Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

puzzelstukjes

Allemaal flarden hangen er in mijn hoofd, in m’n concepten-map, op briefjes tussen de werkspullen en in de notitie-app van mijn telefoon. Puzzelstukjes die nog niet helemaal samenkomen. Ik zou graag schrijven over het geheel, over hoe alles glashelder en kneitervaag tegelijk is deze week, over het zoeken en vinden, maar het lukt nog even niet. Of vooral: het is er nog de tijd niet voor.

Dan maar wat flarden.

(Wat ben ik toch blij met dit blog, de plek waar ik gewoon die puzzelstukjes kan dumpen, waar m’n schrijven niet gepolijst hoeft. Natuurlijk moet het wel een béétje representatief (alles wat je doet straalt af op de rest), maar het voelt ook goed dat het hier zeventig-procent-af en niet-uitgedokterd mag zijn. Júist, misschien wel.)

Ik ben dus veel bezig met plantaardig eten, veganisme zo je wilt, al vind ik die term nog altijd extremer klinken dan-ie voelt in de praktijk. Sinds ik terug ben uit Frankrijk is zo’n 95 procent van wat ik eet plantaardig. Dat klinkt als een hele prestatie, maar eigenlijk gaat het vrijwel vanzelf – dus waarom zou ik nog anders doen?

Zou het dan zo zijn dat vorige zomer de zomer was waarin ik afkickte van sociale media, en dit jaar het moment waarop ik dierlijke producten de deur uit doe?

Dat is natuurlijk te vroeg om te zeggen, maar in beide gevallen voel ik dat ik eindelijk doe wat ik diep vanbinnen wil. Dat ik leef naar mijn waarden.

Verder denk ik veel na over het klimaat. Hoewel, ‘nadenken’ klinkt als piekeren en dat is het eigenlijk niet. Het is meer dat ik me erin verdiep en daar met mensen over praat – ik heb het geluk dat ook E met het thema bezig is, waardoor we ons er beiden minder alleen in voelen, en heb nog altijd veel steun aan de blogjes van Loes.

O ja, en ik luisterde de laatste aflevering van de Klimaattherapie-podcast. Echt een aanrader jongens, en als je érgens wilt beginnen maar geen zin hebt om uren tijd te investeren, luister dan tenminste aflevering 3 (over de psychologie van klimaatverandering) en 4 (met antropoloog Roanne van Voorst).

Twee keer een half uurtje, gewoon te vinden in je Podcast-app. Doe het.

Omdat nádenken over het klimaat natuurlijk niet genoeg is, ben ik vanaf deze maand bezig in kaart te brengen wat voor spullen ik eigenlijk koop, nu ik besef hoe vervuilend onze collectieve gewoonte van consumentisme is. Alleen hier bewust mee bezig te zijn, zonder mezelf restricties op te leggen, maakt al dat ik veel minder snel wat nieuws koop.

Ter illustratie, deze maand kocht ik (los van eten en drinken):
– Een nieuwe Eastpak-rugzak – ik had alleen nog maar een leren schoudertas en miste al maanden de optie om ook een rugtas te gebruiken.
– FysioTape – nodig voor mijn geblesseerde voet.
– Twee nieuwe deodorantsticks – Rexona, dus geen duurzaam spul, maar alle biologisch afbreekbare deo’s die ik tot nu toe probeerde geven me klots-oksels. Iemand een tip?
– Het bordspel Detectiveeen cadeau voor het afstuderen van B, ik wist dat hij dit spel graag wilde, hopelijk gaan we hier veel uren plezier aan beleven
– Mondkapjes – tja, ik moet regelmatig in de trein…

En over consuminderen gesproken:

