5 tips om minder alcohol te drinken

Ik ben niet de enige in mijn vriendenkring die graag regelmatig een glas wijn drinkt. Sterker nog, de mensen in mijn omgeving die geen of weinig alcohol drinken zijn op één hand te tellen.

Het is ook leuk natuurlijk, een drankje op vrijdagavond. Of twee. Een spontaan flesje prosecco op maandag om kleine vreugde te vieren. Een (speciaal)biertje, gezellig met vrienden.

Maar ja, voor je het weet gaan er dagelijks twee glazen in – of meer. En dat is niet bepaald goed voor je.*

*Ik weet dat er mensen zijn die beweren dat wijn, met mate, best goed voor je is – zelfs als het zo is, ik vind dat een slecht excuus. Ja, als je één glas rode wijn per week drinkt, zal dat vast niet slecht zijn. Maar de mensen die dit argument op tafel gooien, zijn meestal niet de mensen die het bij een drankje per week/maand houden.

Toen ik nog studeerde, grapten vrienden tegen elkaar dat ‘in de Van Dale staat dat een alcoholist per definitie geen student is‘. Maar de waarheid is: nu we (bijna) allemaal zijn afgestudeerd, drinken veel van ons op (bijna) dezelfde voet verder.

So what, is dat erg? Dat weet ik niet, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Leef en laat leven Suusie, zeg ik dan tegen mezelf. Maar eerlijk: ik ben er nogal mee bezig de laatste tijd. In de zin van: ik wil niet dat wijn drinken – hoe fijn de smaak & de effecten ook zijn – schade toebrengt aan mijn leven.

Liever nog zou ik ook willen voorkomen dat de mensen die ik liefheb zich verliezen in het drinken. Nogmaals, ik weet: dat is mijn zaak niet, iedereen loopt z’n eigen pad. Iemand die rookt ga ik ook niet betuttelend toespreken en als ik zelf zin heb om eens gek te doen, vind ik het ook niet prettig als anderen daarover oordelen.

Toch merk ik in gesprekken met vriendinnen wel eens dat veel van ons wel eens worstelen – want minder drinken zou toch beter zijn, maar ja, alcohol is ook zo sociaal geaccepteerd en zo gezellig, en cola is ook zo saai op de vrijdagavond.

En het venijnige is volgens mij: het sluipt erin. Je lichaam went eraan, je geest nog meer. Daarom hier een lijstje met de dingen die ik zoal doe om mezelf & mijn relatie met gezellige wijntjes gezond te houden. Misschien heb jij er ook wat aan.

TIP 1: Ken de feiten

picalcohol

Ik ben geen medisch expert en er doen over alcohol natuurlijk veel indianenverhalen de ronde. Niettemin, hier een paar feiten over alcohol waar je niet omheen kunt:

 • Alcohol veroorzaakt kanker. En nee, dat geldt niet alleen voor probleemdrinkers. Het nuttigen van alcohol kan onder meer kanker in de mond, keel, lever, darm en borst veroorzaken (lees hier meer).
 • Over de vraag hoeveel je maximaal ‘mag’ drinken, lopen de verhalen uiteen. Het advies van de Gezondheidsraad: “Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.” Nederlandse instituten raden voor mannen gemiddeld niet meer dan 2-3 standaardglazen per dag aan en minstens twee dagen geen alcohol. Ofwel: niet meer dan 10 glazen per week. Voor vrouwen geldt: gemiddeld maximaal een glas per dag (en uiteraard ook twee alcoholvrije dagen), dus 5 glazen per week.
 • Alcohol is voor je lichaam een giftige stof. Wat alcohol precies met je doet, lees je hier.
 • Wie meer dan 25 glazen per week drinkt, heeft kans op hersenschade.

Prent deze feiten in je hoofd. Misschien helpt het je: als ik me ervan laat doordringen hoe schadelijk iets is, in plaats van het argument ver weg te stoppen in mijn hoofd,ben ik toch net minder geneigd uit m’n dak te gaan.*

(*Uitzonderingen daargelaten. De mensen die vannacht ook aan het dansen waren in Tivoli, kunnen dat beamen.)

TIP 2: Houd bij hoeveel je drinkt

noalcohol

Sinds een week of zes heb ik – nadat ik dit blog van Lianne las – een app waarmee ik een paar ‘goede gewoonten’ bijhoud: Rewire (is voor Android; voor Apple bestaan vergelijkbare apps). Super leuk voor iemand die zo competitief is ingesteld als ik. ;)

Een van de eerste ‘habits’ die ik heb ingesteld: geen alcohol drinken. Aan het eind van elke dag vul ik in of dat DONE of FAILED is.

