Spullen aanschaffen voor een baby, hoe duurzaam kan dat?

We zijn intussen een eind met het bij elkaar scharrelen van de baby-uitzet. Om één ding kan ik toch niet heen: jemig, wat heb je veel spullen nodig voor een kind!

Hoewel een deel van mij (de westerse consument en zwangere met nesteldrang ;-)) het allemaal erg leuk vindt, merk ik ook een ongemak bij de hoeveelheid spullen die in korte tijd ons huis in komt. Want niet voor niets zorgen spullen bij de gemiddelde Nederlander voor het grootste aandeel in ecologische voetafdruk…

Om die reden proberen B en ik de aanschaf van spullen voor kleine Groebie zo bewust mogelijk te doen. Hoe we dat aanpakken? Daarover vertel ik graag wat meer.

Zo veel mogelijk tweedehands

Ons uitgangspunt is om zo veel mogelijk spulletjes tweedehands te kopen. Want er zijn al ontzettend veel spullen in de wereld!

Ja, via Marktplaats winkelen kost iets meer moeite en tijd dan gewoon via twee klikken iets online bestellen. Toch vind ik het erg de moeite waard. Wat me helpt, is om niet overal financieel de ‘beste’ deal uit te willen slepen. Tweedehands is sowieso al stukken goedkoper dan nieuw, en dit scheelt tijd/stress/gedoe. Het belangrijkste is dat op deze manier kopen stukken beter is voor de planeet.

Het blijft trouwens een leerproces. Nog regelmatig denk ik: ach, dit is vast beter/makkelijker/mooier om nieuw te kopen. En zit ik alweer te scrollen naar bijvoorbeeld nieuwe glazen babyflesjes. Maar dan besluit ik tóch verder te kijken en verras ik mezelf wederom met een Marktplaats-vondst. :-)

Dit kochten we bijvoorbeeld al op Marktplaats (en dit betaalden we ervoor):

 • Tripp Trapp-kinderstoel met kussentje, beiden in vrijwel nieuwstaat (140 euro)
 • Meubels voor de babykamer: 4-delige set van merk Bopita: kast, commode, ledikant en schapje voor boeken. Plus ledikant-matras, aankleedkussen met hoezen, vloerkleedje, decoratie, plafondlamp en babyfoon. (alles samen voor 420 euro)
 • Box: we scoorden een mooi zwart-houten exemplaar met nauwelijks gebruikssporen. (60 euro, inclusief matras, hoeslaken en twee boxkleden)
 • Schommelstoel voor op de babykamer. We vonden hier in de wijk een perfecte stoel die superlekker zit én mooi op het kamertje past. (50 euro)
 • Draagzak kocht ik over van m’n kapster (Ergobaby voor 32.50 euro, nieuw zijn deze rond de 200 euro).
 • Luiertas: na wat research besloot ik dat ik er eentje van Joolz wil, die zien er heel handig uit. Staan volop op Marktplaats voor een paar tientjes. As we speak is er eentje onderweg per post (32.50 euro inclusief verzendkosten)

Daarnaast hadden we het geluk dat we veel spullen mochten overnemen van familie en vrienden:

 • Kinderwagen (Maxi Cosi Mura 4 Plus) kregen we van B’s broer, is gebruikt door 2 kindjes en alleen wat stoffig van het op zolder staan. Even de bekleding wassen en klaar!
 • Maxi Cosi kregen we ook van hem, zit een klein gaatje in de bekleding, mijn mama helpt straks dat te repareren. Daarna is-ie weer als nieuw.
 • Co-sleeper en campingbedje ook gekregen van B’s broer.
 • Gekregen van vrienden – die deze spullen destijds op hun beurt ook weer van anderen hadden: baby-badje, metalen kruiken (om kindje warm te houden in de kraamtijd), luieremmer, draagdoek, wipstoeltje, baby-gym, hydrofieldoeken en -washandjes, verschoonmatje, badcape, badthermometer, een hele serie verschillende flesjes en spenen, kolfapparaat, flessenwarmer, prentenboeken en zelfs al een hapjes-stomer. En dan vergeet ik vast nog wat…

Kleertjes van vrienden, familie & Vinted

Ik had vorige week zo veel plezier met het inruimen van Groebies kledingkast! (Nesteldrang, anyone? ;-)) En dan te bedenken dat bijna geen enkel kledingstuk nieuw uit de winkel komt. Letterlijk 1 jurkje kocht ik zelf nieuw voor haar, verder hebben we tassen vol kleertjes van vrienden gekregen. En ik shopte een paar items op Vinted, waaronder een superschattig pakje dat misschien wel haar eerste pakje wordt.

Ook al mijn zwangerschapskleding komt van Vinted. Dit heeft me eveneens bakken met geld bespaard: voor fijne items van Mamalicious, Anna Field en Noppies (dit zijn mijn favo merken positiekleding geworden) betaalde ik vaak een prikkie. Het enige dat ik nieuw uit de winkel haalde, zijn een paar panty’s van Noppies en voedingsbh’s (zie verderop).

