A little bit of everything, all rolled into one

de 10 leukste plekken om lekker te eten in Utrecht

Inmiddels weet ik in Utrecht aardig goed waar je moet zijn om lekker te eten en drinken (en ook: waar je beter kunt wegblijven…). Omdat mensen me regelmatig om tips vragen: hier mijn favoriete plekjes om te eten en drinken in Utrecht!

1. Wijn en bruschetta’s van Verde Marrone

Verde Marrone ontdekte ik per ongeluk toen wijnbar Talud9, dat er tegenover huist, weer eens propvol zat. De eigenaren hadden ook door dat ze meer klanten kregen dan ze aankonden, en openden daarom deze nieuwe tent met eigen concept. Bij Verde Marrone alleen Italiaanse wijnen op de kaart, én een hele reeks verse bruschetta en andere hapjes.

Donkere Gaard 2

2. Taartjes van de Bakkerswinkel

Natuurlijk eet ik ook wel eens op andere plekken in Utrecht een taartje. Maar keer op keer kom ik weer tot de conclusie dat niets kan tippen aan de lekkernijen van de Bakkerswinkel. Voor hun cheesecake met witte chocolade en framboos fiets ik graag een blokje om, en in het weekend haal ik er ook graag een halfje vers desembrood (Van Menno). Althans, háálde, want sinds kort bak ik zelf!

Tip: ‘s avonds kun je bij de Bakkerswinkel ook kaasfonduen. Dit probeerde ik afgelopen week uit en was erg leuk en lekker! Heb je heimwee naar je wintersportvakantie, of zoek je gewoon een knus, romantisch en niet te ingewikkeld restaurant, dan raad ik je dit zeker aan.

Wittevrouwenstraat 2

taart van de Bakkerswinkel
Taartjes van de Bakkerswinkel kun je ook heel goed mee naar huis nemen!

3. Uitgebreid dineren bij Madeleine

Ja oké, ze stonden natuurlijk in de Volkskrant dit jaar en sindsdien is het er standaard zó druk dat dat bijna een beetje afdoet aan de gemoedelijke sfeer. Maar Bistro Madeleine is niet voor niets een van mijn favoriete restaurants geworden dit jaar. Mooie, originele gerechten en smaken, heerlijke (bijpassende) wijnen. Enige minpuntje: voor vegetariërs hebben ze, behalve de groentegerechten (ter grootte van een tussengerecht), wat minder keus.

Madeleine zit trouwens praktisch naast Verde Marrone en Talud9, dus begin je avond zeker met een goed glas daar!

Het Wed 3A

4. Biertjes bij Olivier

Bij Olivier moet je sowieso even naar binnenlopen, ook als je niet van bier houdt. Dit Belgisch biercafé is namelijk gevestigd in een oude kerk – inclusief torenhoog plafond, orgel en fresco’s op de muur. Dat maakt wel dat je op een zaterdagavond knettergek wordt (de akoestiek is, zoals je zult begrijpen, niet geweldig) maar hé, het goede speciaalbier maakt veel goed.

Tip: ga rond de middag naar Olivier, als het lekker rustig is, en bestel een warme wafel met kersen en/of chocomel.

Achter Clarenburg 6A

5. Pizza van O’Panuozzo

Ja, als ik ooit verhuis uit Utrecht, zal ik dit plekje denk ik het meeste missen. De pizza’s van O’Panuozzo zijn beter dan die in (Noord-)Italië, ik beloof het je. Vooruit, er staat dan ook een team rasechte Italianen in de keuken én achter de bar, en ze importeren al hun ingrediënten uit la bella Italia. Originele smaakcombinaties en vooral een HELE. LEKKERE. KORST. Glas bijzonder prima huiswijn erbij (voor 3,75 euro, waar vind je dat nog in Utrecht?!) en je hebt mij gelukkig, hoor.

O, en vergeet zéker ook niet de tiramisu te proeven. Die is namelijk echt heel goed hier.

Mariastraat 35 (er zit ook een vestiging aan de Voorstraat, maar daar schenken ze geen wijn)

pizza O'Panuozzo

6. Indonesisch bij Blauw

Heb je zin in een goeie rijsttafel, dan ga je naar Blauw. Dit restaurant – met knalrood interieur ;-) – is al jaren dé hotspot voor Indonesisch eten. Onlangs gingen B en ik ergens anders rijsttafel eten, en hoewel dat ook prima was hadden we achteraf toch een beetje spijt. Blauw is gewoon het allerbest.