  • Ik heb besloten om boeken voortaan te lenen bij de bieb, zoveel als kan, in plaats van ze uit gemak meteen op Bol te bestellen. Sowieso: áls ik boeken bestel doe ik dat tegenwoordig op Bazarow, want Bol is een asociaal kutbedrijf.
  • Als mensen jarig zijn, gaf ik sowieso al liever een ervaring (samen uit eten, dagje sauna) dan spullen. En als het ‘spullen’ zijn, dan bijvoorbeeld een fles olijfolie of een mooie bos bloemen. Maar ja, soms weet ik niet wat ik moet geven en dan koop ik toch wat randoms. Dat wil ik proberen niet meer te doen. Tenminste: als iemand concreet om iets vráágt (‘dat bordspel lijkt me supervet!’) dan geef ik dat natuurlijk graag – want dan weet ik ook dat zo’n ding echt blij wordt ontvangen en goed gebruikt wordt. Maar anders kan ik beter iets niet-materieels bedenken. Of wat lekkers bakken.
  • Veel (professionele) vloggers leven natuurlijk van producten aanprijzen. Dit is voor mij een belangrijke extra reden om geen professionele vlogger te willen worden. Ik wil mensen niet aanmoedigen tot koopgedrag. Aan de andere kant: plantaardige producten onder de aandacht brengen, laten zien hoe makkelijk en lekker vegan eten is, vind ik wél een goed idee.

Ik ben dus begonnen met yoga en dat is superfijn. Na een paar proeflessen sloot ik een abonnement af waarmee ik twee keer per week kan gaan. De studio waar ik naartoe ga, is nog geen tien minuutjes fietsen en ze hebben er een ruim aanbod – van intensieve poweryoga en pilates tot rustige yin-yoga. Tot nu toe volg ik vooral hatha- en ashtanga-yoga.

Iemand gaf deze week voor het eerst weer eens echt kritiek op iets wat ik had geschreven. Dat was een verademing, én het was superconfronterend. Ik kan echt in twee minuten gaan van ‘PLEASE laat me weten hoe dit beter kan, ik wil alles leren!!!!’ naar ‘mijn god wat een prutswerk maak ik en alles is kut en waarom heb ik ooit durven denken dat ik kan schrijven’.

Uh, ja. Dat wordt nog wat met die schrijfcursus dit najaar. ;-)

13 reacties op “puzzelstukjes”

  1. Klimaattherapie is echt een fantastische podcast hè. Helemaal met je eens. Aflevering 3 kwam heel erg binnen. Mini tip: zouden stoffen mondkapjes iets voor je zijn? Ik heb er één van Armed Angels, kost iets van €10 + donatie aan Artsen zonder Grenzen zit inbegrepen. Ideaal, zo makkelijk om ‘m steeds gewoon mee de was in te doen! Er zijn ook veel groene bloggers die ze zelf maken en verkopen, zie bijvoorbeeld: https://www.plantmadepretty.com/mondkapjes/

    (Niet bedoeld om je weer iets te laten kopen haha! Maar bedoeld als duurzame tip <3)

    1. Ha! Nou ik heb een stoffen mondkapje, we kregen ze op mijn werk! Veel hipper ook om mee rond te lopen, maar helaas vind ik ‘m een heel stuk benauwder dan de ‘saaie’ (wegwerp)variant. In de zin dat ik dan een uur lang in de trein het aan het ‘uitzitten’ ben en ook geen werk gedaan krijg. Ik gebruik de wegwerpdingen wel zo vaak mogelijk… en als je een andere oplossing hebt, dan graag…

  2. zo fijn deze stukjes tussendoor suus. Ik vind het heel knap van jou (en loes) dat jullie zo goed bezig zijn met het klimaat en plantaardig eten.

    Ik merk dus bij mezelf dat ik “daar” nog niet ben. Ik ben nog volop bezig met racisme en feminisme (zegt trouwens helemaal niet dat jij daar NIET mee bezig bent hoor!) en dan denk ik soms van oja, het klimaat, daar moet ik ook iets mee doen, en dan zucht ik en denk ik, straks maar (ja dat denk ik echt).

    mijn punt is, ik wil alles zo graag meteen goed doen en ik weet ook wel dat dat niet kan, maar er is zoveel aan de hand met de wereld dat ik niet zo goed waar ik mee moet beginnen.

    1. Hoi Des,

      Ik kwam hier om zelf te reageren, maar ik hoop dat je het niet erg vindt als ik ook iets tegen jou zeg. (Als wel, laat maar weten, dan hoop ik dat Suus dit weghaalt)

      Ten eerste vind ik het juist super dat je je inzet tegen racisme en voor feminisme, daar leer ik op mijn beurt weer van. :) Ten tweede is ook dat actie tegen klimaatverandering. Heel kort gezegd: het hogere doel is een veilige en rechtvaardige ruimte voor de mensheid, en zowel racisme als ongelijkheid op andere vlakken als klimaatverandering zijn daar een bedreiging voor en als je werkt aan het één, zorg je voor verlichting op een ander vlak.
      (Mocht je het interessant vinden, VPRO tegenlicht heeft een mooie uitzending over de donuteconomie van Kate Raworth)

      En, klein beginnen mag hè. ;) Ik snap heel goed dat het overweldigend voelt (dat heb ik zelf ook nog altijd).

