Waarom bestaat er hummus met ‘minder zout’? Dat stond ik me af te vragen, terwijl ik een boterham besmeerde met de kikkererwtenspread.
Het was hummus uit de supermarkt – niet de lekkere biologische hummus die we tegenwoordig altijd hebben, want die was op, ik vergat ‘m vorige week te bestellen bij Hofweb.
Als hummus met ‘minder zout’ nog steeds prima smaakt, waarom hebben we dan überhaupt nog die andere versie met méér zout? Minder zout is toch gezonder?
Precies ja, maar meer zout vindt ons brein leuk en zo is zelfs dit gewone dagelijkse broodbeleg, dat ik toch als ‘gezond’ had aangemerkt, weer een slim gefabriceerd product van de voedingsindustrie.
Ik lees deze week het nieuwe boekje van Teun van de Keuken, De mens is een plofkip, met de veelzeggende ondertitel ‘Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt’. Dun boekie, je bent er zo doorheen, en als je je boodschappen doet bij de supermarkt zou ik zeggen: lees het.
Zelf doe ik ook nog steeds boodschappen bij de supermarkt. Ook al zijn we nu al ruim een jaar geleden overgestapt op biologische boodschappen van Hofweb (een sympathiek bedrijf, een coöperatie eigenlijk, die in bijna heel Nederland aan huis bezorgt, superchill!), ik ontkom er niet aan om regelmatig wat extra dingetjes te halen bij Albert Heijn of Jumbo.
Omdat ze bij Hofweb geen Ben & Jerry’s hebben bijvoorbeeld, omdat ik iets vergeet te bestellen of omdat het sneller op is.
In het begin vond ik het weleens jammer, dat Hofweb vooral “gezonde” boodschappen heeft (al hebben ze ook lekkere stroopwafels en chocola, en heerlijke feeststol met Pasen of Kerst!). Maar het grappige is: hoe langer ik biologische boodschappen doe – en hoe minder supermarktvoer ik dus eet – hoe meer ik het ga waarderen. Pure smaken. Geen zooi.
Deze bevinding klopt precies met wat Teun schrijft in z’n boekje. De voedingsindustrie heeft helemaal geen belang bij gezonde, gelukkige mensen. Die wil gewoon dat we meer chips kopen. Meer eten. Verslaafd worden/blijven aan al die producten (‘voeding’ is het nauwelijks te noemen) vol suiker, zout en vet.
“Maar biologisch eten is duurder.”
Ja, klopt. Maar je krijgt ook méér eten voor je geld. Als in: eten dat beter voedt en vult, eten waardoor je gezonder – en dus hopelijk langer, gelukkiger – leeft.
En wat zou je besparen als je alle ongezonde snacks bij de supermarkt achterwege laat? Chips en koekjes en borrelnootjes en kroketten en cola zijn ook niet gratis.
Je hebt maar 1 leven.
Ik pak het bakje hummus er even bij (voor de insider; het is die gewone naturel-‘hoemoes’ van Maza, in dat ovalen bakje).
Supermarkthummus: 37% kikkererwten, raapolie, water, sesamzaad, zout, knoflook, citroenzuur, peper, sorbinezuur en benzoëzuur.
En dan de biologische hummus die ik normaal koop bij Hofweb (deze van het merk Florentin, je hebt ‘m ook bij Ekoplaza):
Biologische hummus: 63% kikkererwten, sesampasta (15%), zonnebloemolie, water, melkzuur, zeezout, knoflook, komijn.
Ingrediënten worden altijd genoteerd in volgorde van hoeveelheid. Dus het ingrediënt dat er het meeste inzit, staat bovenaan.
De bio-hummus van Florentin bevat dus zo’n 70% (!) meer kikkererwten. En zeer waarschijnlijk meer tahin (sesampasta), een ander basisingrediënt van hummus.
Wat zit er dan in die supermarkthummus om toch ook op hetzelfde bakje van 200 gram uit te komen? Meer water. Meer goedkope olie. En conserveermiddelen natuurlijk. Benzoëzuur (E210) is niet onomstreden, lees ik op Wikipedia. Sorbinezuur heet ook wel E200, ik denk dat ze die e-nummers er bewust af hebben gehaald omdat mensen geen eten willen met E-nummers.
Tja.
Weet je, dit is vooral ook een wake-upcall naar mezelf. De afgelopen 1,5 jaar – eigenlijk sinds de zwangerschap – heb ik zelf namelijk ook bovengemiddeld veel troep gegeten. (Ja, zelfs met die basis van bio-boodschappen dus.)
Maar ineens voelt het niet meer lekker. En dat boekje van Teun is net zo’n wake-upcall op het gebied van voeding, als die boeken over sociale media/smartphones zijn op het gebied van telefoongebruik.
Uiteindelijk gaat het allemaal over zelfzorg. Note to self: voortaan een extra bakje hummus bij de weekboodschappen doen.
PS. Die ‘minder zout’-variant van Maza bevat trouwens weer extra ingrediënten die in de ‘gewone’ variant niet zitten: selderij, kruidnagel en kaneel. Oh ja en een ander conserveermiddel: kaliumsorbaat (E202). Zit ook in shampoo en vingerverf, volgens de Rijksoverheid, en je kunt er een geïrriteerde huid van krijgen (???). Waarom eten we dit?
(Beeld: Pexels/Castorly Stock)
Geef een reactie