Nu betekent dat niet dat mijn doel ook daadwerkelijk is om nooit meer een glas wijn aan te raken. Maar geloof me, je wilt echt niet te veel rode vakjes in je week. Zeker niet als je al een ketting van een paar groene dagen hebt, want met elke FAIL begint de telling opnieuw. Zoals je ziet, was ik vorige week niet zo lekker bezig. Dat motiveert me dan extra om deze week weer een groene ketting te maken.

(Je kunt ook kiezen voor blauw, ‘skip’. Dan telt de app geen extra dag, maar de ketting wordt niet doorbroken. Dit doe ik wanneer ik 1 glas drink op een avond. Natuurlijk wil ik ook niet te veel blauwe dagen, maar zo voorkom ik dat ik gedemotiveerd raak als ik na een aantal alcoholvrije dagen bijvoorbeeld 1 glaasje bubbels wil drinken op vrijdagavond, en het daar netjes bij laat.)

Kortom: het overzicht bewaren – eerlijk noteren wat en wanneer ik drink – zorgt ervoor dat ik mijn ‘drinkmomenten’ veel bewuster kies. Bovendien kan ik de hele maand overzien hoeveel ik heb gedronken. Soms confronterend, maar meestal juist prettig.

TIP 3: Verzin goede alternatieven (en schenk ze lekker in een wijnglas)

Er valt zo veel uit te proberen qua frisdrank en sapjes. Ik heb tegenwoordig altijd spa rood (bruiswater) in huis en een paar soorten diksap of limonade. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten limonades te koop. Waarmee ik maar wil zeggen, Karvan Cevitam is niet je enige optie.

Ik drink de laatste tijd graag deze, te koop bij Appie:

20160415_152153
Ziet er vrij roze uit dit, maar het fijne van limonade: je kunt ‘m zo zoet maken als je zelf wilt. Deze flessen van Belvoir zijn er ook in andere smaken, zoals gember, braam en vlierbloesem.

Ook het AH Biologisch diksap met bramen / blauwe bessen is lekker. En bij Ekoplaza verkopen ze vlierbloesemsiroop, ook heel lekker en stijlvol met wat bubbelwater. Of schenk ginger ale in een glas en voeg verse munt en limoen toe.

Ik vind drankjes trouwens altijd zo veel feestelijker als ze in een mooi glas zitten. Dus pak je mooiste kristallen glazenset erbij en geniet!

Ben je buiten de deur, kijk dan eens goed op de drankenkaart wat ze allemaal hebben. Vaak is er keus uit meer dan cola of sinas: denk eens aan verse jus, ginger ale, groene ijsthee, bionade. Vorige week dronk bij Het Gegeven Paard in Utrecht (onder Tivoli) zowaar dit feestelijke vlierbloesemdrankje met gecrusht ijs. Helemaal alcoholvrij.

Doet niet onder voor de Tripel Karmeliet, toch?
Doet niet onder voor de Tripel Karmeliet, toch?

TIP 4: Wissel bier/wijn af met water of fris

Beetje een open deur, maar niet minder effectief is: zorg dat je voor elke alcoholische versnapering ook een non-alcoholisch drankje drinkt. Vooral tijdens stapavonden kan het verleidelijk zijn het ene na het andere biertje/wijntje te drinken. Het helpt ontzettend tegen de kater en het is ook nog eens beter voor je lichaam om af te wisselen met iets anders. Dat kan fris zijn, maar een beker water is natuurlijk ook prima. Al met al drink je op een avond waarschijnlijk dan toch net een paar drankjes minder. (Van alcohol krijg je ook dorst, waardoor je de neiging krijgt ‘dorst te lessen’ met meer drank…)

TIP 5: Doe de test

Doe voor de grap eens een korte zelftest op internet. Ook dit dwingt je om eens stil te staan bij hoe veel & hoe vaak je drinkt. En of dat nog een beetje normaal/gemiddeld/gezond is.

En o ja, ook inspirerend: dit blogje van Mille Pagine over ‘alcohol en waarom ik dat moeilijk vind om te drinken‘. Zie je het ook eens van de andere kant. Of dit stuk van Aandachtig Blog over de effecten van een half jaar niet drinken (‘Ik hou meer tijd, energie en geld over om de dingen te doen die me voldoening geven.’). En lees vooral ook dit verslag van de 24-jarige Nick, die besloot tot #100DAGENZONDERALCOHOL.

Als ik zulke dingen lees, denk ik toch: misschien moet ik dat eens doen…

Hoe veel/vaak drink jij? En hoe ga je daarmee om?

