Mijn derde kwartaal als zzp’er

Freelancen is een snelkookpan. Ik leer zo veel in korte tijd, zowel in mijn vakgebied als daarbuiten. Precies wat ik wilde natuurlijk. En soms ook behoorlijk intens! Vorige week had ik een grote deadline, nu zit ik weer in rustiger vaarwater. Grappig om te merken dat er dan ook meteen zin ontstaat om te bloggen. Er is schrijf-energie over, zeg maar (hoewel ik vandaag wel weer aan de slag ben met een nieuw verhaal).

Tijd om weer even terug te blikken. Wat deed ik het afgelopen kwartaal op werkgebied?

 • Begin april had ik een weekje vakantie. Even géén werk dus, hoewel dat nog best een uitdaging bleek: de week ervoor was zo vol dat ik besloot om maandag tóch te besteden aan een verhaal. Dat was rustiger dan alles in die vorige week proppen. Dinsdag handelde ik nog wat laatste zaken af en toen was ik echt vrij. Al ging ik donderdag wel naar de freelancersborrel van een opdrachtgever. Zo zie je maar, je vakantie bewaken is als ondernemer nog best lastig. ;-)
 • Ik leerde hier trouwens wel van, want toen ik half juni weer een week vrij was, lukte het me écht om uit te loggen. Inmiddels weet ik weer hoe nodig – en gezond – het is om er zo nu en dan helemaal tussenuit te gaan. Dat komt de kwaliteit van mijn werk de rest van het jaar ook ten goede. En: opdrachtgevers vinden het geen enkel probleem als je er soms niet bent (integendeel, alleen maar logisch), zolang je het maar duidelijk en op tijd communiceert.
 • In april schreef ik weer een artikel voor Wageningen University & Research. Net als vorig jaar werkte ik mee aan hun KennisOnline-magazine, een online uitgave met verhalen over onderzoek. Ik interviewde twee marien biologen over hoe het gaat met de Nederlandse bruinvis.
 • Voor uitgeverij Octavo verbeterde ik hun website. Ik zorgde dat alle teksten hetzelfde format kregen, voegde linkjes toe en paste achter de schermen dingen aan om de vindbaarheid te verbeteren (SEO). In dit project werk ik samen met Petra van Sutori. Ik ken haar via mijn vriendin A; Petra freelancet al jaren en zocht iemand die klussen van haar kan overnemen als ze zelf geen tijd heeft. We staan op dezelfde manier in ons vak en kunnen het goed met elkaar vinden – topcombi dus!
 • Dit kwartaal werkte ik ook voor het eerst een weekje vanuit Zweden. Aan de keukentafel van m’n moeder en Ben bleek ik me gelukkig prima te kunnen concentreren. En zelfs onderweg in de trein heb ik flink wat werk verzet. Voor herhaling vatbaar!
 • Ik heb tegenwoordig een accountant en dat is me toch een partij fijn. Het gros van m’n administratie doe ik nog steeds gewoon zelf in MoneyMonk, Marieke loopt elk kwartaal voor de btw-aangifte alles na en regelt ook m’n jaarlijkse belastingaangifte. Dit geeft enorm veel rust. Bovendien heeft ze me nú al veel geld bespaard, door me te wijzen op slimmigheidjes en aftrekposten waar ik nog niet aan had gedacht. En ik kan bij haar terecht met allerlei praktische vragen: van ‘hoe werkt het met btw terugvragen op je zonnepanelen’ tot ‘wat is handiger, een e-bike op de zaak of privé?’
 • Sinds kort ben ik bladmanager en eindredacteur van ‘de Zorg‘, het magazine voor leden van IZZ. Dat doe ik namens contentbureau Beklijf, met wie het superfijn samenwerken is. Ik deed al vaker dingen voor Beklijf, maar met deze stap is onze samenwerking next level geworden. De Zorg verschijnt 2 keer per jaar – in juni en december – dus we beginnen binnenkort alweer aan het volgende nummer.
 • Zelf schreef ik voor dat magazine ook twee korte artikelen.
 • Voor Schrijfvis ontwikkelde ik een online training over motivatiebrieven schrijven. Ik laat je weten als-ie online staat.
 • De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vroeg me om een aantal webteksten te (her)schrijven voor hun opleidingen. Deze bijvoorbeeld.
 • Voor Radboud Magazine – de klus die ik al vijf jaar met veel plezier doe – was de vraag dit keer om te schrijven over de oorlog in Oekraïne. Omdat ik zelf op dat moment erg druk was, besloot ik om iemand uit mijn netwerk in te huren. Zelf las ik mee en scherpte ik de tekst nog wat aan. Ik heb dus voor het eerst met een onderaannemer gewerkt, en dat beviel hartstikke goed!
 • Tot slot werkte ik in mei en juni aan een grote interviewklus. Ik maakte elf interviews voor een nieuw handboek over strategisch omgevingsmanagement. De interviews waren allemaal live en vonden plaats in omgeving Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Ontzettend leuk om te doen en ook inhoudelijk leerzaam. Dat vind ik misschien wel het leukste aan mijn werk: er gaan regelmatig nieuwe werelden voor me open. Het boek verschijnt in oktober.

Zo, en nu de blik weer vooruit. Deze zomer werk ik aan de eindredactie van een serie rapporten voor de Radboud Universiteit, en daarnaast staan er een paar verhalen en wat kleinere klusjes in m’n planning. En half augustus ga ik samen met B naar Zweden, dit keer zónder werklaptop.

De afgelopen maanden waren vaak topdruk, komende tijd wil ik het iets rustiger aan doen. Met genoeg werk in m’n agenda om lekker bezig te blijven, maar ook genoeg vrije tijd om lekker te rommelen in de tuin.

Ik denk dat dat wel gaat lukken.

0

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Mijn derde kwartaal als zzp’er”

 1. Ik las je lijst vol ontzag, wat een werk verzet jij! Blij dat de week vakantie ook lukte. ;)
  Merk wel dat dit soort verhalen me wel aan het denken zetten, zou dat ook iets voor mij zijn? Vind je het nog weleens spannend? Zo ja, wat dan?

  0
 2. Hard gewerkt! Kun je er ook nog een beetje van genieten, zo in de drukte? Ik merk dat ik soms vooral ‘druk’ ben, zonder echt plezier te halen uit wat ik nou eigenlijk allemaal doe.

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.