Skip to content

Lekker eten in Utrecht: Jasmijn & Ik

Een goede kok weet zijn maaltijden zó te bereiden dat je als (semi-)vegetariër niets tekort komt.

Daar schort het nogal eens aan in Nederlandse restaurants (denk: de eeuwige geitenkaas-salade of pasta-met-groenten), maar níet bij Jasmijn & Ik. Dit Aziatische fusion-restaurant in Utrecht staat niet voor niets op vega-websites aangeprezen als ‘vegetariër-vriendelijk’.

Vooruit, de gegrilde eendenborst begeleid met flinterdunne pannenkoekjes is er óók ontzettend lekker, maar geloof mij, eet hier vegetarisch en je komt niets tekort. Sterker nog, na deze avond geloof ik weer steeds meer dat goed vegetarisch eten een groot deel van de oplossing van het vlees-probleem is.

Jasmijn & Ik dus. Ik was hier één keer eerder geweest, toen Eline in 2014 afstudeerde. Sindsdien wilde ik Tom er al mee heen nemen: hij houdt ook enorm van Aziatisch eten en moet nog een beetje overtuigd raken van het feit dat restaurant-voedsel ook lekker kan zijn als het vega is.

Deze week was het zover. En o man, wat was dit goed.

Foto: Jasmijn & Ik
Foto: Jasmijn & Ik

Jasmijn & Ik is Aziatisch eten in een modern jasje. De kaart heeft Chinese, Thaise en Vietnamese invloeden. Je kunt een aantal gerechten bestellen om te delen (Jasmijn-hapjes) of je kunt kiezen voor een viergangendiner, waarvan het hoofdgerecht ook weer uit vier gerechten bestaat (Jasmijn-banket). Wij gingen voor het laatste.

Vooraf kregen we eerst een amuse, een klein kommetje kokos-soep met gepureerde meloen en chili-olie. Daarna kwam het voorgerecht: een grote, dampende kom pittige bouillon. In het midden lag een grote (vlees)tomaat en verder zat er van alles in dat lekker was. Complexe smaken, goed in balans.

Het tussengerecht was een bakje met kleine stukjes watermeloen-salade, afgemaakt met onder andere basilicum, pinda’s (!), vissaus (!) en – opnieuw –  pepertjes. Met een mooigevormd stuk cassave-kroepoek ernaast. Hoewel mijn mond na het eten hiervan enigszins in de fik stond, schraapte ik m’n bordje tot de laaste hap leeg.

En toen kwam het hoofdgerecht!

20160714_211823
Deze foto doet absoluut geen recht aan de kwaliteit van het eten, maar ik had het te druk met smikkelen om foto’s te maken.

Vier grote borden kregen we geserveerd: smaakvolle groene curry met onder andere courgette, broccoli, asperges en een soort vega-stukjes die niet onderdeden voor vlees, een grote schaal Vietnamese koolsalade (die smaakte als friszoete vulling van goede spring rolls), daarnaast gefrituurde filodeeg-buideltjes met een vulling van mungbonen, soja en groenten – deze vond ik het allerlekkerst -, gewokte blokjes tofu in pittige chilisaus (dit smaakte naar de tofu in Taiwan).

Tot slot, speciaal voor Tom, een portie zachtroze gegrilde eendenborstfilet met een stoommandje flinterdunne pannenkoekjes en saus erbij. Afgaande op zijn reactie was dat ook erg smaakvol.

We aten onze buikjes rond, kregen daarna nog toetjes – gestoomde chocoladecake met kokosroom erbij, en spekkoek met o.a. passievruchtencreme – en toen was het ineens laat op de avond.

O ja, niet te vergeten: Jasmijn & Ik heeft zelfgemaakte limonade met citroengras, munt en gember die ongelofelijk lekker is (en verkoelend werkt in je mond). Vanavond dronk ik geen wijn en ik heb het geen seconde gemist.

Nadat ik op Instagram een foto postte van de avond, merkte Aniek terecht op dat je ‘het allerlekkerste eten in Azië eet’. Nietemin: Jasmijn & Ik komt er heel dichtbij.

WAT: Aziatisch fusion-restaurant
WAAR: Utrecht, Kanaalstraat (Lombok), ongeveer een kwartiertje lopen vanaf CS
BUDGET: 4-gangen ‘Jasmijn-banket’ is 34,50 p.p.; Jasmijn-hapjes kosten tussen de 6 en 12 euro per stuk
GAAN, WANT: zo lekker vegetarisch én Aziatisch eet je niet vaak
LET OP
: reserveer op tijd een plekje, want het zit er (ook doordeweeks) vaak vol

 

Laat als eerste een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.