Tips van deze week

Geen drie-dingen-van-de-dag-lijstjes even, ik wil ze wel graag blijven maken maar zoek naar een manier om dat te doen zonder dat m’n andere blogs ondersneeuwen (en ik m’n mail-abonnees te veel spam). Intussen heb ik deze week wel weer een aantal dingen gehoord, gelezen en gedaan die ik je graag meegeef.

  • De Omdenken-podcast. Ik kreeg de tip ook weer van iemand en dat bleek een goede. Al heb ik pas één aflevering geluisterd, maar goed, die was dan ook meteen de moeite waard. Fijn ook omdat de afleveringen een minuut of twintig duren. Ideaal voor je ochtendwandeling.
  • Nu ik toch podcasts aan het tippen ben: deze aflevering van de Creatiedrift-podcast, waar copywriter Barbara Tammes te gast is. Barbara is auteur van het boek ‘Playmode‘ en stelt dat creativiteit een levenshouding is (en geen talent). Ze pluist het helemaal uit aan de hand van ervaringen en wetenschappelijke onderzoeken, en heeft veel rake en inspirerende voorbeelden – zoals die van een creatief team als stukken uit een schaakspel.
  • Als je wijn interessant vindt: ik kocht deze week op aanraden van een medecursist van m’n schrijfcursus (die vinoloog is) het boek Proeven als een Pro van Cees van Casteren. En wauw, dat was geen miskoop. Wat een prachtige uitgave, inhoudelijk sterk, supertoegankelijk én stijlvol vormgegeven. Ik heb nu twee goede wijnboeken in huis (de ander is de Wijn-spijsbijbel van Victoria Moore) en heb veel plezier van beide.
  • De laatste Happinez, met als thema vrouwelijke energie. Het is jaren terug dat ik dit blad kocht – soms stond ik twijfelend voor de schappen maar dacht dan altijd weer: heb ik dit nodig? – maar er staan een paar verhalen in die me echt raakten en dichter bij mezelf brachten. Ergens denk ik dan: moet zo’n magazine daarvoor zorgen? Speelt zo’n blad ook niet alleen maar in op de trend van ‘zelfontwikkeling’ als marketingstrategie (en daarmee op het gevoel dat je iets moet doen, lees, iets moet kopen, om verder te komen met jezelf)? Maar weet je, als zo’n artikel mij helpt om na een paar weken in overdrive weer emotioneel te ontdooien en eindelijk weer eens m’n tranen te laten stromen, vind ik dat het meer dan waard.
  • De nieuwste video van De Universiteit van Nederland: ‘Ben jij verslaafd aan je telefoon? (Doe de test!)‘ Duurt een klein kwartiertje. Goed genuanceerd verhaal, vind ik. Smartphones zijn niet alléén maar slecht. En tegelijk is het interessant om de grens tussen gewoonte en verslaving te verkennen.
  • Over smartphones gesproken: ik houd deze dagen een telefoonvrij weekend en dat kan ik je van harte aanraden. In de eerste plaats omdat me pijnlijk duidelijk wordt waarvoor ik m’n smartphone allemaal nodig heb. Vrijdagavond eten bestellen? Shit, betaling moet via mobiel bankieren (even B’s telefoon lenen). Rondje wandelen? Hmm, dan maar zonder podcast. Facetimen met mama? Oké, kan gelukkig op mijn laptop, maar dan moet ik wel per mail afspreken hoe laat we gaan bellen. Muziek aan in de woonkamer? Doe ik ook altijd via Spotify op mijn telefoon (kan ook via de iPad of laptop, maar dat moest ik wel even instellen). Langs bij een vriendin wiens deurbel het niet doet? Eh, hoe maak ik haar dan duidelijk hoe ik voor de deur sta…
    Hoe dan ook, een interessant en nuttig experiment. To be continued.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.