Project 333 – de eerste 2 weken

Op de dag dat ik terugkwam uit Maleisië pakte ik niet alleen mijn backpack uit. Nee, ik leegde mijn volledige kledingkast en maakte hem ‘Project 333-ready’. Dat wil zeggen dat ik 33 kledingstukken uitkoos (inclusief schoenen, jassen en sieraden!) waar ik de komende drie maanden mee doe. De rest van m’n kleding en schoenen – twee kratten en twee grote tassen vol – stopte ik weg achterin m’n berghok.

Waarom zou je zoiets doen? Het idee achter deze ‘minimalist fashion challenge’ is dat je leven er opgeruimder, eenvoudiger, lichter en gelukkiger van wordt. Duizenden mensen over de hele wereld hebben de afgelopen jaren Project 333 gedaan – of doen het nog steeds. Lees hier meer over het initiatief.

Waarom mij dit zo aanspreekt:

 1. Sinds ik op 16m2 woon, ben ik sowieso veel bezig met spullen wegdoen, minder bezittingen hebben en nadenken over of al dat kopen me nu echt zo blij maakt(e).
 2. Nu ik al bijna twee jaar een vaste baan (en dito salaris) heb, was de gewoonte er een beetje in geslopen om m’n kledingkast al maar uit te breiden met nieuwe, toffe items. Onlangs nog moest ik (weer) een setje nieuwe kleerhangers halen omdat ‘t niet paste.
 3. Als ik heel eerlijk was, droeg ik een groot deel van m’n kast nauwelijks. Broeken die niet lekker (meer) zaten, truitjes die het eigenlijk net niet waren… Ik droeg trouwens wél meer dan 33 items, hoor.
 4. Het fijne van een grote kledingkast was dat ik rustig 2-3 weken niet kon wassen, zonder daar echt last van te hebben. Het nadeel was dan wel weer dat ik soms gigantische bergen was liep te doen.
 5. Ik was benieuwd welke keuzes ik zou maken voor de 33 items en of ik echt het gevoel zou krijgen dat ik “niets heb om aan te trekken”. Mensen die Project 333 doen, zeggen dat het tegendeel waar is; het valt andere mensen ook totaal niet op, zeggen ze.
 6. Sterker nog; deelnemers krijgen juist complimenten over hun kledingstijl. Logisch ook, want als je maar 33 items hebt denk je goed na welke dat zijn en ga je er wel voor zorgen dat je daar – qua kleur en stijl – zo veel mogelijk verschillende combinaties mee kunt maken.
 7. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om een aantal maanden gewoon geen nieuwe kleding te kopen. Project 333 maakt dit een stuk makkelijker.
 8. Een lange-termijndoel van me is om steeds meer duurzame kleding te kopen. Dat doe ik nu nog helemaal niet; als Project 333 een succes is, ga ik *als het goed is* sowieso meer nadenken over nieuwe dingen die ik aanschaf. Dus dan kan ik ook de moeite gaan doen om op zoek te gaan naar die eco-friendly spijkerbroek of dat jasje-zonder-kinderarbeid.

Dus ik ging van start! Eerst mestte ik m’n kast dus uit; van tevoren had ik al een lijst gemaakt met 33 items. In de uiteindelijke selectie veranderde ik daar nog een beetje aan. Sokken en ondergoed tellen niet mee en omdat ik een koukleum ben, besloot ik dat zwarte & witte hemdjes daar ook bij horen. Die heb ik namelijk, zeker in de winter, standaard onder m’n kleding en anders zit je met alleen die hemdjes en t-shirts al op zo’n 15 items. Sport- en chillkleding is ook uitgezonderd.