Springweg 64

7. Simpel en gezellig eten bij West

Eetcafé West zit bij mij om de hoek en wat ik hier zo prettig vind, is dat het niet pretentieus is. Bij West vind je prima eten voor schappelijke prijzen. Verwacht geen bijzondere combi’s, maar gewoon, een goede maaltijd zonder poespas. En vooral (!): geen gedoe met shared dining-concepten – dat was vijf jaar geleden leuk voor de verandering, maar inmiddels ben ik er heel erg klaar mee. Negen van de tien keer betekent het vooral “duur en weinig”, en een excuus om alle borden in random volgorde op tafel te kwakken.

Nu moet ik bekennen dat West wél de optie heeft om halve gerechten te bestellen, maar dat is vooral handig als je niet kunt kiezen en verder hoef je je daar ook niets van aan te trekken. ‘De huiskamer van Utrecht’, noemen ze zichzelf – en dat geeft wel een goed beeld van de sfeer.

Vleutenseweg 433

8. Lekker dineren en wijntjes in de zon bij Blij

Eén stapje meer ‘restaurant’ dan West, maar nog steeds lekker no-nonsense én met verrassend goed eten – dat vind je bij Blij. In de zomer kun je heerlijk aan het water zitten (de Vecht stroomt door de achtertuin) en ook binnen is dit een gezellige plek. Ook geschikt voor grotere groepen; de kaart heeft voor elk wat wils, de wijn is lekker en de desserts stellen niet teleur.

Brugstraat 2

eten bij Blij Utrecht

9. Cocktails van Behind Bars

In een zijstraatje van de Oudegracht, op loopafstand van de Dom, zit Behind Bars. Bij deze knusse cocktailbar vind je op het menu niet de ‘standaard’ cocktails, maar allerlei eigen creaties met namen als Antibiotic, Painkiller en Reina’s Heritage (hoewel je ook gewoon een Cosmo kunt bestellen hoor). Naast de ‘vaste’ kaart maken ze ook drankjes op aanvraag, dus ben je in een avontuurlijke bui, laat je dan vooral verrassen!

O ja, en let even goed op de huisregels als je de kaart bestudeert, want je wordt óók nog gerickrolled, haha.

10. Whiskeyproeven bij The Malt Vault

Woon je in Utrecht en heb je nog nooit van deze plek gehoord? Dat kan kloppen. De eigenaar wil namelijk geen zuipende toeristen in z’n whiskeybar, dus The Malt Vault heeft geen uithangbord en je moet met een trappetje naar de werf langs de Oudegracht om er te komen. Alleen te vinden als je weet waar je moet zijn, dus, en dat alleen al maakt deze plek zo leuk.

In een van de werfkelders hebben ze een muur met meer dan 100 flessen whiskey, en de barman bedenkt graag een proeverij die precies past bij jouw smaak. Heb je geen idee wat jouw smaak is? Geen probleem, hij helpt je graag op weg. Voor erbij serveren ze kaas-, worst- en chocoladeplankjes.

Oudegracht aan de werf 54A

0

6x lekker eten op Texel

Het parkeervignet mag dan nog steeds op de voorruit van de auto zitten, toch lijkt het alweer eeuwen geleden dat Tom en ik een weekje vakantie hadden op Texel. (En stiekem is dat natuurlijk ook zo: we waren er in juni.) Maar hé, ik ben jullie nog een lijstje eet- en drinktips op het eiland verschuldigd. Waar kun je lekker eten op Texel? En waar moet je vooral wegblijven?

In een week tijd deden we dus héél wat eet- en drinktentjes op het eiland aan. Sommige waren zéér geslaagd, andere wat minder. Om jou die slechte(re) ervaringen te besparen, deel ik hier m’n persoonlijke toppers (in willekeurige volgorde).

Venezia

Wat: pizzeria
Waar: Den Burg
Budget: 10 euro p.p. (excl. drankjes)

Zoek je eenvoudig, lekker én budgetvriendelijk eten zonder al te veel poespas, ga dan naar Venezia. Deze qua interieur oubollig-kitscherige Italiaan serveert prima pizza’s en pasta’s voor een schappelijke prijs. Daarom erg geschikt voor grotere gezelschappen, maar met z’n tweetjes kun je er ook prima zitten.

