Planten

‘If they live, they breathe. If they breathe, they feel. If they feel, they think. Just like you and me.’ Was getekend, Anthony Douglas Williams. Althans, volgens het quoteplaatje dat iemand in een veganistengroep op Facebook had geplaatst.

Nu ben ik geen veganist, maar wel al jaren lid van die groep. Ter inspiratie, om een beetje te weten wat speelt in plantenetersland en oké, soms ook om vermaakt mee te lezen met wat de vegapolitie zoal plaatst – strikte vegans die Heel Boos En Verwijtend doen naar iedereen die dat niet is, ook naar vegetariërs die af en toe wat kaas eten.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb bewondering voor mensen die plantaardig eten en leven. Hier spreekt een flexitariër die weliswaar twee keer de VeganChallenge deed, maar vooralsnog nét te veel gehecht blijft aan d’r kaas (en sporadische biefstuk). Dus: kudo’s voor jullie, vegans. #lifegoals, zou ik bijna zeggen.

Maar door die stomme ‘if they breathe, they feel’-quote betrapte ik mezelf op exact de gedachte die ik afgelopen week nog een verstokte vleeseter hoorde zeggen – waarvan ik toen nota bene zélf een beetje verontwaardigd werd:

‘Planten hebben ook gevoel.’
In dit geval: planten ademen ook.

Kijk, natuurlijk had Anthony Douglas Williams het over dieren, toen ‘ie z’n just-like-you-and-me-citaat opschreef. En achter die ‘just like you and me’ plakt natuurlijk een stille conclusie: wezens die net zo zijn als jij en ik, eet je niet op. En ja, dieren hebben gevoel en zijn in zekere zin net als jij en ik – meer dan sommigen van ons erkennen. En ja, misschien is het immoreel om dieren te eten. Kun je discussies over voeren.

Maar jongens, kom dan niet met een argument dat evengoed op planten kan slaan.

Omdat deelnemen aan random online discussies zelden een productief idee is – en zelf zo’n discussie opstoken niet tot mijn hobby’s behoort – weerhield ik mezelf ervan een venijnige planten-ademen-ook-opmerking onder het Facebookplaatje te dumpen.

Wel zocht ik even op wie die Anthony Douglas Williams eigenlijk is. Canadees spiritueel schrijver en dierenrechtenactivist, zo bleek. Had in de vroege jaren negentig een filmmaatschappij en ageerde sterk tegen geweld in mainstreamfilms. Opende vervolgens een boekwinkel, verdiepte zich in spiritualiteit en schrijft nu veel over vrede en liefde voor alle mensen en dieren. Kortom, niet iemand die zou willen dat z’n quotes bijdragen aan meer verdeeldheid.

De eerste hit op Google was een Goodreadspagina vol quotes van hem. “When our actions are based on good intentions, our soul has no regrets.” En: “What you become depends on what you can overcome.”

Nee, natuurlijk gaan we de wereld niet redden met goede intenties alleen. Maar een klimaatmars lopen is wel een signaal dat invloed kan hebben op de wereld om je heen – net als die biefstuk laten staan. En al red ik er de wereld niet mee, dan zegt het nog wél iets over wie ik ben of wil zijn.

Misschien toch weer eens wat vaker die kaascraving overwinnen.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.