Voor de geïnteresseerde, dit is mijn Project 333-lijst voor 9 februari t/m 9 mei:

 1. Warme winterjas uit Zweden (zwart)
 2. Tussen-jas (grijs)
  *
 3. Donkerblauwe jeans
 4. Zwarte hoge skinny jeans
 5. Blauwe jeans
 6. Lichtblauwe skinny jeans
  *
 7. Zwart t-shirt
 8. Lichtgrijs t-shirt
 9. Donkerblauw t-shirt
 10. Wit t-shirt
 11. Gebroken wit t-shirt
 12. Wit-blauw gestreept t-shit met v-hals
 13. Donkerblauw met witte stippen-shirtje met knoopjes
  *
 14. Zwart-roze hemdje met bloemetjes
 15. Lichtblauw hemdje met kraaltjes-kraag
  *
 16. Lichtblauwe blouse
 17. Blouse van donkerblauwe spijkerstof
 18. Donkerblauwe trui met kasjmier
 19. Shirt met lange mouwen, donkerblauw met witte strepen
 20. Roze trui met halflange mouwen
 21. Lichtblauw/grijze wollen warme trui
 22. Lichte asymmetrische trui met knoopjes
 23. Zwart net jasje met knoopjes
 24. Zwart halflang open vestje
  *
 25. Strak jurkje met donkergrijze print
 26. Bruine warme winterlaarzen
 27. Zwarte wedge sneakers met zilverkleurige rand
 28. Donkerblauwe schoenen met lichte veters en witte zool
 29. Ballerina’s
  *
 30. Oorbellen 1: zilveren ringetjes
 31. Oorbellen 2: blauwe hangertjes
 32. Oorbellen 3: wit met rode kraaltjes
 33. Ray Ban-zonnebril

Zo! Da’s toch eigenlijk nog best wel een lijst, he? Ik moet zeggen, er waren echt wel een stuk of zeven, acht kledingstukken waar ik enorm over heb getwijfeld en er zitten dus zeker een paar dingen in m’n berging weggestopt waarvan ik er naar uitkijk om ze straks weer te hebben. Maar da’s juist tof, want dan ben ik er over 2,5 maand weer écht blij mee, alsof ‘t iets nieuws is.

Ook merk ik dat er veel zwart/wit/donkerblauw in m’n kast hangt; interessant om eens verder na te denken over of dat inderdaad mijn “beste kleuren” zijn om te dragen (of misschien juist niet!). Zo’n capsule wardrobe – zoals Project 333 ook wel wordt genoemd – maakt in elk geval dat je wat meer gaat kijken naar het kleurenpalet in je kast en de stoffen die je draagt. Het is fijn als dat allemaal op elkaar afgestemd is. Ik merk nu bijvoorbeeld dat ik die spijkerstof blouse alléén maar kan dragen in combinatie met m’n zwarte broek, en dat is combinatie-technisch helemaal niet efficiënt. Maar goed, al doende leert men.

Ik ben trouwens ook benieuwd in hoeverre deze 33 stukken versleten zijn als ik ze 3 maanden veel heb gedragen… en welke stukken ik over 3 maanden ga uitkiezen voor de zomerperiode. Want één ding weet ik wel: dit voelt nu al heel erg fijn om te doen. Rustiger, inderdaad, gebalanceerder. Leuk.

 

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

2 Comments

 • Irene

  Ik dacht eerst dat 33 dingen echt heel weinig was, maar als je dan alles opgelijst ziet, valt het eigenlijk wel mee. Wij hebben een dressing dus onbewust ben je altijd maar bezig om alle rekjes en schapjes vol te krijgen terwijl ik de meeste van die dingen ook gewoon niet draag. Erg eigenlijk. Ik ga nu ook in een kledingwinkel werken waardoor ik spullen moet dragen uit de winkel. Ik ben wat verplicht dus om elke maand wel weer iets nieuws te kopen maar ik ben wel van plan om er bewuster mee om te gaan en alleen dingen uit te zoeken die écht heel mooi bij me staan en die van fijne kwaliteit zijn.

  0
 • Mille Pagine

  Ik denk eigenlijk dat die slijtage wel meevalt. Niet het dragen, maar het wassen is verwoestend voor je kleding, maar je zult misschien wel merken dat je er soms ook best wat langer mee toe kunt (ik laat vaak kleding buiten luchten op het balkon, maar weet niet of jij daar gelegenheid toe hebt).

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.