Met de trein naar Sicilië: yes, we gaan!

Even van me af schrijven hoor, want ik ben zo excited! Ik was al weken bezig met dingen uitzoeken voor onze vakantie in oktober, en vanmorgen hebben we de reis geboekt. We gaan naar Sicilië!

Met de trein, natuurlijk. Dat is ons vorig jaar zo goed bevallen dat ik niet meer anders wil.

Het plan:

 • Op dag 1 reizen we van Arnhem naar Milaan. Daarvoor stappen we eerst in de ICE naar Basel, daar stappen we over op de trein naar Milaan. Vertrek 9.07 uur uit Arnhem, aankomst 19.50 uur in Milaan.
 • ’s Avonds eten en slapen we in Milaan.
 • Op dag 2 reizen we door naar Livorno. Dat ligt in Toscane, bij Pisa. Vanaf Livorno vertrekt de boot naar Palermo. Milaan-Livorno duurt ca. 4 uur met de trein. We stappen over in Florence – precies rond lunchtijd, dus dat biedt mogelijkheden. ;-)
 • ’s Avonds om 18.30 uur vertrekt de nachtboot naar Palermo. We hebben onze eigen hut en slapen dus op de boot. Op reisdag 3 komen we ’s middags rond 14.00 uur aan in de hoofdstad van Sicilië.

Net als vorig jaar hebben we weer een Interrail-pas gekocht. Ik was eerst van plan om gewoon direct te boeken via Deutsche Bahn, Trenitalia en Grimaldi (de bootmaatschappij), maar dat bleek uiteindelijk veel duurder. Met je Interrail-pas krijg je trouwens zo’n 10% korting op de bootreis.

Dit keer kochten we een pas met 4 reisdagen binnen 1 maand. Daarmee kunnen we de internationale heen- en terugreis maken. Ook op Sicilië zelf willen we ons zo veel mogelijk verplaatsen per trein en bus, maar het is veel goedkoper om daarvoor ter plekke tickets te kopen.

Wat gaan we doen?

Ik heb de Lonely Planet geleend bij de bieb en ben me aan het inlezen. Hoewel veel reiswebsites zeggen dat een (huur)auto je verblijf op Sicilië stukken makkelijker maakt, willen we proberen om zo veel mogelijk zonder te doen. Dat betekent misschien dat we niet overal kunnen komen – maar we hebben sowieso ‘maar’ 2,5 week en in die tijd is er ongetwijfeld genoeg moois dat wél kan. Zeker als we accepteren dat de reis vaak wat langer duurt, en soms wat avontuurlijker is. Leve slow traveling!

Hoewel de inhoud van de vakantie nog niet helemaal vastligt (we hebben nog niets geboekt), is het globale idee nu:

 • Aankomst in Palermo en een aantal dagen verblijven in de hoofdstad. Vanaf Palermo kun je makkelijk dagtripjes maken, bijvoorbeeld naar:
  > Cefalu, naar verluidt een heel leuk stadje – is ongeveer een uurtje met de trein.
  > Agrigento, om de beroemde tempelvallei daar te bekijken – ben ik heel benieuwd naar. Trein- of busreis duurt ca. 2 uur.
  > Verder willen we graag een foodtour doen in Palermo. Dat deden we vorig jaar in Rome en was echt een highlight van de vakantie.
  > En in de Lonely Planet staan nog verschillende ideeën voor dagtrips vanaf Palermo: een dagje strand, een dagje naar een klein eiland voor de kust, een dagje naar een mooi dorpje met uitzicht.
 • Een paar dagen in/rondom Catania, om de vulkaan Etna te beklimmen. Dat lijkt me supergaaf. Hier huren we misschien een auto om een paar dagen te roadtrippen. Het liefst zou ik ook nog naar Siracusa, maar de vraag is of we daar genoeg tijd voor hebben.
 • Tot slot ruim een week op de Eolische eilanden, waar we vooral willen hiken en fietsen. B’s beste vriend J komt ons dan vergezellen. Er zijn 7 vulkaan-eilanden, die allemaal per boot bereikbaar zijn vanaf hoofdeiland Lipari. We zijn van plan om daar een appartement te huren, zodat we overal makkelijk heen kunnen.

De terugreis maken we waarschijnlijk over land: vanaf Messina, aan de oostpunt van Sicilië, gaat er een directe trein helemaal naar Milaan. En dan reizen we de volgende dag weer via Basel naar huis.

Waar slapen we?

Dat ben ik nog aan het uitzoeken. Het allerliefste zou ik kamperen, maar dat is wat lastiger als je per trein reist. Op veel plekken kun je wel een huurtent regelen, maar Sicilië heeft daarvoor niet veel betaalbare opties (of ik heb ze nog niet gevonden ;-)).

We zoeken in elk geval naar accommodaties met een eigen kookgelegenheid, zodat we niet elke avond uit eten hoeven. Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot fan van Italiaanse restaurantjes – maar als je bijna 3 weken onderweg bent nemen al die etentjes een flinke hap uit je budget. Bovendien weet ik dat ik na dagenlang eten in restaurants op een gegeven moment het liefst gewoon rustig thuis wat simpels klaarmaak. Fijn om die optie te hebben.

Tips welkom!

Ben je weleens naar Sicilië geweest? Ik hoor graag wat jij het leukst vond, waar we absoluut wel/niet heen moeten, waar we op moeten letten, wat we moeten eten, et cetera. Let me know. :-)


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Met de trein naar Sicilië: yes, we gaan!”

 1. Klinkt echt vet goed, snap wel dat je daar enthousiast over bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.