• What’s up?

  Exit Facebook, Instagram en Twitter – what’s next?
  Logisch: WhatsApp.

  Dit jaar, 2020, wil ik een volgende stap zetten door mijn afhankelijkheid van WhatsApp verder terug te schroeven. Of ik de app echt ga verwijderen, weet ik nog niet – vooral dat ik in een aantal praktische, nuttige groeps-apps zit (zoals wijnclub), vind ik op dit moment nog een drempel.

  Wat ik wel doe? Minderen. Alleen nog praktische appjes sturen (dit doe ik al een paar maanden zo veel mogelijk) en – dit is nieuw – me bij elk app-contact afvragen of ik dit ook op een andere, directere manier kan oplossen.

  Dan vraag je je vast af: waarom?
  Gedachten hierover:

  WhatsApp is ook van Facebook. En Facebook is een kutbedrijf, benadrukte Alexander Klöpping onlangs nog maar eens. Ook al heb ik geen Facebook of Instagram (ook van FB) meer; zolang ik WhatsApp gebruik, is alle inhoud die ik daar deel – tekst, foto, video, locatie en vast nog meer waar ik geen weet van heb – in het bezit van een gigantisch rotbedrijf dat het niet zo nauw neemt met privacy. Scary shit.

  We denken met z’n allen dat een appje sturen sneller en handiger is dan bellen, maar eigenlijk is dat niet zo. Stel, je appt een vriendin met wie je hebt afgesproken om te vragen hoe laat ze er is. Dan gaat dat zo:

  Jij stuurt het berichtje. Je vraagt je half-onbewust steeds af of ze al gereageerd heeft (want het is handig om te weten hoe laat ze arriveert), en checkt dus steeds tussendoor je telefoon. Zij ziet op een gegeven moment jouw appje, onderbreekt waarschijnlijk haar huidige activiteit om op jou te reageren. Daarna weet ze nog niet of jij haar bericht ook hebt gezien – en stel dat ze nog een vraag heeft (‘Zal ik een spelletje meenemen?’) dan is zij dus ook weer haar telefoon aan het checken om te zien wat jij daarop antwoordt. Jij ziet op een gegeven moment het berichtje binnenkomen, stuurt een duimpje omhoog – en klaar.

  Stel je voor dat je in plaats daarvan je vriendin opbelt om te vragen hoe laat ze er is. Dan gaat het zo:
  Jij: Hoi! Ik vroeg me af hoe laat je er bent, straks. Wat is je plan?
  Zij: Nou, ik wilde om vier uur hier vertrekken, dan ben ik rond vijven bij jou. Zal ik Terraforming Mars meenemen?
  Jij: Ja, leuk! Gezellig, goede reis. O ja, ik heb trouwens carrot cake-muffins gebakken.
  Zij: Hmmm lekker, ik verheug me erop. Tot straks!


  Zie je? Het tweede gesprek is korter, directer én je hebt stiekem ook nog wat extra informatie uitgewisseld (lekkere muffins). Bovendien heb je veel meer rust in je hoofd, want na het gesprek weet je wat je moet weten en kun je door met wat je aan het doen was.

  Geschreven gesprekken (appjes) lijken rijker en directer, maar als je elkaar echt spreekt (telefonisch of live) wissel je ongemerkt veel meer informatie uit.
  Je ziet het al aan het voorbeeld hierboven. En neem nou gisterochtend. Ik kreeg een appje van mijn lieve vriendin S, of ik zin had om wat af te spreken. Bijna automatisch begon ik aan een berichtje terug en toen dacht ik: wacht, nee, ik bel.

  Ze nam op, zat op haar werk, ik zei dat ik zéker wilde afspreken en vroeg hoe het daar was, kreeg wat te horen over de drukte en hoeveel collega’s er nu waren (waardoor ik meteen een beter beeld heb van haar werkplek). Ze vroeg hoe het met mij was, ik vertelde kort wat over mijn kerstvakantie, sloeg een bruggetje naar de afspraak, zij zei dat ze veel tijd heeft komende weken, ik stelde vrijdag voor en zij reageerde enthousiast. We schreven de datum in onze agenda, wensten elkaar een fijne dag en hingen op.

  Dit alles duurde nog geen zes minuten.

