Mijn tweede kwartaal als zzp’er

Jongens, over drie dagen ben ik gewoon alweer een half jaar fulltime ondernemer. Een half jaar! Tijd om weer eens terug te blikken. Wat gebeurde er allemaal op werkgebied de afgelopen drie maanden?

 • In december maakte ik me nog licht ongerust dat januari een (te) rustige maand zou worden. Hahaha. Januari werd geen rustige maand. Superfijn natuurlijk – ik heb inmiddels het vertrouwen dat er meer dan genoeg werk voor me is. En dus kies ik m’n klussen steeds zorgvuldiger en zeg ik lang niet op alles ‘ja’.
 • Het jaar begon met de afronding van de eerste serie rapporten over Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog, die ik redigeer voor een historisch onderzoeksteam van de Radboud Universiteit. Binnenkort volgt de tweede serie. Een ontzettend leuk project, want inhoudelijk, uitdagend én met fijne mensen.
 • Voordat ik ging freelancen, dacht ik altijd dat een vakantie enorm op je maandomzet zou drukken. En natuurlijk, je krijgt die uren niet betaald. Maar inmiddels ontdek ik het voordeel van langlopende klussen: soms factureer je in een ‘vakantiemaand’ uren die je eerder in het jaar al maakte. En dus draaide ik in januari een prima omzet, terwijl ik ook een week op wintersport ging.
 • Ik volgde een supergoede training ‘Succesvol onderhandelen‘ bij Tekstnet, de beroepsvereniging voor tekstschrijvers waarbij ik me heb aangesloten. Aanrader!
 • Voor Radboud Magazine schreef ik een verhaal over methaan-bacteriën in de Amsterdamse grachten. Voor wie denkt: huh, methaan? Da’s een broeikasgas, zo’n 86 keer schadelijker dan CO2. Het zou verschijnen in het maartnummer, maar dat wordt nu juni. Nog even geduld dus. (Ben je trouwens Radboud-alumnus en wil je het magazine gratis ontvangen? Kan. Hier meld je je aan.)
 • Bij dat verhaal nam ik vriend M op sleeptouw. M is zoekende in z’n carrière en heeft schrijftalent, dus ik stelde voor dat-ie eens een schaduw-schrijfklus kon doen. Ofwel: hij ging mee naar mijn interview, we schreven allebei een stuk en bespraken de verschillen. Dat beviel zo goed dat we het een maand later nog eens deden, maar dan met een verhaal voor Wageningen University & Research.
 • Over WUR gesproken: het toekomstscenario Arnhem in 2120 werd gepubliceerd! Dat was een van m’n favoriete projecten van het afgelopen jaar. (Ik weet dat ik dit vaker zeg, maar écht. Hier vind je de pdf.) Ik zette het onderzoek van de Wageningse wetenschappers om in een verhaal dat je ook kunt lezen als je niet gestudeerd hebt. ;-) Ook leuk: NRC en de Gelderlander schreven over de publicatie.
 • Voor een online klimaatmagazine van de WUR schreef ik nog een verhaal over het onderzoek: Zo ziet de Nederlandse stad er over 100 jaar uit.
 • Daarnaast maakte ik twee verhalen voor een (ander) online WUR-magazine over Europese onderzoeksprojecten. Die uitgave verschijnt later dit voorjaar. Mijn ene artikel gaat over een project rondom plattelandsontwikkeling, het andere over onderzoek naar het verband tussen dieet en gedrag.
 • DUB vroeg me om een verhaal te schrijven over het rammelende onderzoek naar de ‘verrader’ van Anne Frank. Nou had ik de commentaren op die studie uit persoonlijke interesse al gevolgd, dus het was extra leuk om UU-historica Petra van den Boomgaard te interviewen. Ze wond er geen doekjes om: “Anne Frank-onderzoek is nauwelijks serieus te nemen”.
 • Bij Einder zit ik nog altijd in het schrijfteam van de Shaping 2030-interviewserie, waarbij medewerkers elkaar inspireren over hun werk en ambities. Wat een fijn project is het toch. Ik schrijf de verhalen inmiddels ook regelmatig in het Engels. Ze verschijnen in twee talen, maar ik vind het vaak makkelijker en directer om te schrijven in de taal waarin het interview plaatsvond. En aan de UT werken nu eenmaal veel internationals!
 • Benieuwd naar mijn recente bijdragen? Dit kwartaal verzorgde ik de interviews met Vinod & Bakul, Bakul & Irene, Raymond & Alain en Timon & Renske. En er staan alweer nieuwe verhalen op stapel! (Ik link steeds naar de taal waarin ik het verhaal schreef, je kunt op het vlaggetje klikken voor de vertaling.)
