Mindful

Het is zo fijn hè, dat mediteren. Ik zit op de grond, benen recht voor me uit, ontspannen. Armen ook langs mijn lichaam, handen rustend op de vloer naast me, handpalmen naar boven. Een open houding, zou Edel Maex zeggen.

Ik doe de oefening ‘zittende meditatie’. Eerst concentreer ik een tijdje op mijn ademhaling. Als je merkt dat je afgedwaald bent; geen probleem, gewoon terug naar je ademhaling. Telkens weer terugkomen. Terugkomen, terugkomen. 

Daarna vraagt Edel me om mijn aandacht uit te breiden naar m’n hele lichaam. Doordrenk je hele lichaam met aandacht. Net als wanneer je in het water ligt, overspoel je jezelf nu helemaal met aandacht, zodat er geen plekje meer is dat geen aandacht krijgt. En omhul jezelf met die aandacht.

Dit is precies de reden dat deze zittende meditatie mijn lievelingsoefening is. Vaak voel ik me helemaal in mijn lichaam zakken als ik dit doe. Natuurlijk raak ik ook nog steeds afgeleid door gedachten – moet ik mezelf weer terug duwen naar die aandacht bij het hier en nu. Maar ik zak erin. Ik ben hier.

En dan, in de laatste minuten, vraagt Edel me om mijn aandacht helemaal open te stellen. (Overigens zegt Edel nooit dat ‘ie het van je vraagt, merkte B laatst scherp op. Hij nodigt je uit om iets te doen.) Maar goed, helemaal open dus. Stel je open voor alles dat zich aandient. In jezelf, in je omgeving, alles. Ga er niet in mee, duw het ook niet weg. Laat het gewoon zijn.

Als de oefening voorbij is, voel ik me tegelijkertijd helemaal hier en in mijn lichaam én als het ware een beetje erboven zweven. Mijn lijf voelt zwaar – maar dan op de positieve manier – en ontspannen, ik kijk naar het zonlicht dat in mijn kamer valt.

Ik ben hier.
Het is goed.

0

Reacties

Eén reactie op “Mindful”

  1. Allemaal mooie nieuwe verhalen, leuk! Deze vond ik heel fijn, voelt goed!
    Heb je nog een tip om eens te mediteren? Hoe begin je? :)

    3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.