Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

Locktober

Nou jongens, daar gaan we dan weer.

Kaartje uit de Volkskrant

Toegegeven, het is natuurlijk geen verrassing allemaal. Wie wel eens het bordspel Pandemic heeft gespeeld, weet hoe gruwelijk snel een virusuitbraak uit de hand kan lopen. Zoals de premier al zei: wat vandaag nog nauwelijks een probleem is, kan over een week een ramp zijn waar we geen grip meer op hebben.

Tja, exponentiële groei hè. Ik heb nog nooit zo vaak teruggedacht aan mijn wiskundelessen op de middelbare school als dit jaar.

Maar oké, de stand van zaken: het Einder-kantoor weer drie weken dicht, de wijnclub die ik 31 oktober zou organiseren op (zeer) losse schroeven, de NVJ-training die ik komende maand ging doen gecanceld en de schrijftraining die ik zélf zou geven, gaat waarschijnlijk ook niet door.

In betere tijden, toen ik nog wél schrijftraining kon geven. Lees: amper twee weken terug. (Schrijftraining betekent trouwens niet dat ik op het schoolbord voordoe hoe je een pen vasthoudt, maar dat had je hopelijk door.)

Vooruit, in eerste instantie is het allemaal voor drie weken. En voor de duidelijkheid: ik ben ‘blij’ dat onze overheid de pandemie serieus neemt en tegelijkertijd nuchter blijft. Je zal maar zo’n creep als Trump of Bolsonaro hebben om je door deze crisis heen te loodsen… brr.

We zijn er nog wel even zoet mee

Maar dat neemt niet weg dat het allemaal best heftig is. Terwijl ik de laatste weken – of eigenlijk al sinds juni – min of meer door het leven bewoog alsof er geen virus rondwaart*, voelt dat in één klap weer totaal anders.

*Oké, helemaal normaal waren afgelopen maanden natuurlijk niet. Liefsten niet knuffelen blijft onwennig.

Als ik er langer over nadenk, zijn het niet de maatregelen die me ineens weer op een ander denkspoor zetten. De heftigheid zit ‘m er vooral in dat langzaam tot me begint door te dringen dat die hele corona écht niet zomaar weg is.

Weet je nog toen we aan het begin van het jaar half lachend tegen elkaar zeiden ‘dat dat virus tegen de kerst vast wel weer verdwenen zou zijn’?

In De Correspondent las ik deze week dat het nog maar de vraag is hoe snel een vaccin ons uit de brand gaat helpen – áls er al binnen een jaar een veilig vaccin komt, wat óók nog maar zeer de vraag is. Ten eerste weten we niet hoe effectief zo’n vaccin is (hoe lang ben je bijvoorbeeld beschermd?), en daarnaast vermoedt men dat een kwart van de Nederlanders de prik gaat weigeren. En dat betekent dat de mensen die zich wél laten inenten, een kwalitatief beter vaccin toegediend moeten krijgen, anders komt die groepsimmuniteit er niet.

En dan zijn er nog de praktische bezwaren: wie gaat al die miljoenen (miljarden) mensen inenten? De toch-al-zwaar-overbelaste GGD’s? De huisartsen, die elk najaar al overuren draaien om een handvol patiënten de griepprik te geven?

Niet bang, maar wel bezorgd

Oké, ik ben geen expert dus ik ga deze semifeitelijke borrelpraat nu afkappen ;-) Mijn punt is: niemand weet hoe lang dit nog duurt. Een jaar, twee jaar, vijf?

Ik wil je niet bang maken. Voor het virus zelf voel ik op dit moment ook geen angst – al gedraag ik me aanmerkelijk voorzichtiger sinds we van Sanquin hoorden dat B’s antistoffen al bijna op zijn.

Hoe dat bij mij zit weten we niet, hij doneerde bloedplasma omdat-ie officieel ex-patiënt is, ik ben zelf destijds niet getest omdat dat toen nog nauwelijs kon.

