Hoe reis je makkelijk met de trein naar Italië? Ik vertel je er graag alles over! Want wat een fijne, ontspannen manier van reizen is dit zeg. Prettiger dan vliegen én ook nog eens veel beter voor de aarde. Maar hoe pak je het slim aan? Lees gauw verder…
Vier weken nazomeren in Italië, wat een cadeautje was dat. Zoals je al hebt kunnen lezen gingen B en ik met de trein. En dat was een groot succes! Al moet ik eerlijk zeggen: het vergde wel wat uitzoekwerk. Vliegtuigen boeken deed ik vaak zat – daarvan wist ik dus precies hoe je het handig aanpakt. De juiste internationale treinen vinden én boeken, dat moest ik nog leren.
Maar geloof me, het is zoals met veel dingen: zodra je de weg weet, is het echt niet ingewikkeld. En ik bespaar ik jou graag bergen uitzoekwerk door mijn belangrijkste tips en lessen op een rijtje te zetten!
Treinen in Italië
Om te beginnen: het Italiaanse treinnetwerk is supergoed. Trenitalia, de Italiaanse NS, brengt je doorgaans soepel naar honderden bestemmingen in het hele land. Je hebt grofweg keus uit drie opties:
- De hogesnelheidstrein: de Frecciarossa (‘rode pijl’) of de Frecciargento (‘zilveren pijl’). Dit zijn supercomfortabele, luxe treinen met prettige stoelen, veel beenruimte en een bistro aan boord.
- De intercity. Wat langzamer dan de HSL, maar ook goedkoper. Er gaan trouwens ook nachttreinen door Italië, bijvoorbeeld van Rome naar Palermo (Sicilië)!
- De regionale trein, een soort stoptreintjes. Oudere treinstellen, stukken minder luxe, maar hartstikke prima voor kortere stukken.
Naast de Frecce-treinen heb je trouwens nog een aanbieder van hogesnelheidstreinen: Italo. Maar daar kun je niet met Interrailpas mee reizen, dus die heb ik niet uitgeprobeerd. Ze zagen er wel ook erg luxe uit.
Hoe ga je met de trein naar Italië?
Vanuit Nederland heb je verschillende opties om met de trein naar Italië te gaan:
OPTIE 1. Met de ICE naar München, en daar overstappen op de nachttrein naar Venetië, Milaan en Rome. Deze trein stopt ook in Verona én in Peschiera del Garda, aan de zuidkust van het Gardameer. Vanaf Nederland pak je trouwens eerst de ICE naar Frankfurt; daar stap je over op de trein richting München. De nachttrein vertrekt daar rond 20.00 uur. Je gaat lekker slapen en de volgende ochtend ben je in Italië!
OPTIE 2. Met de nachttrein van Arnhem Centraal naar Innsbruck (Oostenrijk), en dan overstappen op een trein naar Italië. Stel je voor: vrijdagavond rond 20.30 uur stap je in de trein. ’s Morgens word je wakker in Oostenrijk en zaterdagmiddag ben je in Rome. Kan gewoon!
Vanaf Innsbruck reis je in zo’n 4 uur naar Bologna, of in 6 uur naar Florence. Vanuit Bologna zoef je direct door naar Rome.
OPTIE 3. Met de Thalys naar Parijs en daarna direct door naar Milaan of Turijn. Zeker als je in het westen van het land woont, is dit een handige optie. ’s Morgens om 06.58 uur stap je in Rotterdam in de Thalys. Om half 10 ’s morgens ben je al in Parijs, waar je overstapt op de TGV naar Milaan/Turijn. Daar ben je ergens tussen 16.30 en 18.00 uur – lekker op tijd voor een goed bord pasta!
Nog meer mogelijkheden
In de RailPlanner-app van Interrail (waarover zo meteen meer) vind je trouwens nog veel meer mogelijkheden. De beste optie hangt af van je precieze vertrekplaats en bestemming.
Je kunt bijvoorbeeld ook ’s morgens om 9 uur met de ICE van Arnhem naar Basel (Zwitserland). Daar stap je over op de trein naar Zürich, en vervolgens naar Milaan. Om 20.50 uur kom je aan op station Milano Centrale. Zo ben je dus binnen een dag in Noord-Italië!