 • Er kwam ook een leuke nieuwe samenwerking op mijn pad. Een goede vriendin van mijn vriendin A werkt al jaren als freelance tekstschrijver en zij heeft regelmatig meer werk dan in haar eigen planning past. In januari vroeg ze me voor het eerst om namens haar een klus te doen (deze blogpost voor beveiligingsbedrijf Alarmrent) en inmiddels werken we vaker samen. Onder meer voor uitgeverij Octavo. Hartstikke leuk!
 • In februari deed ik een paar weken bewust wat rustiger aan. Bij Einder kregen we groot verdriet te verwerken en daar moest ruimte voor zijn.
 • Tja. Poe.
 • Er moet eigenlijk nog steeds ruimte voor zijn.
 • Zo, maar de dingen liepen natuurlijk ook een beetje door. Voor de Hogeschool Arnhem en Nijmegen schreef ik een verslag van hun visiedag. Intern document, dus geen linkje. ;-)
 • We maakten ook weer een nieuw nummer van VLOT. Mijn laatste editie als eindredacteur, want ik heb besloten om te stoppen. (Dat was ook een first als zzp’er: nee zeggen tegen een klus die niet meer past.) Neemt niet weg dat ik met plezier aan dit voorjaarsnummer heb gewerkt en blij ben met het resultaat.
 • Side note: als je op het water woont, ontvang je VLOT gratis in de brievenbus. Maar de productie van VLOT ís natuurlijk niet gratis. Voor maar een tientje per jaar (!) ben je Vriend van VLOT – ik zeg doen.
 • Oh, en eind februari was het eindelijk weer tijd voor een live-workshop! In Utrecht kreeg ik 5 uur lang column-les van niemand minder dan Eva Hoeke. Dat was gaaf.
 • LVB, een ander communicatiebureau waarmee ik samenwerk, vroeg me om een whitepaper te schrijven voor PostNL. Weer eens heel wat anders – en óók hartstikke leuk om te doen. (Jeej-momentje: appje van de opdrachtgever, ‘We vinden je whitepaper briljant!’)
 • Tussendoor was er óók nog tijd voor lunches en koffiedates met mede-freelancers. Hoe druk ik het ook heb, ik probeer daar echt tijd voor te blijven maken. Het is gezellig, leerzaam en inspirerend om van gedachten te wisselen met mensen die hetzelfde werk doen als jij.
 • Ook nuttig trouwens, want ik krijg regelmatig werk toegespeeld van andere freelancers (hierboven noemde ik al een paar voorbeelden). Dit kwartaal kon ik voor het eerst iets ‘terugdoen’, toen ik zelf te druk was voor een leuke klus. Voelde fijn om een andere zzp’er blij te maken.
 • Poe, hoeveel kan een mens doen in drie maanden tijd!? Geen wonder dat ik weinig hier op Suushi heb geschreven!
 • Uit naam van zorgorganisatie Driestroom schreef ik drie interviews voor in hun nieuwe kwaliteitsrapport. Samen met K ging ik daarvoor op pad. Ook écht fijn dat dat weer kan. Video-interviews zijn misschien efficiënter, maar live ergens aan de keukentafel zitten is toch het leukst.
 • Ik hielp ook m’n moeder nog met de teksten voor haar nieuwe website. Mocht je het niet weten, mijn moeder is pottenbakker, ze maakt hele mooie keramiek. Binnenkort gaat haar nieuwe webshop live.
 • Nog een nieuwe opdrachtgever waar ik blij mee ben: de Open Universiteit! Voor hun studentenmagazine Modulair schreef ik een artikel over hoe docenten de motivatie van studenten kunnen maken of breken. Verschijnt half april.
 • En last, but not least: het Utrechtse contentbureau Beklijf en ik zijn onze samenwerking aan het uitbreiden. Ik schreef al af en toe verhalen voor hun opdrachtgevers – deze week nog een artikel voor TNO, over het nieuwe Rijnstate-ziekenhuis hier in Elst! En nu doen we er een schepje bovenop: namens Beklijf ben ik bladmanager van een papieren magazine dat ze gaan maken. Sinds deze week zijn we écht aan de slag en daar word ik erg vrolijk van.

Zo. Wauw. Nu ik deze lijst zo opsom, maakt het me best trots. Ik weet dat ik er hard voor werk, en toch ben je vaak geneigd dat te vergeten in de dagelijkse maalstroom. Er is altijd alweer een nieuwe klus om naar uit te zien… Best goed dus om regelmatig even over je schouder te kijken om je te herinneren wat er allemaal áchter je ligt.

En daarna natuurlijk weer de blik naar voren. Op naar het volgende kwartaal!

1+

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Mijn tweede kwartaal als zzp’er”

 1. Wow Suus, wat een indrukwekkende lijst! Goed gedaan zeg. Dat mag je gerust vieren! (Doe je dat soort dingen eigenlijk?)

  2+
 2. Sodeju, heb je nog geslapen? ;-) Lekker gewerkt hoor!

  2+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.