Mei Social-Vrij

Samen één maand geen sociale media. Wat zou dat met jou doen?

Ik stuitte net op deze actie van Collectief Hier (op LinkedIn, ironisch genoeg). En het sluit zó aan bij waar ik de laatste maanden mee bezig ben, qua smartphone-detox, dat ik ter plekke besloot aan te haken.

Mei Social-Vrij dus!

Want een kleine 2 maanden sinds ik Instagram (weer) verwijderde, is meer dan ooit tot me doorgedrongen dat we als samenleving best een probleem hebben. Ongemerkt zijn de smartphones ons leven in geslopen, en nog ongemerkter zijn ze steeds verslavender gemaakt.

Niet in één keer, maar stapje voor stapje.

Een beetje alsof het water uit de kraan eerst gewoon water is, maar er vervolgens elke maand ietsje meer alcohol aan toe wordt gevoegd. Niet genoeg om het echt te proeven, wel genoeg om eraan te wennen.

Tien jaar later is iedereen alcoholist.

Precies zo zijn Instagram, Facebook, LinkedIn en andere socialmedia-apps steeds slimmer geworden in het vasthouden van onze aandacht. Ja, die zin klinkt eigenlijk al bijna zó normaal dat je er nauwelijks nog bij stilstaat.

VAN ONZE AANDACHT.
En waar je aandacht is, daar leef je.

Die stomme apps slokken ons leven op.

Ze slopen ons concentratievermogen. Maken ons eenzaam en depressief. Slaan onze creativiteit lam.

Klinkt dit overdreven? Dat dacht een deel van mij ook als ik dit soort dingen las (het smartphoneverslaafde deel, durf ik nu wel te zeggen). Maar ik heb de afgelopen maanden een paar boeken gelezen over dit onderwerp en met elk hoofdstuk dat ik las, groeide het besef: dit is echt niet oké.

Boekenlijstje:

  1. Ik maak het uit! Een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen (Catherine Price). De topper wat mij betreft: praktisch, handzaam en een goeie wake-upcall.
  2. Asociale media (Thijs Launspach). Zoomt vooral in op de socials: hoe ze je brein hacken zodat je verslaafd raakt (en blijft), waarom de grote techbedrijven daar zo’n belang bij hebben, én hoe het anders zou kunnen. Ook een aanrader.
  3. Is daar iemand? (Wouter van Noort) Het eerste boek dat ik hierover las, zeker het eerste deel ook een goeie om jezelf wakker te schudden. Wel iets gedateerder – uit 2017 en dat merk je hier en daar.
  4. Digitaal minimalisme (Cal Newport). Ben ik nu aan het lezen, werd me getipt door een collega-tekstschrijver die toevallig met hetzelfde bezig is. Zij was er heel enthousiast over – mijn review volgt nog.


door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.