En als je nou geen zin hebt in een stedentrip? Ook dan kun je prima met de trein. Daar maakte ik me zelf van tevoren zorgen over: hoe moet het als je bijvoorbeeld wilt hiken in de natuur, of graag op een camping staat? Heb je dan geen auto nodig? Nou, nee! Naast treinen gaan er ook volop bussen in Italië – die zijn bovendien hartstikke goedkoop. Bovendien kun je op veel plekken een fiets of scooter huren.
Ga je graag kamperen, zoek dan campings met een huurtent. Wij hadden een heerlijke week in een ‘Coco Tent’ op Camping Zoo in Arco, bij het Gardameer. Ook via Rent-A-Tent kun je allerlei huurtenten in Italië vinden.
Hartstikke leuk, maar wat kost dat?
Als ik mensen vertel over ons treinplan, is de reactie vaak: ‘Wat gaaf! Dat wil ik ook al langer doen, maar volgens mij is de trein hartstikke duur…’
Nou, dat blijkt dus best mee te vallen. Want: leve die goeie ouwe Interrail-pas! Yep, het ticket waarmee generaties jongeren door Europa tourden, bestaat nog steeds. En ja, je kunt er óók mee reizen als je ouder dan 27 jaar bent. Wil je door meerdere landen treinen, dan is Interrailen vaak de voordeligste optie. Je koopt dan de Global Pass.
Die Global Pass is er in verschillende varianten. Bijvoorbeeld:
- 4 dagen reizen binnen 1 maand voor 246 euro.
- 5 dagen reizen binnen 1 maand voor 282 euro.
- 7 dagen reizen binnen 1 maand voor 335 euro. (<– Hiermee reisden wij 4 weken door Italië.)
- 10 dagen reizen binnen 2 maanden voor 401 euro. (Voor de echte globetrotter ;-))
- etc.
Dit zijn de prijzen voor reizigers van 28 jaar en ouder; ben je jonger, dan is Interrailen goedkoper. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis.
Je hebt dus binnen die periode (van bijvoorbeeld 1 maand) een aantal reisdagen te besteden. Zo’n reisdag hoef je niet van tevoren in te vullen; je kunt op de dag zelf een ‘travel day‘ op je pas zetten. Je kunt een travel day ook tot uiterlijk 24 uur van tevoren weer annuleren, als je reisplan wijzigt. Let op: op de reisdag zelf kun je ‘m niet meer annuleren!
Daarnaast kun je ook passen boeken die elke dag geldig zijn. Die zijn natuurlijk prijziger, dus zo’n ‘paar-dagen-binnen-een-maand-optie’ is in de meeste gevallen het slimst.
Hoe boek je een internationale trein?
Interrail heeft een fantastische smartphone-app waar je de treintijden van zo’n beetje alle bestemmingen direct kunt opzoeken. Die app lijkt erg op de app van de NS. Je voert dus gewoon ‘Van Arnhem Centraal naar Peschiera del Garda’ in, en binnen een paar seconden heb je een lijst met alle reisopties.
De ‘gewone’ intercity’s en regionale treinen boek je direct in de Interrail-app. Je koopt je Global Pass en voegt vervolgens jouw gewenste reizen toe in de app – dit wijst zich vanzelf.
Voor hogesnelheidstreinen in Duitsland en Italië moet je een zitplaats reserveren. Ook dat kan via de app: je klikt dan door naar de website van Interrail, waar je de boeking voltooit. Let op: reserveren kan tot maximaal 3 uur voor vertrek. Je kunt trouwens ook reserveren bij het loket op het station. Dat deden wij in Rome en Napels, toen we te laat waren voor een online reservering. Eigenlijk net zo makkelijk!
De nachttrein naar Italië boeken
Wil je met de nachttrein naar Italië? Reserveer in elk geval op tijd! De treinen zitten vaak vol, zeker in het hoogseizoen (zomervakantie en wintersportmaanden). De nachttrein boek je niet direct via Interrail, maar via de website van de ÖBB. Dat is de Oostenrijkse NS. De ÖBB is de aanbieder van de Nightjet, de nachttrein die ook naar Italië gaat.
