Vakantie

Ik ga twee weekjes op vakantie en laat mijn telefoon thuis. Morgenvroeg vertrekken we, naar Italië. Of eigenlijk naar een dorpje aan de Frans-Zwitserse grens, bij Genève; we maken een omweg om mijn oom en tante op te zoeken. De volgende dag gassen we door naar de bergen en de meren.

En o, wat zie ik ernaar uit. Niet dat ik nu zo gestrest ben; de laatste weken waren prima, qua werkbelasting. Maar wat zal het fijn zijn om er helemaal uit te zijn. Geen mails, geen sociale media, geen whatsappgesprekken. Gewoon ik, mijn B, mijn boekje, en een hele berg lekker Italiaans eten.

Vandaag ben ik al vrij. De out-of-officereply’s staan aan – die gebruik ik alleen als ik langer dan een week onbereikbaar ben – en op de keukentafel ligt een lijstje met dingen om te halen in de stad. Shampoo, hoofdlamp, oordoppen, campinggids. Bikini, als het lukt.

Dan eten we vanavond met de ouders van B, nog voor mijn verjaardag, en hoewel we naar verwachting superlekker dineren (bij Madeleine, een Franse bistro die me al vaker werd aangeraden en onlangs een 8,5 kreeg in de Volkskrant) houd ik het bij één glas wijn. Ik heb eerder ervaren dat de avond voor een lange reisdag alcohol drinken niet erg prettig is. ;-) Bovendien probeer ik vandaag al wat tot rust te komen, bij mezelf te raken, en alcohol heeft dan toch een beetje het tegenovergestelde effect.

Wat ik ook heb gedaan: Facebook en Instagram deactiveren, de andere social-apps uitloggen. Van begin vorig jaar herinner ik me nog vaag wat écht langduriger afkicken van schermen met me deed. Ruimte, creativiteit, nieuwe ruimte voor eigen interesses. Ik wil dat weer. Een beetje uit de rush, uit de stroom.

Het helpt me ook om dieper te wortelen in mijn eigen leven. Me minder te laten meesleuren door verwachtingen van anderen, minder verwachtingen van mezelf te hebben. Gisteren had ik het er nog met een vriendin over; hoe je toch (semi-)onbewust wordt beïnvloed door al die beelden en verhalen in je feed. Ik herinner me bijvoorbeeld hoe ik veel meer eisen stelde op hardloopgebied toen ik allerlei running junkies volgde, hoe ik veel vaker bezig was met ‘een goed eetpatroon hebben’ toen ik foodies volgde, hoe ik begon te verlangen naar een gezinnetje toen ik mom bloggers volgde.

Ik denk dan dat ik die dingen wil, maar het is allemaal beïnvloed, besef ik nu. En nee, natuurlijk kun je beïnvloeding door je omgeving niet helemaal voorkomen. Wij mensen zijn sociale dieren, je bent per definitie deels het product van je omgeving, maar ik geloof toch dat het helpt om mezelf niet de hele dag vrijwillig te indoctrineren met beelden van andermans levens.

Goed, genoeg om over te mijmeren komende weken. Twee weken heb ik om te mijmeren, aan te rommelen, te doen wat op dat moment fijn voelt. Ik wens jullie allemaal ook hele fijne weken en zie jullie graag weer hier, daarna!

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

3 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.