REBLOG 2006: Over hoe pubers hun gezonde lunch wegsmijten

In het kader van ’10 jaar bloggen’ plaats ik komende 10 dagen elke dag een oude blog opnieuw online. Vandaag deel 1: 2006. 

Toegegeven, het kostte me even wat moeite om tussen de blogs over proefwerkwerken, liefdesverdriet, pizza met vriendinnen en msn-perikelen iets lezenswaardigs te vinden. 

Uiteindelijk was het toch nog moeilijk kiezen: zou ik het stukje over de schoolfoto’s nemen, het verslag van een schoolreis naar Lille of toch het betoog over dat jongeren niet meer zonder internet kunnen?

Tot slot was het lastig de verleiding te weerstaan om de tekst te verbeteren, aan te passen, te herschrijven… Ik heb het niet gedaan, promise. Hier m’n stukje over hoe klasgenoten hun door mama gesmeerde bammetjes schaamteloos in de afvalemmer kieperden. Is deze week ook nog eens hartstikke actueel.

LUNCHTIME!

18 september 2006

Nog een punt dat ouders zorgen baart: de grote pauze op school. De middelbare school welteverstaan, op de basisschool is er nog enig toezicht in de vorm van ‘overblijfmoeders’ die een wanhopige poging doen de kinderen discipline bij te brengen (‘Nee Daan, twee schepjes suiker in je thee is genoeg. Geef maar hier die suikerpot – nee, geef terug, nu, of je krijgt een extra taak corvee – wacht, Daan, kom eens hier, – NU!’).

Op de middelbare school wordt het allemaal anders, dan is er opeens die vreselijk aantrekkelijke catering, de snoepautomaten en de mogelijkheid je brood te dumpen in een van de honderd tafelprullenbakjes die overal in de aula te vinden zijn. Tja, en dan roept heel Nederland wanhopig dat de jeugd te dik wordt, teveel ongezonde dingen eet en dat het bijna hopeloos is, de hele samenleving ‘verdikt’, ten onder gaat aan vet-tacks blablabla… maar intussen zijn de suikerwafels wel twee keer zo goedkoop als de broodjes gezond. Zeg nou zelf, dan is de keuze toch makkelijk gemaakt? Zeker als je dan naar de inhoud van je broodtrommel kijkt en daar een hoopje platgedrukt, snel in je ochtendhaast in elkaar geflanst brood weg ziet schimmelen..

Wie nemen er nog brood mee naar school, en eten het ook echt op? Juist, de wuppen! (voor de niet-scholieren onder ons: brugklassers dus) En niet zomaar brood, nee, dat wordt dan vervoerd in een keurig broodtrommeltje waar allerlei lekkernijen zitten, variërend van witte broodjes tot stukjes appeltaart en winegums, speciaal en met liefde door mama klaargemaakt voor de kleine scholier. Die kleine scholier kan het de eerste weken natuurlijk nog niet over zijn of haar zuivere hartje verkrijgen om die heerlijke broodjes weg te gooien en in te ruilen voor een goedkope lolly (tja, wuppen moeten rondkomen van hun magere portie zakgeld he..).

De broodtrommel zelf is trouwens ook nog een hot item op zich. Zeer populair op dit moment zijn de grote groene Albert Heijn-broodtrommels, uitgevoerd in knalgroen of oranje (zeker in de Bonus.. ‘zooo handig, die KON ik niet laten liggen lieverd! Twee voor de prijs van 1 nog wel, ideaaaal toch?!’), compleet met een rond plaatsje voor een appel, gezond bedoelt maar waar natuurlijk nog een extra zakje snoep in gepropt kan worden.

Een klein wandelingetje door de aula een paar dagen geleden zei genoeg over de populariteit van die dingen: Valerie en ik telden maar liefst 20 (!!!) Appie-trommels, alleen al bij de wuppen! 

Stelletje na-apers . Ik voorspel dat ze binnen een maand verslaafd zijn aan de diepvries-suikerwafels, de verbrande appelflappen en de oudbakken worstenbroodjes.

De volgende dag zijn er dan extra corveediensten nodig vanwege overvolle prullenbakken.. leve de vuilnisemmer!

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “REBLOG 2006: Over hoe pubers hun gezonde lunch wegsmijten”

  1. Jori

    Ha! Deze herinner ik me nog!
    Broodtrommels. De struggle.

  2. Hihi!
    Toen volgde ik je denk ik nog niet, al zal het rond die tijd zijn dat ik mijn eigen web-log aanmaakte.
    Heel tof idee Suus, ben benieuwd de komende dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.