Nog meer leestips: lievelingsblogs

De blogwereld is veranderd. Dat hoor ik mede-bloggers vaak zeggen en ik was altijd een van de eersten om het te beamen. Maar nu ik er nog eens over nadenk: misschien is het niet zo zwart-wit.

Ja, natuurlijk is de blogwereld veranderd sinds het concept ‘influencer‘ zijn intrede heeft gedaan. Sinds marketingjongens en -meisjes zich met bloggen zijn gaan bemoeien en sinds grote bedrijven reclamecampagnes voeren via (grote) blogs. Uiteraard verandert daardoor de toon, opzet en onafhankelijkheid van blogs die ervoor kiezen hieraan mee te werken – los van of je dat nu een goede ontwikkeling vindt of niet. Uiteraard is de blogwereld veranderd sinds blogs een verdienmodel zijn geworden. Sinds mensen er hun brood mee verdienen.

(In het kort: ik vind het enerzijds jammer, voor mijn gevoel gaat een stukje authenticiteit verloren. Tegelijkertijd snap ik ook dat wie ervoor kiest van bloggen z’n werk te maken, nu eenmaal ook de huur ermee moet betalen – Annemerel heeft dat treffend opgeschreven op haar About-pagina. Bovendien: als een merk mij 800 euro zou bieden om ‘even’ een stukje te schrijven rondom hun product…. Ik twijfel of ik de verleiding zou kunnen weerstaan, zeker als het een product is dat ik zelf sowieso wel zou kopen, zoals thee, hardloopkleding of goede wijn. En als je daardoor ook weer tijd hebt om andere stukken te schrijven.. Wat jij?)

Goed, dit stukje was niet bedoeld om een moreel oordeel te vellen over die verandering. Want! Mijn punt is: die ándere blogs, de niet-commerciële webstekjes, bestaan nog wel degelijk. Ze zijn soms kleiner, minder zichtbaar, maar waren de ‘grote’ bloggers van weleer dat tien jaar geleden niet ook?

Omdat ik nog steeds enorm geniet van zulke blogs, of ze nu klein of groter zijn, wil ik graag mijn favorieten met jullie delen. Ze verdienen wat mij betreft (nog) meer aandacht. ;) Dus wie op zoek is naar (levens)inspiratie, mooie woorden of gewoon even lekker wat leesvermaak – kijk vooral eens in dit lijstje.

1. Mille Pagine is een anoniem blog dat ik al jaren volg. Deze 25-jarige jonge vrouw werkt in het ziekenhuis, heeft een liefde voor Italiaans en is steeds op zoek naar manieren om bewuster/meer ecofriendly te leven. Zo heeft ze mij al vaak verrast met originele en goede ideeën in haar ‘Living Like Larry‘-posts. Inspirerend vond ik ook haar recente stuk over alcohol en waarom ze het moeilijk vindt om dat te drinken. Bovendien weet ze ontmoetingen tussen mensen treffend te schetsen. En op basis van de twee keer dat ik haar nu in het echt heb ontmoet, kan ik zeggen: mooi mens, topwijf.

2. Op Vijf koffie graag blogt Lisa over alles in het leven. Voor mij vaak een feest van herkenning qua onderwerpen, en o wat weet zij het fris en treffend te verwoorden. Bijvoorbeeld over waar ze als kersverse veganist zoal tegenaan loopt en waarom rennen beter is dan de sportschool. (Thanks Lisa, dat zorgde ervoor dat ik de verleiding om ‘makkelijk’ te doen een duur abo af te sluiten weer even kan weerstaan.)

3. Jormun Gandr is het blog van mijn vriendinnetje Judith. Ze schrijft er op semi-onregelmatige basis over bijvoorbeeld de overgang van student-zijn naar het werkend leven, over leuke koffietentjes en goed voedsel. O ja, en wie kookinspiratie zoekt, bekijk ook eens haar – prachtig vormgegeven! – website Mosterdgeel.

4. Des Schrijft is volgens mij inmiddels aardig bekend in de blogwereld, maar Des is altijd gewoon Des gebleven. Ik volgde haar al vóórdat ze getrouwd was en twee baby’s kreeg in 1,5 jaar tijd, maar gelukkig hebben de grote verschuivingen in haar leven geen enkele invloed gehad op haar frisse stukjes. Straight from the heart.

5. Ashleylynn is ook zo iemand die ik al vijf eeuwen volg (ok niet helemaal, maar you get the idea). Behalve dat ze prachtige foto’s maakt, kan ze ook gewoon heel leuk schrijven. Ik word altijd heel rustig/zen van haar stukjes. Bijvoorbeeld deze, waarin ze haar periode van zoeken-naar-werk aanduidt als ‘brainstormfase‘.

Ik heb in ieder geval wel ontdekt dat je dingen moet blijven doen en absoluut niet op die bank moet blijven zitten. Wat je ook doet, het is altijd weer een stapje “vooruit”. Schrijf dát verhaal, maak die foto’s, maak muziek, verstuur die sollicitatiebrief, lees die inspirerende artikelen, bak die taart, maak dat schilderijtje (ook al ziet het er uit als vingerverf van een driejarige ↑) praat met verschillende mensen en wissel ideeën uit, publiceer die blog… Je weet nooit waar of wat het je brengt!

Thanks Ash. Je hebt mij net weer een stukje verder geholpen. :)

6. Elinederland — Ok, ik ben hier niet echt objectief aan het zijn, maar ook mijn liefste vriendin Eline houdt een online dagboek bij. In het Engels, en meestal over hardlopen & wedstrijden, haar leven als promovendus en de avonturen die ze beleeft tijdens haar werkreisjes naar de Verenigde Staten.

7. Loessoep.  Nóg zo iemand die jaloersmakend goed kan schrijven is Loes, mijn voormalige buurmeisje. Ze won al meerdere prijzen met haar gedichten en korte verhalen. Haar blog wordt niet heel vaak geupdate, maar alles dat online verschijnt is zeer de moeite waard.

8. Last but not least: schrijver Henk van Straten timmert sinds enige tijd flink aan de weg op zijn site. ‘Elke dag een stukje’, schrijft hij zichzelf voor. Rauw, persoonlijk, ongemakkelijk. Altijd prachtig opgeschreven. Het was één van de dingen die mij inspireerde om ook weer met regelmaat iets op te tikken.

PS. Zoals velen lees ik ook Dailylin, Selfhelphipster, Annemerel, Webkim. Maar die kennen jullie vast al. ;)

Disclaimer: Dit overzicht is ongetwijfeld niet compleet. Ik heb momenteel geen goede feedreader dus ‘vergeet’ zo nu en dan ook blogs die ik dan een paar maanden later weer dolgelukkig herontdek. Heb jij meer goede tips voor mij? Of heb je zelf een blog? Laat een reactie achter!

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

5 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.