(c) Venezia
(c) Venezia

Lokaal 16

Wat: ontbijt- en lunchcafe annex koffiebar
Waar: Den Burg
Budget: 3-25 euro p.p. (net wat je wilt ;))

Van een eiland als Texel, waar toch relatief veel oudere mensen en gezinnen komen, verwachtte ik helemaal geen hip koffietentje. Daarom was ik blij verrast toen we Lokaal 16 vonden. (Als je gewend bent aan de hipsterheid van Utrecht, snak je op een gegeven moment toch naar thee-van-losse-blaadjes en een goed stuk carrotcake ;)) Dit kleine tentje zit een beetje verstopt in de ‘restaurantstraat’ van Den Burg. Ze hebben er lekkere tosti’s, koffie, gebak en ook verse sapjes en smoothies. Vooruit, mijn gezonde sapje was toch íets te veel gember, maar niettemin: leuk!

De Smulpot

Wat: overdag café, ‘s avonds restaurant
Waar
: Den Burg
Budget: 5-40 euro p.p. (afhankelijk van of je een drankje doet of gaat dineren)

Wat aan de buitenkant oogt als een vrij doorsnee bruine kroeg, is eigenlijk een hartstikke hippe plek. En de wijn! O, de wijnkaart van de Smulpot wilde ik wel hélemaal proeven (maar dat liet mijn budget niet toe). Meer-dan-prima hapjes trouwens ook hier, althans de bruschetta’s die we hier op dag 1 op het terras aten waren uitstekend. Als je nog niet overtuigd bent: ze delen gratis bitterballen rond aan gasten.

Bij het restaurant zit trouwens ook een hotel. Kan me voorstellen dat dat best een prima plek is om je vakantie op Texel te vertoeven.

(c) De Smulpot
(c) De Smulpot

Kaap Noord

Wat: strandpaviljoen
Waar: De Cocksdorp
Budget: 20-30 euro p.p. (voor 3 gangen)

Dit is de enige tent waar we in een week tijd twee keer zijn geweest. Dat zegt wat, nietwaar? Bij Kaap Noord – zoals de naam al doet vermoeden helemaal op de noordpunt van het eiland – kun je zowel buiten op het terras als binnen lekker zitten. De sfeer is zoals dat hoort in een strandpaviljoen: ongedwongen, beetje ruig (je kunt het ook rommelig noemen), gezellig dus en met lekker eten. Ook de maaltijdsalades hier zijn een aanrader als je na een week vis, pizza en friet zin hebt in iets gezonds. ;) Loop na het eten een stuk over het strand of richting vuurtoren om uit te waaien.

Rokerij Van der Star

Wat: Vishandel met verse vis uit de Noordzee
Waar: Oudeschild
Budget: 2-8 euro p.p.

Op een eiland moet je natuurlijk minstens één keer goede vis eten. Bij Rokerij van der Star, naast de haven van Oudeschild, ben je aan het goede adres. De gerookte paling die wij hier aten was werkelijk god-de-lijk en de haring was zó zacht, jeetje, ik wist niet dat haring ook zo kon smaken. Bakje patat erbij, prima lunch of snack tijdens je fietstocht over het eiland. Hier kom ik zeker terug.

Novalishoeve

Wat: biologische boerderij en lunchcafé
Waar: Den Hoorn
Budget: 3-10 euro p.p.

Zodra ik het erf opliep, was ik helemaal blij. Want wat een leuke plek is de Novalishoeve zeg. In Zweden heb je dit soort plekken heel veel: boerderijen met een horecagelegenheid erbij, waar zelfgemaakte producten worden opgediend – die je bovendien vaak ook nog kunt kopen in het winkeltje ernaast. Bij de Novalishoeve bakken ze hun eigen brood en brownies, serveren ze goeie koffie én kun je over het terrein struinen en de varkens in de stal zien chillen. Als je houdt van een beetje biologische gezelligheid, ben je hier aan het goede adres.

(c) Biojournaal.nl

PS. Ik ben normaal niet zo van het bashen van restaurants, maar blijf alsjeblieft weg bij Pizzeria Italia in De Koog. Deze tent had toen wij erheen gingen een 8.4 (!!!) op Iens, maar de pizza’s zijn echt te goor voor woorden. Kartonnen bodems en smakeloze toppings. Geloof me, dan kun je nog beter patat gaan halen – maar liever nog een bakje verse vis!