      Liefs!

  3. Hoi Suus, nu aan jou :)

    Vooral: Meer flarden graag! Echt waar, het leest zo prettig, zo fijn. Misschien geen stukje met een kop en staart en grappige uitsmijter, maar zo gaat het in mijn hoofd ook niet. Juist mooi dat je dit ook deelt.

    En daarnaast, wat superfijn dat je allemaal dingen doet waar je je goed bij voelt. De yoga, het plantaardig eten (hoe doe je dat nu met kaas? daar hebben de meeste mensen heel veel moeite mee), de bibliotheek. :) Echt fijn om te lezen!

    1. Ha Loes, dat is fijn om te horen, van die flarden. Voor mij voelt het vaak nogal half/niet af om zoiets te plaatsen, en tegelijkertijd is het inderdaad soms gewoon te ingewikkeld om (naast alle andere dingen van de dag) een rond stukje te schrijven met een kop en een staart.

      Over kaas: eerlijk gezegd mis ik het totaal niet, eigenlijk ook tot m’n eigen verbazing. Wat erg helpt is op zoek naar alternatieven voor de ‘functie’ die kaas heeft in een gerecht… ik wil vaak niet eens persé kaas eten maar wel iets dat romig, hartig en vullend is (en niet altijd alleen groenten, zeg maar). Maar op brood at ik bijvoorbeeld al bijna geen kaas. Wat dat betreft is ei een grotere stap voor me, want ik hield altijd erg van een gebakken eitje op brood bij de lunch. Ook daar geldt gelukkig: goede alternatieven vinden helpt enorm.

  4. Hanneke+Vervoort

    een asociaal kutbedrijf – heerlijk suus! You go girl! Meer van die graag ;-)

  5. Hanneke+Vervoort

    Ohja ik heb nog een goede drinkwaterbesparing bedacht; Voor alle mensen met lang haar die hun gaat wassen met shampoo en eventueel ook nog conditioner; zet de kraan ff uit als je je haar aan het inzepen bent..wat dacht je daarvan?! Ik zie loads en heaps off besparing!! Volgens mij heb je het dan over gemiddeld 5 minuten per langharige. Wat denk jij?

    1. Ha, ja dat maakt zeker heel veel verschil!! Goed idee denk ik, doe jij dit tegenwoordig al? Ik weet wel dat B tot voor kort altijd uitgebreid zijn nek losmaakte/masseerde onder de douche, had-ie zich ooit aangewend. Dat kostte inderdaad ook zo 5 minuten extra. Nu doet-ie dat voor het douchen :-) #allebeetjeshelpen

  6. Hanneke+Vervoort

    Gaat is haarrrr natuurlijk

  7. Danielle

    Ik was jaren op goeie-deo-kruistocht, ontdekte Lekkeruiteenpotje en was instant fan, maar vond 8 euro voor zo’n klein blikje wel duur. Dus ik ben gaan zoeken naar hoe ik die zelf kon maken. Hier een fijne DIY daarvoor: https://www.hetzerowasteproject.nl/2016/09/diy-deodorant-met-vier-ingredienten.html. Waarschijnlijk heb je (bijna) alle ingrediënten hiervoor in je (keuken)kastje staan. Ik heb zelf maizena gebruikt in plaats van arrow root en ben blij met het resultaat. Een paar druppels etherische lavendelolie voor de relaxte vibe, eucalyptus voor extra freshness. Klein likje smeren elke ochtend en je kunt het zo bont en bezweet maken als je wilt.
    *einde commerciële boodschap*

    1. Ha! Wat een goede tip zeg, dit klinkt heel goed te doen. Al sluit ik ook niet uit dat ik eerst zo’n blikje van 8 euro ga uitproberen :’) Hoe dan ook, dank voor het recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.