Iemand op Instagram tipte me Het Bevallingsjurkje, schijnbaar een heerlijk dingetje voor tijdens de geboorte en kraamtijd. Ik vond er niet meteen eentje op Vinted, maar nadat ik later nog een paar keer keek, wist ik er toch eentje te scoren in mijn maat (‘maximaal 3 keer gedragen’ volgens de verkoopster en bijna de helft van de normale prijs). Yes! Zo zie je maar weer, soms gewoon ff geduld hebben.

Bonustip: op Marktplaats vind je hele kledingpakketten, voor als je geen zin hebt om Vinted af te struinen.

Wasbare luiers

Over wasbare luiers hoor ik in mijn omgeving vrijwel alleen maar goede verhalen. Naast milieuvriendelijker is het ook goedkoper dan wegwerpluiers, het stinkt minder, kindjes krijgen minder luieruitslag én worden gemiddeld sneller zindelijk (tot wel een jaar eerder). Klinkt goed toch?!

Nou ben ik zelf nog geen ervaringsdeskundige, maar ik ben érg benieuwd hoe de wasbare luiers ons gaan bevallen. We gaan het in elk geval enthousiast proberen.

We hadden het geluk dat we een vrijwel complete set (maat 1 van het merk Totsbots) konden overnemen van vrienden. Ook op Marktplaats staan zulke pakketten, soms bijna ongebruikt. Mocht je meer willen weten over de verschillende soorten wasbare luiers; hier vind je een handig overzicht.

Wat kochten we wél nieuw?

Sommige dingen besloot ik uiteindelijk wel nieuw aan te schaffen. Een matrasje voor de co-sleeper, bijvoorbeeld. Via Marktplaats lukte het niet om in onze regio de juiste maat te vinden en dan ook nog een matras dat er fris genoeg uitzag. ;-)

Voor het voedingskussen gold een beetje hetzelfde. Ik slaap daar intussen al een paar maanden mee omdat ik niet meer op m’n buik kan liggen (mocht je hier vraagtekens bij hebben, stel je zoiets voor). Wel investeerde ik in een duurzaam kussen van Allnatura (ik ging voor de versie met gierstschillen, heb me laten vertellen dat dat ’t lekkerst ligt). Het voedingskussen kun je trouwens met de uiteinden aan elkaar knopen, zodat het ook meteen een babynestje is!

Gordijnen bestelden we op maat bij HEMA. Ik ben helaas (nog) geen expert op de naaimachine… anders had ik ze natuurlijk zelf kunnen maken. Hierbij wel nagedacht over een neutrale stof, die hopelijk jaren meegaat op dit kamertje.

Voor mezelf kocht ik bij Noppies dus een paar nieuwe voedingsbh’s. Ondergoed is ook zoiets wat ik tweedehands nog lastig vind… in de eerste plaats vanwege de hygiëne, maar daarnaast moet zo’n bh wel goed zitten en dat weet je pas als je ‘m kunt passen. Of heeft iemand hiervoor nog een goede tip?

Oh ja, en we vielen als een blok voor een set ingelijste geïllustreerde posters van BINTJE

Duurzame merken

Kom ik er niet onderuit om iets nieuws te kopen, dan probeer ik eerst te kijken naar enigszins milieuvriendelijk geproduceerde spullen. Ik bestelde bijvoorbeeld een duurzaam kraampakket bij Dalalou. Daar kocht ik bovendien wasbare zoogcompressen en biologische vitamine D&K-druppels.

Verder krijgen we van mijn mama een prachtig schapenvacht voor het kindje, van een van de schaapjes die op haar Zweedse boerderij in de wei hebben gestaan. Daar kan kleine Groebie straks lekker warm op liggen! Zo’n vacht is natuurlijk ook nieuw, maar wel kleinschalig en duurzaam geproduceerd. Nu al erg blij met dit mooie cadeau.

Verzorgingsproducten – die je voor zover ik weet ook lastig tweedehands kan kopen ;-) – heb ik van Weleda: babyshampoo, calendula-olie en zalf. Ben trouwens ook fan van hun zwangerschapsolie! Superfijn om je buik mee in te smeren. Sommige dingen, zoals babydoekjes, een pak wegwerpluiers voor noodgevallen, baby-nagelsetje en een speen haal ik straks denk ik ‘gewoon’ maar bij de drogist…

Is dit allemaal echt nodig?

Tja, dat blijft natuurlijk de vraag. Wij hebben onze baby-uitzetlijst gebaseerd op die van vrienden, de kraamzorg-organisatie en 24baby, maar daarbij heb ik geprobeerd te blijven bedenken dat ook zulke lijsten niet vrij zijn van marketingsaus.

Uiteindelijk blijft het zaak om je bij elke voorgenomen aanschaf te blijven aanvragen of je het überhaupt écht nodig hebt. De duurzaamste aankoop is immers nog altijd de aankoop die je niet hebt gedaan. ;-)

Denk aan die hapjesstomer: het is dat we ‘m van vrienden kregen, maar echt noodzakelijk is zoiets natuurlijk niet. Groenten gaar maken kan net zo goed in een pannetje of in de oven.