0

10x wat te doen op Texel

Al dagen wil ik schrijven over Texel. Ik ben alweer een tijdje thuis, maar moe en werken en ziekenhuisbezoekjes en verjaardagen – zo is er plots alweer een (mid)week voorbij. Nu dan toch!

Ik was al twee keer op het eiland geweest (in 2009 en 2012) en toch was deze vakantie weer helemaal anders dan de keren ervoor.

Om te beginnen was ik een beetje vergeten hóe fijn het eiland was. Eerlijk is eerlijk: toen Tom en ik begin deze maand last-minute besloten nog een weekje weg te gaan, was ik flink in de verleiding om een zuidelijker bestemming te boeken. Barcelona, Sicilië, Griekenland, Tenerife, het stond allemaal op mijn wensenlijstje.

Maar het argument van mijn liefste vond ik uiteindelijk toch wel sterk: 

“Ik kan het tegenover mezelf niet verantwoorden om alwéér in het vliegtuig te stappen.”

Want ja hé, als er iets slecht is voor onze planeet, dan is het vliegen. En we leven al vervuilend genoeg, met onze auto (een zuinige Peugeot 108, maar toch), regelmatige vleesconsumptie (biologisch waar mogelijk, maar toch) en liefde voor goed voedsel (tja jongens, avocado’s zijn dan wel gezond, maar ze groeien nu eenmaal niet om de hoek).

Goed, lang verhaal kort: we gingen naar de Wadden! En ik raad jou aan om hetzelfde te doen, want Texel is een heerlijke bestemming om er even tussenuit te gaan. Met je geliefde, met vrienden of familie, alles is leuk.

En met een beetje geluk – en dat hadden wij – is het er ook nog eens lekker weer. Wist je dat op Texel 30 procent meer zon is dan in de rest van Nederland? Toch prettig.

Goed, wat je daar dan zoal kunt doen? Dit bijvoorbeeld!

1. Huur een tandem

Huh, een tandem, is dat niet een béétje oubollig? Tja, ik moet zeggen dat Tom en ik ook wel enigszins verbaasd werden aangekeken toen we het ding huurden voor een dag. Maar hé, dat je voor 18 euro zó veel lol kunt hebben had ik niet gedacht.

Eigenlijk was het een beetje een noodoplossing: zo kon ik tóch fietsen met een linkerarm die nog maar weinig gewicht kon dragen. Maar ik zou het zo nog eens doen. We hebben zo veel gelachen met dat ding. En samen trappend ga je hard!

Op de tandem doorkruisten we in een dag het halve eiland, waaronder het prachtige lange stuk over de dijk, van Oudeschild naar De Cocksdorp. Daarna waren we weliswaar uitgeteld (en een beetje verbrand, want als je geen zonnebrandcrème smeert is die Texelse zon plots toch best fel!), maar vooral voldaan. Aanrader, zo’n tocht.

Met tussendoor terrasjes pakken voor een portie verse vis. Of koffie met appelgebak.

tomtandem
20160619_153026
20160619_153051

2. Wandel over het strand naar de vuurtoren

De eerste keer dat ik naar Texel ging, was dus in 2009, vlak na de eindexamens. Terwijl de meeste van onze klasgenoten naar feestoorden in Spanje vertrokken, gingen Eline en ik op avontuur in eigen land. Met onze fietsen en een stapel kookboeken in de trein, hup de boot op naar Texel.

We logeerden in een schattig huisje in De Koog, aan de westkust. Vanuit daar besloten we op een ochtend om helemaal via het strand naar de vuurtoren te lopen. Uiteindelijk moest dat zelfs via een omweg, want bij natuurgebied De Slufter heb je zoiets dat op de kaart (zo bleek later) aangegeven stond als Moeilijk Doorwaadbare Plaats. ;) Ach, we kwamen er en het was ontzettend gaaf om te doen.

Dit jaar deden ik en Tom de wandeling dunnetjes over. ‘Slechts’ tot De Slufter (ongeveer halverwege, een kilometer of 8, waarvan grotendeels over het strand), toen waren we moe genoeg. ;) Maar een volgende keer loop ik graag weer het hele stuk. Een (mini-)beproeving is het: de hele weg lang is de vuurtoren in zicht, als stipje aan de horizon dat lange tijd maar niet groter lijkt te worden. En dan toch!