In het boekingssysteem van de ÖBB zoek je jouw gewenste trein op (de afkorting NJ staat voor Nightjet). Bij ‘passagiers’ vul je onder het kopje ‘kortingen’ in dat je met een Interrail-pas reist. De korting wordt dan vanzelf verrekend.
Boek je de nachttrein, dan heb je 3 opties: een stoel, een couchette (met eenvoudig bedje om op te slapen) en een sleeper cabin met echt opgemaakt bed. De couchette deel je met maximaal 3 andere reizigers; een sleeper cabin heb je voor jezelf. Die laatste is wel stukken duurder. Ik heb twee keer heerlijk geslapen in een couchette. Voor zo’n couchette-bedje betaal je met Interrailpas 44 euro per persoon (enkele reis).
In je couchette krijg je een fleecedeken, een laken en een kussentje. Ook staat er een flesje water voor je klaar én je krijgt ’s morgens ontbijt met koffie of thee. Bang dat je je verslaapt en je station mist? Niet nodig; de conducteur maakt je een uur voor aankomst wakker. Zo heb je ruim de tijd om je op te frissen en je spullen in te pakken.
De nachttrein heeft trouwens geen douche, maar wel een toilet – dat voor treinbegrippen erg schoon is. Je kunt daar ook je tanden poetsen. Er zit een stopcontact in je coupé en je kunt de deur ’s nachts vergrendelen, als je dat prettig vindt.
Tot slot: nog een paar dingen die handig zijn om te weten
Oké, heb je er al zin in gekregen?! Ik wel, haha – kan niet wachten om weer met de trein op pad te gaan. Want behalve dat je niet urenlang aan het autorijden bent (maar gewoon lekker een boek leest, films kijkt of spelletjes speelt), beleef je ook nog eens veel meer van de landen waar je doorheen reist. Door deze reis naar Italië heb ik nu veel meer een beeld van de plekken die ik aandeed. De wereld voelt ook groter.
Anyway, genoeg gefilosofeer. Nog een paar praktische tips:
-> Check goed de overstaptijden van je treinen. De planner-app geeft vaak de snelste optie, maar bij lange reizen is een kwartiertje tot een halfuur vertraging niet ongebruikelijk. En je zit echt stukken rustiger als je weet dat je je overstap sowieso haalt. In de app kun je instellen hoeveel overstaptijd je minimaal wilt hebben; ik zet dit altijd op ‘minstens een halfuur’. Is de overstap krap, dan neem ik het liefst een trein eerder. Desnoods drink ik onderweg nog ergens een kop koffie. Voor een relaxte treinreis is het belangrijk dat je geen haast hebt.
-> Plan maaltijden in als ‘speling’. Zorg bijvoorbeeld dat je rond 16/17 uur ’s middags in München bent. Eet daar rustig een hapje en stap dan op je gemakje de nachttrein in. Mocht je overdag in Duitsland vertraging oplopen, dan heb je ruim voldoende speling – desnoods haal je effe snel een broodje op het station. Op de terugweg vanaf Zuid-Italië werkte dit ook goed. Bonustip: in Innsbruck zit een superleuk vegan restaurant!
-> Kies een reisoptie met zo min mogelijk overstappen. Ook als de reis per saldo iets langer is. Minder overstappen = niet alleen minder gedoe, maar ook minder kans op gemiste aansluitingen bij vertraging.
-> Voor hogesnelheidslijnen betaal je een toeslag. Voor de Frecciarossa (Italiaanse HSL) is dat zo’n 10 euro per persoon. Die trein is zó veel sneller en comfortabeler, dat dit – als je het je enigszins kunt veroorloven – echt de moeite waard is.
-> Hoewel Interrail vaak een voordelige optie is, kan het soms ook goedkoper zijn om losse tickets te boeken via de Duitse, Franse of Italiaanse spoorwegmaatschappij. Over een paar weken ga ik met de trein (en boot) naar Zweden, en het bleek goedkoper om te boeken via Deutsche Bahn, SJ en Stena Line. Nadeel is dat je dan wat meer aan het puzzelen bent, maar ook hier geldt: als je eenmaal de belangrijkste routes kent, is het best te overzien.
Veel reisplezier! En heb je iets aan deze blog gehad? Laat een reactie achter, vind ik leuk!
Geef een reactie