  Daarna glimlachte ik vanbinnen (want leuk om de stem van S even te horen en leuk om haar vrijdag te zien), en kon ik zonder afleidend zou-ze-al-gereageerd-stemmetje in mijn hoofd beginnen aan deze blog.

  Voice-messages kosten TWEE KEER zo veel tijd als direct een gesprek voeren. We denken dat we tijd besparen met voice messages – en vooral, dat het handig is dat de ander deze kan luisteren wanneer het hem of haar uitkomt.
  Maar als je erover nadenkt: een voice message kost je het dubbele aantal minuten. Ga maar na: jij praat bijvoorbeeld vijf minuten een monoloog in je telefoon, en vervolgens kost het je vriendin vijf minuten om die monoloog af te luisteren. Dan ben je 10 minuten verder voor de boodschap over is gekomen, terwijl dat in een live (of telefonisch) gesprek maar 5 minuten zou zijn.

  We denken dat we appen ‘omdat je iemand dan niet stoort in zijn bezigheid’. In werkelijkheid is het juist WhatsApp dat ons steeds stoort. Al die onafgemaakte gesprekken (‘zou hij al gereageerd hebben?’) zorgen voor ruis in je hoofd. En denk eens na wat er gebeurt als je uit gewoonte je telefoon checkt tijdens een sociale afspraak, en plots ziet dat een vriendin een heel verhaal heeft gestuurd over haar liefdesperikelen en hoe rot ze zich daarover voelt.

  Ik voel me dan in elk geval toch soort van verplicht om meteen te reageren – zeker als de betreffende vriendin online is, misschien zelfs nog aan het typen is en dus ook ziet dat ík online ben. Beetje lullig dan om zo’n appje te laten liggen, en bovendien ben ik hoe dan ook afgeleid van het gesprek dat ik eigenlijk aan het voeren was (of het stuk dat ik speelde op de piano, of de mooie natuur om me heen tijdens het hardlopen).

  Zouden we de gewoonte hebben gehad om te bellen, dan kan ik op dat moment kiezen of ik opneem (en als ik inderdaad iets anders aan het doen ben, mis ik waarschijnlijk de oproep). In dat geval bel ik terug zodra het me uitkomt. Kortom, juist bij bellen heb je meer regie over je tijd en over wanneer – en op welke manier – je informatie krijgt.

  We appen dingen die we urgent vinden (en waarvoor e-mail te ‘langzaam’ is). Dat maakt dat we steeds maar weer WhatsApp blijven checken – om te kijken of er urgente dingen zijn. Dit leidt continu af.
  Dit valt me op nu ik vaak mijn telefoon urenlang ergens boven heb liggen terwijl ik zelf beneden ben. Pak ik hem erbij, dan heb ik regelmatig appjes die inmiddels niet meer relevant zijn.
  – “Ik sta nu in de supermarkt, moet ik nog wat voor je meenemen?”
  – “Hoi, ben je thuis?”
  – “Weet jij hoe laat we straks bij X moeten zijn?” (half uur later) “O laat maar, ik heb het al gevonden.”
  – “Zin om zo mee te gaan sporten?” (twee uur later) “Nevermind, ik ben al geweest ;-)”

  Het grappige is dat de écht urgente dingen (in de categorie ‘familielid ligt in het ziekenhuis’) vrijwel nooit via WhatsApp gebeuren. Dan gaan we tóch bellen om er zeker van te zijn dat het nieuws snel aankomt.

  Appen voelt nauwelijks als ‘een gedeelde ervaring beleven’. Bellen of elkaar zien wél. Ik bedoel, hoeveel procent van de appgesprekken die jij nog hebt gehad afgelopen jaar waren zo memorabel dat je je ze nog kunt herinneren? Ik denk dat ik op hooguit drie tot vijf gesprekken kom – van de honderden (duizenden?) appjes die ik kreeg en stuurde. Terwijl ik me nog precies herinner dat ik S even belde toen ik net de sleutel van mijn nieuwe huis kreeg, dat E mij belde om te vertellen dat ze de voortuin hadden ingericht, en dat ik laatst met A belde in de auto op weg naar huis.

  Foto’s delen vind ik een leuk en handig ding aan WhatsApp. Maar hé, dat kan ook per mail, zei E (mijn vriendinnetje-zonder-WhatsApp) terecht. Natuurlijk kun je niet van je vrienden verwachten dat zij jou voortaan alles mailen dat ze ook al appen, maar je kunt er wel zelf om vragen.