IMG_20160621_215241

3. Ga schaapjes knuffelen

Op Texel wonen meer schapen dan mensen, en zeker als je in mei/juni gaat staan de weilanden en dijkhellingen vól met lammetjes en hun moeders. Ontzettend schattig, zeker als je, zoals ik, deze lente voor het eerst zelf een lammetje geboren hebt zien worden.

En, luguber of niet, op Texel hebben ze ook gewéldig lamsvlees, voor wie daarvan houdt. Zelf houd ik niet zo van de smaak, maar ik was het wel met Tom eens: als je hier lam eet, weet je tenminste dat de lammetjes een redelijk goed leven hebben gehad. Da’s lang niet overal zo.

lammie

4. Bezoek de Texelse bierbrouwerij

Sinds 1999 brouwen ze op Texel hun eigen bier, in een brouwerij tussen Den Burg en Oudeschild. De hop en tarwe groeien verderop op het eiland. Wij hadden een hilarische rondleiding van Alfons de gids, die het niet kon laten in bijna elke ‘informatieve’ zin een grapje te verwerken.

Twaalf soorten speciaalbier heeft TEXELS; na afloop van de rondleiding krijg je een proefplankje met vier kleine glaasjes. Skuumkoppe, hun bekendste bier, is nu mijn favoriete speciaalbiertje. Maar ook het witbier is goed en ik vond zelfs de dubbel lekker, terwijl ik helemaal niet houd van donker bier.

Een bezoek aan de brouwerij is trouwens óók leuk als je helemaal niet van bier houdt. Ze vertellen je namelijk ook van alles over het eiland zelf, en van alles dat je ziet straalt de enthousiasme en de liefde af – voor het eiland en voor het vak. Daar wordt toch iedereen blij van?

20160621_144054
20160621_145817

5. Haal een portie verse vis in Oudeschild

Havendorpje Oudeschild is een prima plek om even neer te strijken tijdens je fietstocht. Hier hebben ze de lekkerste verse vis (en de meeste zeemeeuwen die het willen opeten ;)). Rokerij Van der Star is een aanrader, we haalden er de lekkerste verse haring en paling – ik snap nu eindelijk wat ze bedoelen met ‘vis zo zacht dat ie smelt op je tong’, jeetje zeg, niet te vergelijken met wat je bij de supermarkt haalt.

20160621_161631

6. Beklim de vuurtoren 

Deze vakantie hebben we het niet gedaan, maar ik deed het eerder en het uitzicht is zeer de moeite waard. Bovendien kun je in de vuurtoren een glimp opvangen van hoe het eilandleven er in vroeger tijden uit zag.

O ja, en in de buurt van de vuurtoren ligt een geweldige strandtent annex restaurant. Daarover in deze blogpost meer. Nu vast dit:

20160621_203237
IMG_20160618_221247

7. Ga skydiven 

Ooo, dit had ik graag gedaan, maar met oog op m’n herstel was uit een vliegtuig springen nu toch niet het beste idee. Maar het kán dus wel hè, hier op Texel. Het vliegveld ligt midden op het eiland en ik zag elke dag wel vrolijke parachutes en ronkende vliegtuigjes in de lucht.

Die staat dus op m’n bucket list.

8. Vis op de Wadden naar je eigen seafood

De volgende keer dat ik naar Texel ga, wil ik graag m’n eigen eten van de Wadden plukken. Verschillende keren zag ik toen het eb was mensen over het wad lopen, met in hun hand een emmertje en schepnet. Van mijn oom en tante heb ik gehoord dat je op die manier prima je eigen kostje seafood bij elkaar kunt scharrelen.

Ook leuk: ga mee met een boot op zeehondentocht.

9. Strijk neer op één van de vele terrasjes

Need I say more?

Ja! Hier review ik alle plekken waar wij hebben vertoefd. Tipje van de sluier: op Texel hebben ze góeie hapjes en dito wijn.

IMG_20160617_162123

10. Waai lekker uit op de boot (heen &) terug naar Den Helder

Woei, wat vind ik varen fijn. Lekker op het open water, de wind in je haren, en – als er zon is – schitterend licht. Windsurfende zeemeeuwen om je heen… Vooruit, dat er op de terugweg een meeuw precies op Tom z’n jas poepte, vergeten we maar even.

Nee, die tocht heen & terug naar Den Helder is geen straf. En weet je: als je met de fiets gaat, betaal je maar 5 euro. Daar kan geen vliegticket tegenop.