Kraamcadeaus: geen spullen, maar donaties aan MommaLuv

Als ons kindje er straks is, houdt de spullenstroom waarschijnlijk niet op. Ik heb tenminste begrepen dat het best een uitdaging kan zijn om je huis niet te laten volstromen… Mensen vinden het toch vaak leuk om een cadeautje mee te brengen voor je kindje. En dat snap ik ook!

Want heel eerlijk: ik vind dat óók hartstikke leuk. We hebben nu al een paar (nieuwe) dingetjes voor Groebie gekregen en ik word daar oprecht superblij van. Bovenal omdat het zo’n warm en lief gebaar is. En het is toch leuk als het kindje wat spulletjes heeft die emotionele waarde hebben, omdat ze cadeau gegeven zijn door mensen om wie we geven.

Tegelijkertijd: we hebben hier in Nederland al zo veel… B en ik hebben ons daarom aangemeld bij stichting MommaLuv. Zij koppelen zwangere vrouwen in Nederland aan aanstaande moeders in ontwikkelingslanden. In plaats van kraamcadeaus kun je familie en vrienden na de geboorte van je kindje vragen om een donatie, zodat de stichting een kraampakket kan kopen voor deze vrouw en haar baby. Zo krijgen ook baby’s in andere delen van de wereld een goede start.

En mocht je voor jouw vrienden of familie nog een duurzaam kraamcadeau zoeken: ik heb intussen begrepen dat een meegebrachte maaltijd het allerbeste kraamcadeau is.

Tot slot: tips welkom!

Zo, best wat overpeinzingen hè? En dan zijn er vast nog dingen die ik over het hoofd heb gezien. Dus heb jij nou nog een ander goed duurzaam idee, laat het me dan vooral weten.

Als Groebie er straks is, staat m’n hoofd waarschijnlijk láng niet altijd naar duurzame keuzes maken. Ik vrees dat ook ik regelmatig zal kiezen voor de makkelijkste optie. Toch hoop ik dat we met de jaren steeds meer gaan leren over duurzame manieren om ons kind groot te brengen. En daar houd ik jullie uiteraard graag van op de hoogte.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Spullen aanschaffen voor een baby, hoe duurzaam kan dat?”

 1. Lekker nestelen! :-) Hier ook veel tweedehands gekocht voor de dames, van wandelwagen tot draagzak en veeeeel kleding. Ook nu nog! Alleen schoenen voor de kleuter koop ik inmiddels nieuw, die hebben op de basisschool toch net te veel te lijden.

  Ik heb toentertijd alles van baby 1 bewaard omdat ik hoopte dat er ooit nog een tweede kindje zou komen. Toen ik weer zwanger was, kon ik shoppen in eigen garage. Was net zo leuk als nieuw kopen, want nu zaten er ook nog herinneringen aan de pakjes. En duurzaam!

  Maar goed, da’s een paar stappen verder.
  Wasbare zoogcompressen vond ik heel fijn! Wel een belangrijke tip: doe ze in een wasnetje als je ze wast, anders staat er vrij snel een monteur op de stoep om zo’n ding uit de pomp van je wasmachine te vissen. Ik was niet de eerste, zei hij ;-)

  En dat bevallingsjurkje, heer-lijk. Heb mijne destijds wel nieuw gekocht, maar het is nog steeds mijn favoriete nachthemd. Dus de costs per wear zijn inmiddels best laag, haha!

 2. Kleine Atlas

  Iedereen pakt het anders aan natuurlijk, maar mijn 2 cents en ervaringen van 10 jaar ouderschap

  Breng eigen gebruikte spullen snel genoeg terug in het circuit. Vind ik zelf NIET evident, want er is potentieel zoveel om bij te houden (voor een eventueel 2de kind, voor familie die misschien ooit over x aantal jaar ook kinderen krijgt, voor de herinneringen, omdat het veel geld gekost heeft,…). Maar niemand heeft iets aan spullen die een half leven op zolder staan en verouderen.
  Zet in op wasbare luiers en hou vol. Herinner jezelf aan de GROTE bijdrage die je zo levert. Ik zie bij relatief veel mensen allerlei kleine (en vaak dure) acties genre gerecycleerd plastic voor de flesjes en zo, maar dat ze de luiers of niet doen, of heel onregelmatig. Ik heb volgehouden en ben daar wel trots op :) Maar ik hield de lat wel laag, mijn luiers waren vaak een rommeltje. Ik waste en liet drogen aan de lucht (grote check voor ’t milieu) en ik vouwde dikwijls pas weer samen op het moment dat ik ze aandeed. Ze werkten er niet minder slecht om, en het heeft me menig keer gered van een te grote taak op dat moment. (En ja, ik heb af en toe ook een pak weggooiluiers opgewerkt maar echt niet veel – ze niet vaak in huis halen is ook zo’n trucje ;)).
  Kringloopwinkels zijn heaven voor baby’s en peuters. En bibliotheken. Denk dat ik 1 nieuw boek gekocht heb die eerste jaren.
  Een babycook vond ik verrassend praktisch! Andere zaken amper gebruikt maar je leert relatief snel bij wat bij jou& de baby past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.