  Tot slot, zoals een wijze collega ooit al zei: gebruik genereert gebruik. Als jij meer appt, krijg je ook meer appjes, waardoor je weer meer gaat appen. En als mensen weten dat WhatsApp een snelle manier is om jou te bereiken, gaan ze je eerder appen dan bellen als ze een urgente vraag hebben. Zo houd je je eigen gewoonte in stand…

  Goed, genoeg om over na te denken dus. Ik vind het interessant om te zien wat er gebeurt als je probeert ‘los te breken’ van de gewoonte om zo veel sociaal verkeer via tekstberichtjes te laten gaan. Zelf heb ik dat een groot deel van mijn leven gigaveel gedaan – en dat was leuk en goed. Nu is het tijd voor wat anders.

  Wil je ook minderen met WhatsApp? Vijf tips:

  1. Verwijder de web/desktopversie van WhatsApp uit je browser. Juist hier merkte ik dat ik vaak en veel lange gesprekken ging voeren.
  2. Zet overdag regelmatig een tijdje je 4G-bundel uit. Zo krijg je geen nieuwe appjes binnen – lekker rustig!
  3. Vertel je vrienden dat je WhatsApp voortaan alleen nog functioneel wilt gebruiken (en dus niet meer om gesprekken te voeren). Zo voorkom je misverstanden als jij ineens korter en trager reageert dan anderen van je gewend zijn.
  4. Zet alle meldingen en notificaties uit. Kortom, zorg ervoor dat je smartphone niet meer gaat trillen, geluidjes maakt, scherm-meldingen of rode bolletjes geeft als je een appje krijgt. O ja, en verplaats WhatsApp ook naar het derde of vierde scherm van je smartphone – uit het zicht, zodat je niet steeds getriggerd wordt als je je telefoon aanzet.
  5. Bedenk bij elk appje dat je wilt sturen of je dit niet ook op een andere manier kan regelen. Bijvoorbeeld met een mailtje, als het niet urgent is. En bellen is in het begin misschien een drempel (en kan ‘overdreven’ aanvoelen), maar in mijn ervaring is het veel makkelijker en sneller dan je verwacht.

  1+
 • Liever

  Ik wil heus geen anti-social-evangelist worden hoor, maar (alles voor de maar telt niet, haha) ik moet er toch nog even wat over zeggen.

  Voor de duidelijkheid: nee, het is niet dat ik sociale media stom vind.
  Ik vind het zelfs heel erg leuk. Té leuk.

  Op sociale media leerde ik vrienden kennen, liet ik me inspireren door hoe andere mensen leven, werd ik blij van mooie posts en gezellige berichtjes, volgde ik online kennissen soms jarenlang. Ik vergaarde nieuwe lezers hier op Suushi, kreeg soms mooie gesprekken op mijn werk dankzij een post op Instagram.

  Het is dus niet dat ik niet graag op social wil zijn,
  maar wel dat er op dit moment andere dingen zijn die ik nóg liever doe.

  Want jongens, het leven is zo kort en tijd zo kostbaar.

  De uren die ik besteed aan berichtjes lezen over wat vrienden aan het doen zijn, besteed ik nu liever aan live met hen praten over wat hen bezighoudt. De dagen die ik in de trein scrollend besteedde, luister ik liever een podcast, lees een boek, mediteer of staar gewoon wat uit het raam.

  Nou, zou je zeggen, dan doe je dat toch gewoon – maar waarom dan meteen helemaal weg van sociale media?

  Het punt is dat ik geen maat kan houden. Ik kan niet “af en toe” op Instagram kijken, dat wordt sowieso dagelijks twintig keer (als het niet meer is). Ik kan niet soms kijken of iemand al heeft gereageerd op een PB, dat ontaardt al snel in een obsessief dingetje.

  Ja, het was erg leuk om op 31 december eenmalig terug te komen op Facebook (om een back-up te maken van mijn data) en te ontdekken dat een vriendin van vroeger een baby heeft gekregen.
  Maar als ik eerlijk ben: zulke dingen hoor je toch wel, van de mensen die in je leven zijn.
  En als de mensen níet in je leven zijn: is het dan echt zo erg om die informatie te missen?

