Suusie’s Tips tegen Winterdips

Van een vriendinnetje kreeg ik vanmorgen de vraag: weet jij wat te doen bij winterdepressie? Nou, als doorgewinterd expert (haha) heb ik inmiddels een scala aan trucjes en fijnigheidjes om het mezelf wat prettiger te maken in de koude maanden. Dit zijn de dingen die mij afgelopen maanden hebben geholpen om het figuurlijke hoofd boven water te houden. Of je nu af en toe een klein dipje hebt of je de hele winter ontzettend kl*te voelt: hopelijk heb je er wat aan. 

1. Cut yourself some slack. Accepteer dat de dagen nu eenmaal korter zijn en je energieniveau lager. Dat is stom, daar kun je heel hard tegen gaan bokken en schreeuwen, maar zo is het nu eenmaal. Je zult het hiermee moeten doen. En dat is OK. Er kunnen niet alleen maar tijden van pieken zijn. Door dat te erkennen en jezelf de ruimte te geven om je wat minder te voelen, haal je al een hele berg pressure weg. En dat verlicht je hart aanzienlijk!

2. Het is natuurlijk een beetje spreken voor eigen parochie omdat het van mij (lees: foodie) komt, maar: eet voedzaam en gezond. Juist nu is de tijd om jezelf vol te stoppen met extra vitamines; je lichaam heeft het hard nodig om weerstand op te bouwen en zichzelf warm te houden. Een koude dag is nog vervelender als je loopt te snotteren of als je steeds hoofdpijn hebt…

Met ‘gezond eten’ bedoel ik vooral: meer plantaardig, meer groenten en fruit. Concreet: neem naast boterhammetjes een berg rauwkost (wortel, komkommer, of een eenvoudige salade) bij je lunch. Kan gewoon in een bakje mee naar je werk of college! Zorg daarnaast dat je bij je ontbijt fruit eet en stop mandarijntjes in je tas voor tussendoor. Oh, sinaasappels zijn ook fantastisch. Een juicer is natuurlijk helemaal geweldig, maar met een blender kun je ook heerlijke groene smoothies maken (bijvoorbeeld het klassieke Green Monster: spinazie, banaan, soja/amandelmelk). En of het helpt? Ik heb natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar feit is wel dat ik deze winter (waarin ik voor het eerst aanzienlijk meer rauwkost eet overdag!) nog niet ziek of verkouden ben geweest! Terwijl ik normaal altijd loop te snotteren…

3. In nuancering daarop: wees vooral lief voor jezelf en doe/eet/drink waar je blij van word. Dat is voor mij bijvoorbeeld een kop warme chocomel op een lange collegedag of een goed glas wijn op vrijdagavond. Verwen jezelf, je hebt het immers al moeilijk genoeg zonder dat je ook nog eens onnodig streng bent.

 Pas wel op dat je jezelf niet voor de gek houdt. Een drankje op z’n tijd kan weinig kwaad, maar van regelmatig veel drinken voel je je niet beter. After all is alcohol vergif voor je lichaam, en het kost je lijf een hoop energie om dat eruit te werken. Ook komt het je weerstand niet ten goede. Hetzelfde geldt voor grote hoeveelheden chocola; af en toe een baaldag waarin je een reep wegwerkt is prima, maar op het moment dat je elke dag BonBonBloc ‘nodig’ hebt moet je je eens afvragen of dat je echt nog zo veel goeds brengt. Snelle suikers geven een stoot energie (een reden voor mij om af en toe een KitKat te halen op vrijdagmiddag als ik ontzettend gaar ben) maar op lange termijn blijf je lamlendig achter…

4. Kleed je warm aan. ‘Hello Captain Obvious’, zul je misschien zeggen, maar ik deed dat vroeger dus nooit heh. Hartje winter ging ik in dunne longsleeves naar school (want ja, dikke truien zijn natuurlijk niet cool – althans, dat dacht ik toen). Inmiddels weet ik wel beter…

Het maakt enorm uit wat voor schoenen ik aan heb, (yay voor dikke laarzen met voering), want als ik koude voetjes heb voel ik me de hele dag naar. Die ballerina’s blijven dus maar even in de kast. Ook kan een extra hemdje onder je kleding veel verschil maken, en als het echt koud is: een maillot onder je broek. Investeren in een warme winterjas is ook de moeite waard. Ik kocht de mijne vorige maand in Zweden en hij was bijna 200 euro (au), maar er komt geen windvlaag of regendruppel doorheen. Ook is ‘ie lekker lang, waardoor geen kou langs mijn rug omhoog kruipt. Dat is wel wat anders dan die dunne stoffen H&M-jasjes waar de gemiddelde Nederlandse vrouw in loopt… brr!

