Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

Toestemming (ja)

Mijn oom en tante kwamen lunchen. We hadden ze uitgenodigd om ook nog een beetje ons trouwen te vieren, want daar waren ze niet bij – omdat we het klein hielden. Mijn tante zag de felicitatiekaartjes hangen en excuseerde zich dat ze niet eens scherp had welke datum het nou was.

Joh, zei ik, dat had ik toch ook niet verteld, we hebben het klein gehouden.

Weet je, ik had ze er graag bij gehad, die oom en tante. Maar ja, dan hadden we ook alle andere ooms en tantes van B en mij willen uitnodigen (met familie kun je maar beter 1 lijn trekken), en mijn oma’s, en B’s soort-van-stief-oma, en dan zaten we zo op +20 man, neefjes en nichtjes nog niet eens meegeteld.

En dát wilden we niet.

Ik wilde op mijn trouwdag zo min mogelijk geleefd worden. Ik wilde niet halverwege de dag al compleet overprikkeld zijn. Ik wilde de vrijheid voelen om zelf ook een spelletje Kubb of Mega Jenga te spelen. Niet ‘de bruid’ zijn, van hot naar her gesleept worden en eindeloos gasten begroeten, want ja, wel zo aardig om even met mensen te kletsen als ze helemaal voor jou zijn gekomen.

Ik wilde gewoon een relaxt feestje. Met een groep die klein genoeg was om één geheel te vormen, zodat onze liefsten een beetje zouden blenden.

Plus: trouwen in het jaar waarin je mama wordt is best een intensief gebeuren. Zowel de organisatie als de dag zelf. Zowel praktisch als mentaal en emotioneel. Onze paklijst was twee keer zo lang door alles waar we voor kleine M aan moesten denken (nog los van onze eigen spullen, de decoratie, de ringen, de geloften, et cetera). Mijn brein kon nog niet eindeloos veel prikkels aan, ik was/ben chaotischer en sneller overspoeld dan normaal – mom brain is een ding.

Om al deze redenen: 1 groep genodigden, geen avondgasten.
Ik sta daar nog steeds helemaal achter.

Want ja, ik héb Jenga kunnen spelen. Ik kon ’s middags een momentje achteroverleunen, want ik had iedereen al geknuffeld. Ik heb bellengeblazen met kleine S. Bijna alle taarten van het buffet geproefd. Tijdens het hoofdgerecht kon ik me even ontfermen over m’n baby (overigens werd de rest van de dag goed voor haar gezorgd door m’n schoonzusje en B’s ouders).

Toen we uiteindelijk na middernacht de hotelkamer binnen liepen, waren we niet eens zo afgedraaid als we hadden verwacht. Vooral héél gelukkig. Met een vol, verwarmd hart van alle liefde – voor ons, van ons, tussen ons.

En toch hè: soms lig ik er nog wakker van.
Hadden we niet die-en-die toch moeten uitnodigen?
Van één familielid weet ik dat hij not amused is dat hij niet mocht komen. Bij een paar vrienden denk ik lichte teleurstelling te voelen. En voor de duidelijkheid: dat mag natuurlijk. Zoals wij het recht heb om ons trouwfeestje zo te vieren als wij dat willen, zo mogen ook die gevoelens van teleurstelling (of boosheid, of wat dan ook) er zijn.

Ze zijn alleen niet van mij.
En daar zit het ‘m nu in.

Die verdomde buikpijn, dat ge-had-ik-maar, dat is mijn eigen angst, de eeuwige angst om het niet goed te doen, tekort te schieten, mensen teleur te stellen. Dat mag ik loslaten. Ik geef mezelf daar toestemming voor. Ik geef mezelf toestemming.
Ik geef mezelf toestemming.
Ik geef mezelf toestemming.

Na de lunch vroeg mijn tante of ik foto’s wilde laten zien van ons trouwen. Zeker, zei ik, maar we hebben nog geen album, en ik pakte er snel digitaal een paar beelden bij. Fijn om te delen – en toch ook weer wat ongemak: wat denkt zij als ze dit ziet?

Want ja we hielden het klein qua gezelschap, maar het was wel een hele dag. Een ceremonie in het stadhuis. Een jurk, een pak, een feestje.

Wat zagen jullie er mooi uit, zei ze liefdevol. Prachtig.

3 reacties op “Toestemming (ja)”

  1. pfoee heel dapper van jou suus, dat jullie deze keuze hebben gemaakt. jullie eigen keuze inderdaad, laat dat maar voorop staan.

    het is dus ook de reden waarom ik zo graag nog een keer met loml zou willen trouwen maar dan echt hoe WIJ het zouden willen.

    vanwege onze cultuur konden wij het echt niet maken om ook maar 1 iemand uit te sluiten (ja dat is dus meer dan 200 man, sommige kende ik niet eens?) en onze ouders hebben onze (islamitische) bruiloft geregeld. we vonden alles prima en deze bruiloft was eigenlijk ook meer een kado voor onze ouders.

    maar toch, nu, jaren later, nu ik bij bruiloften van anderen ben geweest denk ik weleens; ja ik ben nooit getrouwd op de manier hoe ik het wilde. dat vind ik nog ergens wel jammer.

    1. Ohh ja dat kan ik me ook goed voorstellen, als het zo in de cultuur zit dat het gewoon echt geen optie is. Ik vind dat zelfs met ‘Nederlandse cultuur’ dus nog verrassend het geval…die verwachtingen op dit vlak.

      En: doen, dat feest!! Grappig, want ik denk nu dus juist: misschien wil ik ooit alsnog wel een groot feest geven mét iedereen erbij. ;-)

  2. Mooi dat je toch de vrijheid voelde om het op die manier aan te pakken hoor!
    Wij hadden een beetje het geluk om in volle coronatijd te trouwen waardoor we aan een barbecue bij ons thuis met onze naaste familie genoeg hadden en meer ook niet mocht. Ik wilde ook gewoon niet meer mensen uitnodigen, maar het idee was wel om dan “later” nog een groot feest te doen voor iedereen. Ik herinner me nog dat mijn schoonmama een paar keer een suggestie deed voor een verre nonkel waarvan ik nog nooit had gehoord en waarvan ik ook niet begreep waarom ik hem zou uitnodigen.
    Ik ben nu ook vrij zeker dat dat grote feest er niet zal komen, haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.