1+

6 reacties op “5 tips om minder alcohol te drinken”

 1. Ik herkende mezelf heel erg in het stukje van Mille Pagine, en ik vind het me heel moeilijk voor te stellen dat ik veel zou drinken (voor mijn 18e dronk ik letterlijk geen druppel, in principe drink ik thuis nooit, en ik drink alleen op feestjes oid en dat is max 1x per week, ik denk dat ik alleen in de zomervakantie op Sziget meer heb gedronken, maar dronken was ik zelfs daar niet tot ieders verbazing, haha). Nu ga ik inderdaad niet veel uit, maar ook als ik uitga voel ik me eigenlijk niet heel fijn bij drank. Dat ik er donderdagavond met mijn flesje Sprite en een rietje best wel heel erg onderbouwdisco uitzag neem ik dan maar voor lief. Ik vind het vaak juist naar dat drank zo sociaal verplicht lijkt te zijn, dat ik zelfs op een familieweekend om 3 uur ‘s middags zie op de kaart zie dat één oom + tante er samen al 16 alcoholische consumpties doorheen hadden gewerkt – dat is niet meer gezond, toch? Ik oordeel nooit hardop over alcohol, drugs en roken bij mijn vrienden, ook al denk ik er negatief over. Persoonlijk vind ik mensen vaak onverantwoordelijk worden als ze veel drinken, en daar voel ik me niet fijn bij. Ook gaat veel drinken in mijn vriendengroep er bij sommigen (met name de die hard studentenvereniging jongens waar ik pre-studentenvereniging echt goed mee overweg kon) mee gepaard dat ze eigenlijk niet veel meer te vertellen hebben dan feestjes en chicks en brak bijkomen en dan je tentamen falen, en weinig interesse hebben in de wereld buiten de feestjes. Ik denk dat dat in jouw geval al lang over is, omdat op jouw leeftijd iedereen die verlate puberteit wel ongeveer gehad heeft lijkt me, haha (tenminste, ik hoop dat mensen daar na hun 20ste niet heel lang in blijven hangen).
  Daarnaast doe ik heel veel gezondheidsgerelateerde vakken en kan ik nu exact de biochemie beschrijven van dronken zijn en katers, maar ook van de schadelijke effecten (juist als je een hogere alcoholtolerantie hebt omdat je regelmatig drinkt en het dus niet meteen meer voelt, komt dat doordat één van de twee alcoholafbraakmechanismes die je lichaam heeft meer actief is geworden, maar dit mechanisme heeft veel meer schadelijke effecten op bijvoorbeeld je lever – juist als je dus niet meer veel merkt van die alcohol bij een paar glaasjes, doe je je lichaam juist veel schade aan. Als dit beperkt is tot je studententijd herstelt die lever zich wel weer, maar als je het langer voorzet kan de schade permanent worden).
  Wat ik zelf vaak doe is ‘s avonds afspreken bij mensen thuis (en dan gewoon thee drinken 9 van de 10x, of samen eten) of overdag koffie/lunch daten, en dan omzeil je het alcoholgevoel een beetje. Ook vervangers werken inderdaad goed voor het feestelijke gevoel bij mij, ik ben fan van bubbeltjeswater in allerlei combinaties maar ook van de ‘nepwijn’ die ik vroeger altijd mocht bij het kerstdiner, Amé, die ik oprecht nog steeds heel lekker vind :)

  0
  • Ha Myrthe, dank je wel voor je uitgebreide reactie en je heldere verhaal. Super interessant, ook wat je zegt over wat er precies in je lichaam gebeurt als je drinkt/katers hebt. Zou ik nog wel meer over willen weten!
   Je reactie sterkt me iig wel in het gevoel dat ik al heb, dat ik inderdaad minder wil drinken – maximaal 1 keer per week (en dan een beetje) klinkt echt heel fijn.

   0
 2. Wat leuk dat je mijn blogpost hebt gedeeld! Dankjewel. Wat een fijn en uitgebreid stuk heb je geschreven over alcohol. Ik vind het echt nog steeds heerlijk om geen alcohol te drinken (al drink ik af en toe wel een glas, en kan ik daar ook wel van genieten). Just try it! Het is echt de moeite waard :)

  0
 3. Ben benieuwd hoe het je inmiddels vergaat, maar hee, elke weg is goed hoor, als het juiste voor jou is! Mijn stuk hierover was iig nooit bedoeld als belerend :-)
  De tips van Mirthe kan ik me bij aansluiten. En met name: negeren als mensen een blik of opmerking maken. Hoezo is geen alcohol minder gezellig? Negeren en over een paar minuten is het weer net zo gezellig als daarvoor. Mensen vergeten snel, en de helft van de tijd valt het ze niet eens op :-)

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.