurt met cruesli, plank met Franse kaasjes. O, en cheesecake. (Hoe zou ik ooit zonder cheesecake kunnen leven?!)

avoaco linzen mango muesli

TOCH GA IK DAT DOEN

Althans, voor nu. Officieel is de challenge dan nog niet voorbij – ik schrijf dit halverwege dag 7 -, ik heb besloten om in elk geval nóg een week plantaardig te blijven eten. Daarna zie ik wel weer verder. Belangrijk is dat ik niet het gevoel wil hebben dat ik mezelf dingen ‘ontzeg’. Ik wil het, omdat het fijn voelt. Fijner.

Het liefst zou ik trouwens zeggen ‘een maand’, maar ik vrees dat dat met m’n trip naar Cuba in het verschiet geen realistisch doel is. Ik vermoed dat die reis al vermoeiend, intensief en uitdagend genoeg is zonder dat ik me ook nog eens aan mijn nieuwverworven voedselwensen ga houden.

Sowieso: eten buiten de deur, dat is eigenlijk waar ik het meest tegenop zie. Lisa Steltenpool omschreef het treffend in haar boek:

whatsapp-image-2017-01-07-at-1-17-34-pm

Het sociale aspect dus, dat lijkt me het lastigst. Denk dat ik er vooral op moet letten dat ik geen ‘vegangelist‘ word want eh ja, die mensen vond ik zelf ook bloedirritant toen ik nog vlees at.

Dus hoewel ik sta te popelen om nog véél meer leuke plantaardige recepten te ontdekken en te delen, ga ik proberen op mijn Instagram-account komende week ook weer meer te delen dan dat alleen. ;-)

Leef en laat leven, kortom. Want in mijn leven is natuurlijk nog véél meer dan (vegan) eten alleen. Deze Belangrijke Zaken bijvoorbeeld:

  • Nog maar 12 weken en dan loop ik de halve marathon van Utrecht
  • Op dit moment lees ik vier boeken tegelijk (maar laat me in de trein ook weer iets te veel afleiden door m’n telefoon…)
  • Vorige week nam ik Tom mee naar Rotterdam, bij wijze van kerstcadeau. We sliepen een nachtje in het Mainport Hotel (<3), aten heerlijk Vietnamees bij Little V en struinden door de mistige stad
  • Over 12 dagen (!!) vlieg ik al naar Havana. Ik vind het eh, een beetje spannend.
  • HOERA, FEEST: gisteren kreeg én tekende ik een vast contract bij Einder!

oenuverder

 

One Comment

  1. Misschien vind je het boek “Eat & Run” leuk, van Scott Jurek, die ultramarathons loopt op een veganistisch dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.