Uit het hart

Zeg, zei A vandaag, tijdens een wandeling langs het water. Je schrijft eigenlijk nooit over de liefde.

Verrek, dacht ik, ze heeft gelijk. Natuurlijk komt mijn B zijdelings langs, ik roep hier wel eens hoe fijn het is om samen in één huis te wonen en misschien heb ik ook in grote lijnen genoemd hoe goed we samen zijn.

Maar echt schrijven over de liefde, over alle mooie en moeilijke en treffende momenten, dat doe ik inderdaad niet vaak. Waarom is dat zo, vroeg ik me natuurlijk direct af. Voelt het te kwetsbaar? Aanvankelijk misschien, ik leerde B kennen in een turbulente tijd, het was nog niet zo lang uit met T en ik vermoedde dat een paar van diens vrienden hier sowieso meelazen.

Dus ja, dan vinden mensen misschien van alles van je.

(Ze kunnen natuurlijk sowieso van alles vinden van wat ik hier schrijf. Jij ook. Toch maar gewoon blijven schrijven én publiceren is een goede therapeutische oefening in me durven laten zien, niet te veel piekeren over wat anderen denken.)

Bovendien, schrijven over B heeft ook gevolgen voor hem en ons leven – hij vraagt er niet om dat ik persoonlijke dingen deel (hoi vrienden-van!). En omdat mijn zakelijke en privé-schrijfsels weliswaar énigszins maar toch niet 100 procent gescheiden zijn, pas ik misschien ook een beetje op.

(Maar waarom eigenlijk? We zijn allemaal mensen, iedereen heeft toch lief? Is het dat we ons schamen, bang zijn voor de kwetsbaarheid?)

Hoe dan ook, semi-onbewust vermijd ik het thema een beetje, hier. Gek eigenlijk, want de stukjes van Des over de liefde (deze, deze of deze) vind ik tot de mooiste van haar schrijfwerk behoren – sterker nog haar zine getiteld ‘liefde’, met op de cover dat woord geschreven door haar zesjarige, staat hier op de kast. Ook de stukjes van Lianne over haar en Vin vind ik fijn.

Sommige van die blogstukjes stuur ik nota bene zelfs door naar B, ‘hier, lees dit eens, kijk nou hoe mooi, zo is het toch?’

Vroeger schreef ik wel over de liefde. Vaak in dichtvorm, trouwens. Ik dook even in m’n eigen archief (deze stukjes staan ook op Suushi, maar tegenwoordig achter een slotje, net als alles tot 2015 ;-)):

touwtjetrekken

het is niet zozeer dat ik je wil zien

nee

het is meer dat ik wil
dat je mij wil zien

Soms wat subtieler:

los

en daar lieten wij het leven
rijkelijk vloeien

En heel af en toe maakte ik het zelfs een tikje cheeky, dit was in de tijd dat ik smoor was op T:

body language

ik ben hongerig naar kennis,
dus leer mij alsjeblieft

de taal van jouw lichaam
vloeiend spreken

je weet, ik houd van taal
dus laat mij alsjeblieft

jouw lichaam
vloeiend
spreken

Zulke gedichtjes kwamen vaak spontaan in me op en dan pende ik ze gewoon neer. Nu schrijf ik ze eigenlijk nooit meer. En ik denk dat de laatste keer in expliciet proza over de liefde schreef, was toen ik terugkeek op m’n breakup met T.

En weet je, ik hóef natuurlijk ook helemaal niet over de liefde te schrijven. Maar de observatie van A prikkelt me wel. Liefde is een sterke sturende kracht in m’n leven, durf ik wel te zeggen, en schrijven over de liefde betekent dat je alert moet worden op de kleine momentjes, de gebeurtenissen die dat illustreren. En het zo leren opschrijven dat het herkenbaar en raak maar níet kazig is, dat is nog best een kunst.

Dus hé, ik doe geen beloftes hè, maar wie weet.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

3 Comments

 • Nikita

  Ik denk dat schrijven over de liefde een keuze is die je zelf maakt (in samenspraak met je geliefde natuurlijk). Maar niemand kan je daar toe dwingen. Ik ben zelf single dus bij mij komt het woord liefde niet aan te pas op mijn blog. Maar daar maken we gewoon allemaal onze eigen keuzes in. De ene blogger schrijft al persoonlijker dan de andere. En dat houdt bloggersland levendig :)

  0
 • Annelies

  Zo mooi, jouw proza. Ben benieuwd naar meer.
  Ik snap dat je wat oplet wat je schrijft, al denk ik dat je de liefde ook kan beschrijven zonder te veel persoonlijke details vrij te geven.

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.