5. Als je winterdepressie meer dan een dipje is en je belemmert in je doen en laten: schaf een lichtlamp aan. Het is even een investering, maar absoluut de moeite waard. Dat blijkt voor mij telkens weer; altijd als ik een paar weken koppig ben (‘ah joh, ik heb dat ding toch niet nodig’) en ‘m dus niet gebruik, komt er een moment waarop ik sip en ellendig ben en mezelf amper uit bed weet te slepen. Na een paar ochtenden wakker worden met lichttherapie voel ik me al aanzienlijk beter. Het is geen wondermiddel, maar maakt wel het verschil tussen een moeilijke ochtend en prettig opstaan.

Met ‘lichtlamp’ (ook wel ‘energielamp’ genoemd) bedoel ik niet zo’n wake-up light, maar een lamp die licht geeft met de sterkte van daglicht (10.000 lux). Hier vind je verdere uitleg, en ook een vergelijking van een aantal lichtlampen. Ik heb er zelf twee jaar geleden een via Marktplaats aangeschaft (kijk daar dus zeker ook even, kan een hoop geld schelen), die van mij heet “Eurobright“.
En vind je het allemaal maar vaag gedoe of geloof je de werking niet helemaal? Er zijn steeds meer onderzoeken naar de werking van daglicht op ons brein en de gevolgen voor ons humeur. En je kunt natuurlijk ook vertrouwen op mij en de andere mensen in m’n omgeving die erbij zweren. ;)

6. Bij volle dagen: houd je avonden zo veel mogelijk vrij. De tijd van wild uitgaan komt wel weer; blijf eens lekker thuis en maak het gezellig. Kaarsjes aan, de verwarming een standje hoger, een pot thee, kruik en dekentje om je benen verhogen je comfort aanzienlijk.

En echt, dat maakt uit. Een paar weken geleden voelde ik me vaak miserable als ik alleen thuis was, omdat ik in een cirkeltje zat: ik was moe, waardoor ik geen zin had om op te ruimen, waardoor mijn kamer een rotzooi was, waardoor ik alleen maar achter mijn laptop zat en de wereld negeerde, waardoor ik me vervolgens nog vermoeider voelde… Neem dus even die tien minuten de tijd om het thuis gezellig te maken en je warm te nestelen. Voelt fijner!

7. Anderzijds: word geen kluizenaar. Van af en toe een dagje weg ga je niet dood, en als je je warm kleedt is de reis ook wel te overzien.

8. Op momenten dat je echt het liefst nooit meer je bed uit wilt komen: wees rationeel en bedenk je dat er ook nu weer betere tijden zullen komen. Zelfs op het moment dat je écht zeker wist dat je nooit meer gelukkig zou zijn, kwam er een moment dat het weer beter werd. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo zijn. 

Tot slot: houd vol. Het is al half januari, we zijn al over de helft van de donkere periode en de dagen worden weer langer. Bedenk je dat je niet de enige bent die zich zo voelt; het is eigenlijk heel normaal, en het gaat ook vanzelf weer weg als het voorjaar wordt. Voor je het weet lig je weer in het gras met een koud drankje!

0

5 reacties op “Suusie’s Tips tegen Winterdips”

 1. Dit komt even op een goed moment, thanks Suus voor de reminder! Tipje van mij: op de dagen dat er wel een zonnetje schijnt (lekker in combinatie met de vrieskou) extra warm aankleden en naar buiten voor een wandeling in de natuur. Krijg je toch wat zonlicht en frisse lucht.

  Fijne week!

  0
  • Dat klopt! (nu heb ik echt heel veel zin om naar de sauna te gaan….)

   Oh, de ‘kleed je warm aan’ is minder obvious dan je zou denken. Ik deed dat dus nooit…. dit jaar heb ik voor het eerst een wollen vest aan over mijn dunne longsleeve en het maakt zoveel verschil! Opeens is naar buiten gaan niet meer vreselijk ^^ maar dit is wel zoiets wat je moet ervaren voor je het snapt volgens mij

   0
 2. Zo ontzettend herkenbaar. Ik kan hier nog wel een tip aan toevoegen die mij altijd heel erg helpt. Plan iets om naar uit te kijken. Ik zorg altijd dat ik iets op de korte termijn en op de lange termijn plan om naar uit te kijken. Op de momenten dat ik mij echt even naar voel, kan ik bedenken hoe leuk mijn leven eigenlijk wel niet is en hoeveel mooie dingen ik mag doen.

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.