  Wat ik merk sinds ik niet meer op sociale media zit:

  • Ik kan makkelijker rust vinden om bij mezelf te komen.
  • Ik vergelijk mezelf minder met anderen en voel me tevredener over mijn eigen leven. Logisch ook, ik word immers minder vaak geconfronteerd met de mooie verhalen van andermans leven – en met wat ik zelf niet heb.
  • Ik mis veel dagelijks nieuws over wat er gebeurt in de wereld. Dat maakt dat ik hier nu soms gericht naar op zoek ga, bijvoorbeeld door de zaterdagkrant te lezen of een podcast te luisteren. De écht belangrijke dingen krijg ik toch wel mee, zij het soms wat later (en hoe erg is dat?).
  • Ik houd meer ‘sociale energie’ over; tijdens afspraken met anderen voel ik nauwelijks nog de neiging om op mijn telefoon te kijken (paradoxaal genoeg een teken dat ik overprikkeld ben, ontdekte ik dit jaar). Ik waardeer de tijd die ik samen met mensen besteed meer, doordat ik echt daar ben.
  • Ik heb meer ruimte en energie om te schrijven, pianospelen, fotoboeken maken, koken… én de brainspace om te bedenken wat ik verder allemaal graag nog wil doen in de toekomst.

  Over dit alles sprak ik gisteren met E, die hier een paar dagen was rond Oud en Nieuw. E heeft al jaren geen Facebook meer, gebruikte een tijdje Instagram maar is daar nu ook niet meer actief, en bovenal: in 2019 verwijderde ze WhatsApp.

  Inspirerend vind ik dat, en het is E die precies de dingen zegt die ik hierboven schrijf: ‘ja, WhatsApp levert me dingen op, en ja sommige dingen mis je, maar geen WhatsApp hebben levert me meer op’.

  Die logica kun je natuurlijk doortrekken naar veel dingen in je leven, bedacht ik later. Vaak zijn we geneigd onze “slechte” gewoontes te demoniseren, als reden om ze niet meer te doen. “Alcohol drinken is ongezond”, bijvoorbeeld. Op een nuchter moment kan ik denken: “Ik wil niet meer dan twee glazen wijn drinken, daar voel ik me achteraf alleen maar brak van en zo veel leuker wordt de avond niet.”

  Maar dat argument houdt geen stand op het moment dat je vrijdagavond met collega’s aan de borrel bent, het supergezellig is denkt: JA KIJK NOU DIT IS HET LEVEN ZIE JE WEL DAT WIJN TOF IS WANT YOLO EN DIT WIL IK MEZELF NIET ONTZEGGEN.

  Het is beide waar. En juist in de ontkenning van het ene (het plezier dat een avond doorzakken geeft) schuilt de legitimatie om het tóch te doen.

  Terwijl de erkenning van beide kanten – ja het is leuk om een avond gek te doen, én het is fijn om de dag fris te beginnen en gezond oud te worden – maakt dat je een eerlijker meer weloverwogen afweging maakt.

  1+
 • Vrij

  Op vakantie gaan betekende ook twee telefoonvrije weken. Al een tijdje terug had ik namelijk besloten mijn smartphone thuis te laten. Dat was niet voor het eerst; ik geloof dat dit de derde of vierde keer is dat ik zonder dat ding op vakantie ga. Even helemaal weg, en vooral: afkicken.

  De simpele waarheid is namelijk dat ik weer nogal verslaafd ben aan dat ding. Sinds ik een iPhone heb, weet ik dat ik gemiddeld vier uur per dag op dat ding zat. Vier uur!! Vooruit, een deel van die tijd ging op aan (zakelijke) telefoontjes en praktische dingen als Google Maps, podcasts of muziek luisteren. Maar eerlijk is eerlijk, verreweg de meeste tijd besteedde ik aan scrollen op sociale media.

  En dat scrollen, dat maakt meer stuk in mijn leven dan me lief is. Mijn creativiteit, bijvoorbeeld, maar ook mijn rust, mijn focus en mijn tijd-voor-mezelf. Dat was ik al langer beu (en ik weet dat ik hierin niet de enige ben), maar het voelde als onmogelijk om van de ene op de andere dag radicaal in te grijpen in m’n smartphonegebruik.

