Tikkie

‘Weet je wat ik nou zó’n gek woord vind’, zei mijn moeder. ‘Tikkie. Ik begreep dat dat bij jullie in Nederland nu helemaal in is?’ We zaten gezellig bij te praten – ik op mijn rode bankje in Utrecht, zij zo’n 1.400 kilometer verderop in haar rode Zweedse huisje. Thee drinken met je geëmigreerde moeder, as close as it gets.

Nou, zei ik, het is eigenlijk heel handig, en liet haar de app op mijn smartphone zien. En al hebben ze in Zweden een veel handiger systeem (Swish, betalen met je mobiel, kan bijna overal), ze moest toegeven dat Tikkie best een handige manier is om geld terug te vragen van vrienden. Voor etentjes, festivaltickets, wijnclub; ik gebruik de online betaalverzoeken wekelijks.

Twee dagen later kreeg ik een mailtje van Antagonist, mijn hostingprovider, en dat bracht me op een idee.

Al sinds 2009 betaal ik jaarlijks een bijdrage voor de hosting van Suushi.nl. Ooit lag dat bedrag rond de 40 euro per jaar, maar door de jaren heen is het gestegen (door inflatie, btw-verhoging én omdat dit uitdijende blog steeds meer serverruimte in beslag neemt) en tegenwoordig betaal ik 90 euro. Dat vind ik geen ramp; Suushi is mijn hobby en omgerekend 7,50 euro per maand is niet het einde van de wereld.

Aan de andere kant: 90 euro is best een berg geld. Daarvan kun je ook heel veel andere leuke (en nuttige) dingen doen.

En in principe kan ik ook gewoon offline schrijven, voor mezelf, gratis. Hebben jullie alleen niets aan, en da’s toch een beetje jammer. Nog altijd krijg ik regelmatig lieve reacties en mailtjes van mensen die m’n blog al zo lang volgen (echt heel leuk! Dankjewel!).

Dus, mijmerde ik – en niet voor het eerst–, misschien moet ik tóch eens werk gaan maken van advertenties via m’n blog, of gesponsorde posts, zodat die onkosten zich in elk geval terugbetalen?

Nee. Eigenlijk wil ik dat niet. En – gokje – jullie volgens mij ook niet. Dus ineens dacht ik: waarom doe ik niet een Tikkie? Ik ben schrijver van beroep, jullie lezen al jaren gratis deze stukjes. Als elke vaste Suushi-lezer een euro bijdraagt, ben ik voor een groot deel uit de kosten.

Goed, ik hoef je natuurlijk niet te overtuigen; je mag ook gewoon gratis blijven meelezen. Tenminste, zolang ik besluit in dit blog te blijven investeren en da’s in elk geval nog wel een jaartje. Maar het helpt natuurlijk wél, te weten dat ik dit schrijven inderdaad ‘vrij’ kan blijven doen en het geen (financiële) last is om te bloggen.

Dus, doe je mee?
Kan ik mijn moeder laten zien dat Tikkie toch minstens nét zo handig is als dat Zweedse Swish. En beloof ik dat ik hier weer wat vaker zal schrijven.

Wil je mij alsjeblieft €1,00 betalen voor ‘Suushi.nl‘ via https://tikkie.me/pay/mg6nb8hrreete614hard

Deze link is geldig t/m 14 juli

0

Eén reactie op “Tikkie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.