Terug naar bikram yoga

‘Sta rechtop, je voeten naast elkaar, tenen raken elkaar. Kijk recht vooruit in de spiegel. Span je benen, trek je buik in, breng in een inademing je armen over je hoofd. Verstrengel je tien vingers, vouw je wijsvingers naar boven, kruis je duimen. Houd je armen recht naast je gezicht, achter je oren. Strek op. Adem in en buig in een uitademing je bovenlichaam naar rechts.” 

Half moon pose: de tweede houding in de serie van 26 in een bikramyogales. Het was lang één van mijn minst favoriete houdingen. Maar toen ik gisteren eindelijk weer eens naar de les ging, voelde zelfs deze asana heerlijk.

Het was Tom die mee meesleepte, zondagmiddag om vijf uur. Sinds we in Utrecht wonen zit de studio op minder dan 2 kilometer van ons huis, een luxe waar ik tot nu toe te weinig gebruik van heb gemaakt. Hij gaat vaker – het is goed voor zijn pijnlijke rug – en de laatste tijd kwam ‘ie steeds zo blij terug dat ik niet meer kon achterblijven.

Oké, voor wie geen flauw idee heeft waar dit in godsnaam over gaat: bikram yoga is yoga, maar dan in de sauna.
Of nou ja, in een ruimte van 40 graden.
Een les duurt anderhalf uur en in die tijd werk je onder begeleiding van de docent een vaste serie houdingen door. De eerste helft van de les staand, de tweede helft liggend en zittend. Omdat het zo warm is, draag je alleen een sport-bh of top en een kort broekje (mannen hebben vaak een zwembroek aan).

UH, WAAROM ZOU JE DAT JEZELF AANDOEN?

Omdat het heerlijk is. Zwaar, ja, maar lekker. Door de warmte kun je verder strekken en raak je in een diepere focus. En doordat de docent elke houding tot in detail met woorden begeleidt, hoef je zelf weinig meer na te denken – je laat je gewoon leiden door zijn/haar stem. Na een bikramyogales voel ik me vaak herboren (en oké, soms gesloopt ;)).

Eerlijk is eerlijk: bikram yoga en ik hebben een bijzondere relatie. In april 2011 ging ik voor het eerst naar een les en dat vond ik toen zo heftig dat dat ik niet wist of ik nog eens wilde gaan. Ik was zachte, rustige yoga gewend, geen sportschoolmentaliteit.

Lees hier wat ik in 2011 schreef over mijn eerste les bikram yoga.

Toch bleef ik terugkomen. In Nijmegen opende een bikramyogaschool met een geweldige, lieve docente. Soms kwam ik er eens per week, soms maanden niet. Maar vroeg of laat was ik altijd weer in de hot room te vinden.

Eind 2014, toen ik in Amsterdam woonde, zat de bikramyogaschool aan de Herengracht op drie minuten lopen van mijn huis. Ik ging er steeds vaker heen, kocht uiteindelijk zelfs een maandkaart. ‘s Morgens vóór de werkdag begon al anderhalf uur strekken – ik kan het iedereen aanraden, al is het maar omdat je je de rest van de dag zo voldaan voelt.

En nu? Nu pak ik af en toe een lesje. Naast 2-3 keer in de week hardlopen, >40 uur werken en 10 uur reizen per week blijft er immers niet zo veel ruimte over. Voor alles is een tijd, nietwaar?

OH JA, EN…

Naast tijd is is het prijskaartje eigenlijk de belangrijkste reden dat ik niet vaker ga. Een losse les bikram kost 15 euro. Je kunt een beetje korting krijgen door een 5- of 10-lessenkaart te kopen (respectievelijk 65 en 110 euro), maar het blijft een vrij prijzige hobby. Voor de maandkaart die ik destijds in Amsterdam kocht, telde ik 120 euro neer. Dat geld wil ik op dit moment niet elke maand uitgeven aan sport, zeker niet als ik ook fit kan blijven met hardlopen en thuis yoga doen.

Maar ja hè, ik zit al zo’n groot deel van de dag op een stoel. Als ik gezond, sterk en soepel oud wil worden, is een investering daarin wellicht niet zó gek als ik denk…

Soms krijg ik weerzin van het feit dat bikram yoga kampioenschappen kent, of van de gedachte aan oprichter Bikram Choudhury, die een eng en vies mannetje schijnt te zijn.

En soms zit ik even niet lekker in mijn vel en dan weet ik: die 90 minuten strekken, zweten en ademen gaan me nu zó goed doen.

 

0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.