IMG_20160617_140934
Kijk, hier is mijn rechteroog nog paars en ben ik nog een beetje #gehavendesuusie. Zonder ook maar een likje mascara, trouwens, want ja dat ging niet zo goed. Nu zie ik er alweer heel anders uit, maar zo is #thereallife soms ook ;)
0

Lekker eten in Utrecht: dineren in de watertoren

Sinds ik een jaar geleden voor het eerst hoorde over ‘het restaurant in de watertoren’, wilde ik naar WT Urban Café & Kitchen. Al helemaal toen één van mijn AD-collega’s er was geweest: zo stampvol, zei hij, dat je twee maanden van tevoren een tafeltje moet boeken.

Duidelijk: dat moest ik meemaken.

Begin mei gingen we in Tolsteeg wonen, om de hoek bij de watertoren. Nu keek ik elke dag uit op die toren, met in de top het mysterieuze restaurant dat in mijn hoofd al bijna mythische proporties aannam.

Maar hé, als freelancer in betweeen opdrachtgevers ga je niet zomaar >50 euro p.p. uitgeven aan een avondje uit. ‘Zodra ik weer voltijd wérk heb’, beloofde ik Tom, ‘neem ik je mee.’

Dus deze week was het zover! (JA, ik heb werk en JA het is geweldig, ik vertel er gauw meer over, maar niet vandaag.)

watertoren utrecht
De watertoren. (Foto: Architectuurbureau.nl)
watertoren utrecht
Deze foto is gemaakt vanuit een hijskraan in de buurt. (Foto: Bouwbedrijf Stokkers)
watertoren utrecht
Laatste 3 foto’s (c) WT Urban Cafe & Kitchen
watertoren utrecht
watertoren utrecht

‘Het is een beetje de Eiffeltoren, maar dan voor Utrecht’, zei Tom toen we op de verjaardag van Joyce waren en hij ook vanuit haar huis de toren kon zien. De watertoren is een ijkpunt in de stad, of in elk geval in dit stadsdeel.

Restaurant WT Urban Cafe & Kitchen zit op de 9e en 10e verdieping. (Ik kon zo gauw niet vinden hoe hoog de toren precies is, weet iemand dat?) Met de lift ga je naar boven. Hoewel het één restaurant is, reserveer je specifiek voor een van de twee verdiepingen, omdat die erg verschillend zijn.

De 9e verdieping is industrieel ingericht, met weliswaar kleine ramen maar fijne zitjes en zicht op de open keuken. Een wenteltrap brengt je omhoog naar de 10e verdieping, die muren van glas heeft en een prachtig uitzicht geeft op Utrecht.

Gaaf dus, die 10e verdieping en dat is ook te zien aan de wachttijden: ik had het geluk dat ik op de avond zelf nog even keek op de site en er 1 plekje vrij was. Anders was de eerstvolgende datum met vrije plaatsen 1 augustus (!!) geweest. Op de 9e verdieping kun je nu ongeveer half juni terecht – of dus, als je geluk hebt, spontaan op een avond wanneer andere gasten hebben afgezegd.

Genoeg over praktische zaken. Hoe is het eten?

Tom
voorgerecht

We begonnen de avond beiden met een goed glas chardonnay. Al gauw kwam daar een warm, knapperig broodje bij met beurre noisette en wat gerookte ham. Nom.

Bij WT Urban Café & Kitchen kies je een 3-, 4- of 5-gangenmenu (voor 34 / 39 / 44 euro). Bijpassende wijnen zijn 6 euro per glas.

Wij gingen voor vier gangen. Mijn voorgerecht was een soort vijgentaartje op bladerdeeg, met frambozen, iets van room en nog wat smaakmakers. Ik had eigenlijk de gemarineerde zalm besteld, maar blijkbaar was er iets misgegaan bij het bestellen en ik vond dit eigenlijk ook wel prima.

Hoewel: het was lekker, maar ik had ook een beetje het gevoel dat ik een toetje aan het eten was. Nu ben ik best een zoetekauw, maar (zelfs) wat mij betreft had dit voorgerecht wel een tikje hartiger gekund.

Tom had intussen sashimi van hamachi, een Japanse vissoort die lijkt op makreel. Smaakte goed.

Als ‘tussengerecht’ had ik burrata, een soort verse mozzarella die is ingespoten met room, zodat ie fluweelzacht wordt. Tom had eend met een Aziatisch tintje. Niets op aan te merken.