Maar soms ben ik wél een beetje bezorgd hoe lang dit allemaal nog gaat duren.
En vooral: hoe de wereld er daarna uitziet.

Welke ondernemers zullen de crisis overleven? Gaan mijn eigen oma’s uiteindelijk ook bezwijken aan corona? Blijven de ouders van vrienden buiten schot? Maar ook: hoe lang weten Mark en Hugo met hun persco’s de onrustige, wantrouwige, complotdenkende (en laten we eerlijk zijn: verwende) Nederlanders nog gerust te stellen? Wat als we met z’n allen massaal de regels aan onze laars blijven lappen – hebben we hier dan over een maand of twee ook ijshallen en legertrucks vol lijken, zoals dit voorjaar gebeurde in Spanje en Italië?

Een gigantische denkfout

Ach, dat overkomt ons niet.

Dat dachten we toen we in januari de beelden zagen uit Wuhan. Dat dachten we toen een maand later Italië de eerste uitbraak meldde – joh, wij gingen gewoon carnavallen, wat kan er misgaan?

Volgens mij is dit één van de belangrijkste lessen die dit virus ons leert: de gedachte ‘dat het ons niet overkomt’, dat wíj buiten schot bijven, dat ‘we’ er wel wat op verzinnen, is een gigantische denkfout. (En hey, daarmee is een bruggetje naar klimaatverandering ineens wel heel makkelijk gelegd, maar dat terzijde. ;-))

Nou ja, toch een beetje de link met het klimaat dan: het is een vergelijkbare machteloosheid die me soms kan overvallen.

Ja, ook ik baal stevig dat al mijn leuke plannen voor de komende tijd niet doorgaan. Ik was net weer zo lekker op dreef bij Einder; wéér weken- of maandenlang thuiszitten is niet iets waar ik naar uitkijk. Ik word sip van het idee dat het waarschijnlijk nog maanden gaat duren voor ik mijn broer (die in Zweden woont) weer eens zie. Ik leef mee met vrienden die alleen wonen en weer meer op zichzelf aangewezen zijn. En ik houd mijn hart vast als ik de barman van de Malt Vault mistroostig zie kijken.

Maar als ik in de krant berichten lees over Nederlanders die klagen dat hun herfstvakantie in het water valt, of filmpjes zie van BN’ers die ‘niet meer meedoen’, moet ik toch even diep zuchten.

Niemand zei dat het leuk was

Nee jongens, het is niet leuk. Klopt. Mooi klote is het.
Maar niemand zei dat het leuk was. Een pandemie ís nu eenmaal niet leuk.

Daar hebben we het mee te doen.

Natuurlijk is het prettiger en comfortabeler om te denken dat het allemaal wel meevalt. Dat de overheid ons gewoon loopt te misleiden, of zelfs doelbewust voor te liegen. Dat het allemaal één groot complot is. Want ja, dat pleit je vrij van verantwoordelijkheid. Dan wordt je vrienden knuffelen zelfs plots een daad van moedig verzet, van strijd tegen het systeem.

Maar jongens, wil ik dan roepen. Denk na. De realiteit is: er waart een onbekend virus rond. Als mens staan we tegen virussen vrij machteloos.

Ik realiseer me dat het niet helpt – dat zo’n kreet aan dovemansoren is gericht. Zoals het ook niet helpt om verstokte carnivoren te wijzen op zielige biggetjes. En het evenmin zin heeft om m’n vrienden die nog vaak vliegen te veroordelen. Je bereikt er niets mee – sterker nog, zo’n vijandige houding heeft een averechts effect.

#doeslief

Dus laten we, zo lang dit alles duurt, proberen een beetje lief te blijven voor elkaar. Laten we hopen dat we hier als samenleving relatief ongeschonden doorheen komen. En laten we elkaar helpen, waar dat kan. Ik begin in elk geval weer met een wekelijkse sponsorbijdrage aan m’n favoriete afhaalrestaurants – mét belachelijk dikke fooi.