  Natuurlijk, ik had al van alles geprobeerd: de maximale tijd per dag op de apps begrenzen, Instagram, Facebook en Twitter eraf gooien. Maar steeds vond ik weer manieren om m’n eigen aficktrucjes te omzeilen. Tja, het verslaafde brein is in die zin ook best creatief.

  Maar ik wil het gewoon niet meer. Echt niet meer. En daarmee bedoel ik niet dat ik nooit meer een smartphone zal gebruiken, want die dingen horen bij de tijd waarin we leven ze zijn óók heus hartstikke handig. Dat maakt het tegelijkertijd lastig, want waar je tegen een alcohol- of drugsverslaafde kunt zeggen ‘blijf gewoon van de drank/drugs af’ is dat met smartphones, net als bij bijvoorbeeld een eetverslaving, een stuk moeilijker.

  Die twee smartphonevrije weken kwamen dus als geroepen. En geloof me, wat een openbaring was dat. Wat ik misschien wel het schokkendste vond: ik miste al die sociale media en al dat scrollen dus totaal niet. Gewoon: NIET. Ik hoefde in die zin ook helemaal niet ‘af te kicken’, had geen onrust of neiging om toch dat ding te grijpen. Het was stil en rustig en dat was prima.

  Goed, ik was wél blij dat we de telefoon van B bij ons hadden; om praktische dingen op te zoeken, zoals de camping waar we zouden staan, en om in de auto muziek en podcasts te luisteren. Al merkte ik ook dat ik bij dat ‘dingen opzoeken’ moest opletten dat ik het niet dwangmatig ging doen. Hartstikke leuk, een beetje research doen naar wat er in de omgeving te doen is, maar dat hoeft echt geen twee uur te kosten.

  En toen kwam ik thuis, na dik twee weken, en beheerste me ‘s avonds bij thuiskomst om direct dat ding aan te zetten. Dat bleek een goed idee, want toen ik ‘m zondagochtend aanzette om te kijken hoe het digitale leven ervoor stond, gebeurde er iets dat ik niet gauw zal vergeten. Tweehonderd appjes had ik, en terwijl ik ze las (een groot deel overigens in groepsapps en dus niet meer relevant) voelde ik een golf van spanning door mijn lijf trekken.

  Het overspoelde me een beetje, het was alsof al die stemmen van al die mensen in al hun hevigheid TEGELIJK op me af kwamen – wat in feite natuurlijk ook zo was – en het was zo heftig dat ik een beetje begon te trillen en misselijk werd.

  Wow, dacht ik. Ja, dit gebeurt er dus. Dit laat ik normaal elke dag gebeuren. Er waren een paar leuke appjes waar ik blij van werd, een paar moeilijke appjes waar ik buikpijn van kreeg en verder was het allemaal eigenlijk niet zo bijzonder. Dus in plaats van iedereen direct terug te appen, deed ik het ‘hoognodige’ en daarna zette ik m’n telefoon weer uit.

  Pfoe, ja, en toen wist ik het zeker: ik wil dit anders gaan doen. Ik wil mijn smartphone veel meer functioneel gaan gebruiken, en niet meer als continue afleiding van mijn leven. Ik wil geen eindeloze ‘appgesprekken’ meer voeren, maar WhatsApp alleen nog gebruiken voor hoognodige communicatie, bijvoorbeeld om afspraken te maken.

  Dat mag allemaal nogal rigoureus klinken, dat besef ik. Maar weet je, ik zie op dit moment heel helder wat het me brengt. Het is de weg naar een leven dichter bij mezelf. Naar een leven met meer rust en betekenisvolle momenten met de mensen van wie ik houd. Want het grappige: doordat ik niet direct alle vakantieverhalen online met iedereen deelde, en niet via de app aan al m’n vriendinnen om updates van hun leven vroeg, kreeg ik veel meer zin om hen snel te zien. Hen aan te kijken, thee te drinken, bij te praten.

  Dus dat deed ik.

  En nu ik probeer niet  dat me door de dag heen te binnen schiet en dat ik nog aan B of iemand anders wil vertellen, meteen in een berichtje te zetten. Ik spaar ik al die dingen op en vertel hem (en anderen) er vol enthousiasme over zodra ik hen weer zie.

  Ik vind het moeilijk om in woorden uit te leggen hoe dat voelt, maar in mijn hoofd is het een wereld van verschil.

  1+