Mijn postpartum herstel (gaat als een trein!)

Vorige week was ik weer bij de bekkenfysio en dat was nogal een juichverhaal. Want: na maanden gedoe met m’n bekkenbodem zit er éindelijk schot in de zaak. En niet zo’n beetje ook!

Ik kan weer fietsen, ik kan weer voluit wandelen, ik heb zelfs al 3 keer een halfuur gezwommen en dat ging prima.

Eergister wandelde ik ruim een uur met de kinderwagen. Gisteren stond ik 20 minuten op de crosstrainer en daarna deed ik een halfuur krachttraining. Vandaag fietste ik een halfuur naar m’n werk, straks nog een halfuur terug.

En al die dingen gaan pijnvrij, ik heb nérgens last van. Ineens kan ik voor m’n gevoel alles weer!

Dat was 1,5 maand geleden nog wel anders. Toen zat ik sip bij de fysio omdat het – een halfjaar na de bevalling – allemaal niet opschoot. Vaak had ik nog last na wandelingetjes van een kwartier. En als ik de fout maakte om iets te lang met kleine M in de draagzak rond te lopen, betaalde ik daar vervolgens dagenlang de prijs voor.

Maar ineens gaat het dus supersnel, dat herstel! Hoe dat komt? Ik denk een combinatie van 3 dingen:

1. Tijd

Het lichamelijke herstel van je bekkenbodem duurt nu eenmaal minimaal 9 maanden. Dus tussen de 6 en 12 maanden na je bevalling gaat het vaak sowieso beter, aldus de fysio.

Betekent overigens niet dat je in de tussentijd stil moet gaan zitten. Integendeel: juist het trainen van je bekkenbodemspieren (met ‘kegeloefeningen’) is heel belangrijk. Net als het – voorzichtig – opbouwen van kracht in je core. Bijvoorbeeld met het Core Restore-programma van SterkHer (zie hieronder).

In mijn geval combineerde ik dit met bijna dagelijks deze video met pelvic floor relaxation-oefeningen, want ik had/heb een overactieve bekkenbodem. Die heeft ontspanning nodig om te kunnen herstellen.

2. Krachttraining

Ik ben een maand geleden éindelijk begonnen met het ‘echte’ Postnataal Fit-programma van SterkHer. De Core Restore-oefeningen van dat programma (bedoeld voor de eerste 8 weken na je bevalling) doe ik al sinds kleine M een paar weken oud is, maar 4 weken geleden vond de fysio het tijd voor een volgende stap.

De eerste maanden postpartum staan rust en het terugvinden van de connectie met je bekkenbodem voorop. Maar op een gegeven moment moet je daarin niet blijven hangen, aldus mijn fysio, want dan blijf je, tja, hangen. ;-)

Als dat eerste stuk herstel achter de rug is, wordt het minstens zo belangrijk dat je lichaam weer sterker wordt. Want als je andere spieren ook weer meer kunnen dragen, vermindert de druk op je bekkenbodem (zo heb ik het althans begrepen). En kom je uit die vicieuze cirkel van klachten.

Je moet er als het ware even ‘doorheen duwen’. Zo voelde dat echt: de grens opzoeken, natuurlijk met beleid, maar niet té voorzichtig blijven doen. Dus wél die krachtoefeningen of die zwemsessie, maar dan het liefst op een dag die verder weinig inspanning vraagt (een kantoordag bijvoorbeeld, geen thuisdag waarop ik veel rondsjouw met baby). En na zo’n training een (half)uurtje op de bank om te rusten – eventueel met een warme kruik op je bekkenbodem.

Beginnen met SterkHer was effe een flinke mentale drempel over. Ik had nog nooit echt krachtoefeningen gedaan en liep al vast op de materialen die ik daarvoor moest aanschaffen. “Alleen maar een elastiek en twee dumbells”, aldus de FAQ van SterkHer, ze had er zelfs linkjes bij gezet maar die werkten niet meer, dus wélke van de 100 soorten elastieken en dumbells dan???

Ik was hierop serieus bijna afgehaakt.

Maar wat ben ik nu blij dat ik mezelf een schop onder m’n kont wist te geven. Want zoals het dan gaat: uiteindelijk blijkt het heus niet zo ingewikkeld.

Ik ging naar Decathlon en kocht:

  • Deze twee dumbells, ofwel gewichtjes van 5 kilo per stuk.
  • Deze mini-band. Dat is een dik, strak elastiek dat je om je boven- of onderbenen kunt doen bij bepaalde oefeningen.
  • Dit lange elastiek. Dit hang je bijvoorbeeld aan een deurklink om naar je toe te trekken. Of je haakt het om je voeten heen. Of je trekt het uit elkaar. Kortom, multifunctioneel ding.

Disclaimer: uiteraard vond ik dat ik deze spullen beter tweedehands had kunnen kopen en niet bij zo’n stom massaproductiebedrijf, maar dat voelde écht als een brug te ver – ik wist nauwelijks wat ik nodig had.

Vervolgens ben ik gaan trainen. En dat blijkt hartstikke lekker! Het voelt goed om weer te sporten, om sterker te worden, en het is natuurlijk een gíga beloning om ineens klachtenvrij te zijn. Motiveert om hiermee door te gaan.

Plus: als ik in september wil hiken in Italië, zal ik toch echt weer wat conditie en kracht moeten opbouwen. Goeie stok achter de deur.

3. Integrale bekkentherapie (IPT)

Ja, en this is where the magic happened. Denk ik dan, hè. Ik doe sessies in Arnhem bij Elisabeth Dana (ze werkt ook in Gorinchem) en dat is góéd. Het is lichaamswerk, vrij letterlijk en heel nuchter ook. Tegelijkertijd moeilijk uit te leggen wat we precies doen.

Het gaat over de grenzen van mijn lichaam voelen, aangeven, respecteren. Over opnieuw leren ademhalen. Over trigger points, over laagjes fascia (bindweefsel) die verhard zijn, het parasympatisch zenuwstelsel. Over zachte en rustige aanraking, nieuwe hoekjes van mijn lijf ontdekken (huh, zitten hier ook spieren, en zijn die ook gespannen?). Over propioceptie (‘dat zijn cellen die je helpen bewust te zijn van waar je lijf zich bevindt in de ruimte, en lichaamsdelen ten opzichte van elkaar’, aldus Elisabeth). Over pec release met tennisballetjes, gewrichten losmaken, je kaken ontspannen.

Ik deed nóg een bestelling bij Decathlon, dit keer een hele lange foamroller waar ik met m’n hele bovenlijf op kan liggen om deze snow angel-oefening te doen. Doel: meer ruimte creëren in mijn borstgebied, zodat ik vrijer kan ademen. Létterlijk meer ruimte innemen.

Het valt eigenlijk niet uit te leggen, maar wat ik wel weet: het doet heel veel. In mijn hele wezen. En dus óók in dat postpartum herstel.

Lang verhaal kort: de fysio hoeft me in principe niet meer terug te zien. Over acht weken bellen we nog eens, bij wijze van vinger-aan-de-pols, maar sinds ik haar vorige week gedag zei heb ik nul reden gehad om me zorgen te maken.

Sterker nog: ik loop al dagen met spierpijn rond omdat ik ineens zoveel lichaamsbeweging krijg. ;-)

(Headerbeeld: Pexels.com/Pixabay)


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Mijn postpartum herstel (gaat als een trein!)”

  1. Wat fijn!!!!! Ik juich met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.