Mijn favoriete recepten

Twee lezers vroegen om mijn favoriete recepten! Nu wil het toeval dat ik dit jaar 18 nieuwe recepten toevoegde aan m’n online kookschrift. Ter vergelijking: soms zijn er jaren waarin ik daar niets nieuws noteer.

In 2021 wilde ik elke week een nieuw plantaardig recept proberen. Niet lang daarna ontdekte ik de Vegan Box en die hadden we zolang we in Utrecht woonden. Ik vond het een uitkomst: dankzij die box kookten we dagelijks plantaardig, zonder dat ik allemaal nieuwe recepten hoefde op te zoeken.

Sinds we in Elst wonen, hebben we geen Vegan Box meer. Ze bezorgen hier wel hoor, maar ik heb juist weer meer zin om zelf te bedenken wat ik ga koken. Wel hebben we sinds kort een biologisch groentepakket van tuinderij de Stroom, een bedrijf hier in de regio. Ik ben er superblij mee, want door deze pakketten leer ik te koken met groenten die ik anders nooit zou kopen.

Met zo’n groentepakket kook je automatisch met de seizoenen mee. Dat wilde ik al jaren leren, maar bij de supermarkt shoppen + seizoensgroenten kopen is nog niet zo simpel. Tenminste, ik vind het altijd gedoe om al die bordjes met herkomstlanden na te gaan, de groentekalender erbij te pakken, en dan ook nog te bedenken wat ik met zo’n groente ga maken.

Anyway, die recepten dus.
Deze 10 gerechten – in willekeurige volgorde – vind ik een groot succes:

1. Comfy ovenschotel met prei, boerenkool en knoflooktoast – dit maakte ik pas 1 keer maar het was ZO lekker dat ik niet kan wachten tot we weer boerenkool in het groentepakket hebben.

2. Kruidige aubergineschotel met gerookte paprika, kikkererwten en couscous – lekker en voedzaam stoofpotje, ook voor als je gasten krijgt.

3. Nasi goreng met zelfgemaakte seroendeng – dit recept komt uit de Vegan Box en ik vind het een buitengewoon geslaagd nasi-recept.

4. Linzencurry uit de Ecostoof – misschien wel m’n favo gerecht om te maken als er mensen komen eten. Je maakt het overdag al en laat het dan een aantal uur garen in de Ecostoof, een soort hooikist. Ook nog energiebesparend dus! Ik denk trouwens dat je het ook zonder Ecostoof kunt maken.

5. Risotto met paddenstoelen, citroen en gegrilde asperges – de vrienden voor wie ik dit klaarmaakte, konden bijna niet geloven dat het helemaal plantaardig is. Zo rijk en romig!

6. Risotto met pompoen en salie – ja, ik houd van risotto. Dit maakte ik vorige week voor het eerst en het was zéér voor herhaling vatbaar. Gelukkig is pompoen nog wel effe in het seizoen.

7. Spaghetti bolognese – maar dan zonder vlees, natuurlijk. Deze maak ik al jaren en het blijft een goeie.

8. Rode curry met udon noedels – dit maak ik graag als ik weinig zin heb om te koken, maar wél wat gezonds wil eten. Het staat binnen een kwartiertje op tafel.

9. Oma’s appeltaart – Vriendin A, die gek op appeltaart is, zegt dat dit misschien wel haar lievelingsrecept is.

10. Appel-peercrumble met kaneel en kardemom – ‘pepernoten met appel’, noemde een vriendin dit onlangs. Perfect toetje voor gure herfst- en winteravonden.

Wat is jouw favoriete recept van dit jaar? Deel het in de comments!

Met dank aan Eline en Shirah.

1+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.