Eend (Tom) en burrata (Suus).
Eend (Tom) en burrata (Suus).

Het hoofdgerecht spande voor mij de kroon. Ik had rundvlees uit Nieuw-Zeeland – tja, erg milieuvriendelijk was het niet, maar wel erg lekker. Fluweelzacht, goed gegaard vlees met fantastische sauzen en garnituren erbij (zoete wortel, tuinbonen, waterkers, mousse van bieten).

Het lamsvlees van Tom was ook heerlijk. Hij had er een soort currypasta bij met veel komijn, en ook asperges en nog wat andere groenten.

Voor de oplettende kijker:  ja, halverwege de avond zijn Tom en ik inderdaad van plek gewisseld. Zodat hij ook eens direct uitzicht had op de stad!
Voor de oplettende kijker: ja, halverwege de avond zijn Tom en ik inderdaad van plek gewisseld. Zodat hij ook eens direct uitzicht had op de stad!
watertoren
Bijzonder: de zwarte ‘spikkels’ zijn stukjes gerookte zwarte olijf. De ziltige smaak ervan paste goed bij de maaltijd.

Overigens: noem me een barbaar, maar een bakje verse frites of iets anders aardappel-achtigs had hierbij niet misstaan.

En dan het toetje! Ik heb er helaas geen foto’s van, maar geloof mij: het was heerlijk. Zodra de serveester de woorden ‘moelleux au chocolat‘ uitsprak, wist ik genoeg – dat ging ik eten, sowieso. Mijn tafelpartner had een creatief dessert met peer op vier manieren. Omdat we de volgende dag weer vroeg op moesten besloot ik de dessertwijn te skippen, maar aan de tafel naast ons zag ik al dat dat ook een goed idee was geweest.

Na afloop van het diner liepen we nog even naar buiten, een rondje om de toren heen.

watertoren utrecht
Deze & de andere foto’s van het restaurant: WT Urban Cafe & Kitchen.
watertoren utrecht

OK, recap please: wat vonden we ervan?

GOED:

  • Mooi menu, verse ingrediënten, prima presentatie op je bord. Kortom, een ‘luxe’ uitstraling heeft WT Urban Café & Kitchen zeker. Knisperende groenten, het vlees is goed gaar en de wijnen passen er uitstekend bij.
  • Het unique selling point van dit restaurant is natuurlijk het uitzicht over de stad maakt. Dinner with a view, dat maakte voor mij toch wel echt de ervaring. Spectaculair.
  • De serveersters weten waar ze het over hebben. Van tevoren werd het menu goed uitgelegd, bij elke gang werd een toelichting gegeven en ook met de wijnkennis zit het goed.
  • We kregen zonder problemen een karaf kraanwater geserveerd en het broodplankje vooraf was inclusief (/gratis). Zeker dat eerste mag je misschien ook verwachten als je meer dan 100 euro betaalt voor 2 personen, maar ik vind het toch altijd een fijn pluspunt als men niet moeilijk doet over water, wanneer je al wijn hebt besteld. Dat is helaas nog niet overal zo…

MINDER:

  • Het eten was prima, maar ik heb in deze prijsklasse ook (nog) beter gegeten. Waar dat aan lag? Ik kan er de vinger niet goed op leggen. Misschien waren sommige gerechten toch net iets te veel verschillende smaken. Drupje van dit, drupje van dat, allemaal lekker maar daardoor springt niets er echt uit.
  • Op de 10e verdieping stonden de tafels wel érg dicht op elkaar. Halverwege de avond wisten we van de drie stellen om ons heen precies wie ze waren en wat ze te bespreken hadden (en zij dus ongetwijfeld ook van ons). Ruimte om ‘privé’ met elkaar te praten was er voor mijn gevoel te weinig.
  • Klein maar niet onbelangrijk puntje: de stoelen – die toch comfortabel ogen – zaten een beetje matig. Halverwege de avond kregen Tom en ik allebei pijn in onze onderrug en we zagen ook verschillende andere gasten over hun rug wrijven en steeds verzitten.

WT zit er pas anderhalf jaar. Het is een goed restaurant, dat zeker ook nog ruimte heeft voor verbetering. Ik denk dat ik de volgende keer kies voor de 9e verdieping – daar heb je weliswaar geen uitzicht, maar wel wat meer ruimte om in rust te dineren.

Het loont in elk geval de moeite om over een tijdje nog eens te gaan kijken.

0