Meedoen is belangrijker dan winnen, zeggen ze wel eens. Maar voor corona geldt misschien: om te winnen, moeten we allemaal meedoen.

5 reacties op “Locktober”

  1. Als ‘doemdenker’ had ik in het begin al het idee dat dit lang zou duren, maar pas nu dringt het af en toe tot me door dat het écht lang gaat duren. Gelukkig functioneer ik best goed als thuiswerker en ben ik ook graag thuis, maar mijn leven als vorig jaar geëmigreerd persoon is wel een beetje geïsoleerd. Ik was sowieso nog bezig met hier een netwerk en sociaal leven opbouwen, maar in deze tijd spreek je niet met vage kennissen af. Voordeel is wel dat het niet erg moeilijk is om bijna niemand te zien. Ik heb hier bijna niemand die ik echt wil zien. Ik ben benieuwd hoe de donkere maanden zullen worden, maar we veranderen er niets aan. Een beetje lief zijn voor elkaar is wel het minste wat we kunnen doen.

    1. Poe ja, het lijkt me een heel heftige tijd om te emigreren :( Ik zie ook bij een paar mensen om mij heen dat dat bij vlagen heel zwaar is, zo ver weg van alles en iedereen en inderdaad weinig initiatieven/mogelijkheid om iets op te bouwen. Kom je tussendoor af en toe naar NL of is dat ook lastig?

  2. Mooi stuk weer, en vooral goede slotzin! Toch wel even een lans breken voor de “Nederland die klaagt dat (herfst)vakantie in het water valt”: je weet niet altijd precies waarover of waarom iemand nu klaagt hè. Ik heb zelf door corona echt de ene na de andere teleurstelling op dit moment, en onze gedroomde vakantie (die al is verplaatst), valt ook in het water, waardoor ik kan me levendig kan voorstellen dat als dat “er bovenop komt”, voor iemand, dat aanleiding is tot een klaagzang in de krant ;) Dat gezegd hebbende… natuurlijk is het hartstikke egocentrisch om daar “alleen maar daaraan te denken”, en niet aan het grotere goed, en ik weet ook niet precies wat deze of gene dan hierover gezegd heeft. Ik probeer het zelf altijd te relativeren, maar merk dat er ook zoiets bestaat als ’toxic positivity’: soms lijkt het emotioneel gezien verstandiger iets gewoon te doorleven, doorvoelen, in plaats van het weg te rationaliseren. Al met al denk ik vooral dat we meelevend en lief naar elkaar zouden moeten zijn (helaas dus nu weer vooral op afstand), juist omdat we nog zo lang in de(ze) situatie gaan zitten – waarmee ik niet insinueer dat jij geen meelevendheid toont hè, ik herhaal nu eigenlijk je laatste alinea :)

    1. Ik had het nog even moeten nalezen op foutjes, sorry! De bedoeling was:
      * Nederlander (niet Nederland) in regel 1
      * min de eerste ‘kan’ in regel 4
      * min ‘daar’ in regel 6…

    2. Hé, mooie aanvulling. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Honderd procent eens dat de teleurstellingen superkut zijn. En dat het heel belangrijk is dat niet weg te duwen of te bagatelliseren, maar te doorvoelen. (Dat bedoelde ik ook met dat ik schreef: het ís ook niet leuk –maar heb ik misschien niet helder verwoord.)

      Het is een moeilijke tijd voor veel van ons. Een tijd met groot en klein leed en dat mag er allemaal zijn. Ik denk dat ik het vooral ingewikkeld vind dat in de ‘kritiek’ op corona soms een aanname lijkt te schuilen dat we ‘recht’ hebben op geluk en voorspoed. Of liever gezegd, dat iemand de schuld moet krijgen/het op moet lossen als de wereld er minder rooskleurig uitziet. Daarin zit ook een soort ontkenning van de situatie (en juist een niet-doorvoelen).

      Hmm, ik zoek nog even naar de juiste woorden… het is moeilijk om het precies goed en genuanceerd te brengen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.