Kerstboom verzorgen? Zo doe je dat

We zaten zaterdag op de bank, toen A belde, een vriendin van mijn B. “Hoi! Willen jullie een kerstboom?”

Ze stond in de Makro en daar kreeg je als je zoveel euro uitgaf een gratis boom. En aangezien zij en haar vriend inkopen aan het doen waren voor hun Oud-en-Nieuwfeestje, kregen ze twéé bomen mee naar huis.

Nou, natuurlijk, kom maar hier dan!
Nog geen half uurtje later stonden ze bij ons op de stoep – wat een luxe zeg. Het bleek ook nog een hele mooie, rechte en goedgevulde boom te zijn.

Zoals je ziet, is onze kerstboom hier nog niet af. Grote boom = meer kerstversiering nodig! Daar ga ik volgend weekend maar eens naar op zoek…

En vooral: GROOT! De top reikt nét tot twee centimeter onder het plafond. Goed ingeschat, haha.

Dit jaar heb ik dus voor het eerst een serieuze kerstboom in huis. Vooruit, al eerder had ik een schattig boompje in m’n appartement staan, maar deze valt duidelijk niet meer in de categorie ‘schattig’.

Supergezellig natuurlijk, maar ineens dacht ik: waar wordt zo’n den (of spar) nou eigenlijk blij van?

Omdat jij je dat misschien ook afvraagt in dit kerstboomseizoen, hier de tips die ik verzamelde!

1. Laat je boom eerst acclimatiseren.
Zet ‘m eerst een dag in de schuur of garage, en verhuis hem daarna pas naar de woonkamer. Zo kan de boom wennen aan de warmere temperaturen, en laat-ie zijn naalden veel minder snel vallen. Uh, dit is bij ons dus alvast mislukt, want in een bovenwoning heb je nu eenmaal geen schuur of garage.

2. Kerstboom zonder kluit? Zaag een klein stukje (3 cm) van de ingedroogde stam af. Zo neemt je boom beter water op en blijft-ie langer vers. Eigenlijk net als bij bloemen dus. Oké, deze onthoud ik voor volgend jaar. ;-)

3. Plaats de boom zo ver mogelijk weg van de verwarming. Bij voorkeur minstens 2 meter. Een kerstboom wordt ook het blijst op een lichte plek, waar geen direct zonlicht valt, en uit de tocht.

4. Geef je boom (met of zonder kluit) genoeg water. Een kerstboom zonder kluit moet altijd met de onderkant in het water staan (koop daarvoor een handige standaard; wij tikten er eentje op de kop bij de kringloop voor 2,50 euro). Vul het water regelmatig – om de dag – bij; je boom drinkt zo een halve tot 1 liter per dag.

5. Roer tijdens het bijvullen één eetlepel kristalsuiker door het water. De suikers voeden de boom, waardoor-ie langer groen blijft. Plantenvoeding (Pokon) schijnt ook goed te werken.

6. Benevel je boom met een plantenspuit. Ook zo voorkom je uitdroging. En je huis gaat er meteen lekker van ruiken!

(Bronnen: o.a. Intratuin, vtwonen, Tuinadvies)

10 boeiende podcasts

Dit lijstje met mijn favoriete podcasts wil ik al tijden met jullie delen. Want ja, deze granny heeft in 2019 ook eindelijk het fenomeen ‘podcast’ ontdekt. Natuurlijk kende ik het idee al langer – een paar van mijn vriendinnen zijn al jaren trouw volger – maar om eerlijk te zijn snapte ik nooit helemaal wat nou het leuke aan zo’n podcast was.

Soms deed ik een poging, luisterde een aflevering – en vergat die hele podcast dan weer.

Tot een vriendin me een klein jaar geleden wees op Bob. Bob is een waargebeurd verhaal over drie jonge radiomakers die op zoek gaan naar de mysterieuze Bob.

Na Bob belandde ik, via een andere vriendin, in De brand in het landhuis, een bloedstollend spannend detectiveverhaal – ook al waargebeurd! – over de mysterieuze dood van een oude adellijke man in Vught.

En zo ontdekte ik dat ik autorijden héérlijk vind met een podcast aan. Natuurlijk, naar muziek luisteren is ook best relaxed, maar met een goed verhaal vliegen de minuten voorbij en geniet ik veel meer van de tijd. Meer dan eens zit ik na aankomst nog een poosje met de radio aan om de aflevering af te luisteren.

Bovendien: podcasts beklijven veel meer in mijn brein. Ik kan nog uren, of zelfs dagen na-mijmeren over zo’n verhaal dat in mijn oor is verteld.

Ook in de trein is luisteren trouwens prettig – en nu ik niet meer op Facebook, Twitter en Instagram zit (4 maanden en still going strong!) blijk ik ineens zeeën van tijd én informatiehonger te hebben voor dit soort dingen.

Dus, dit zijn ze, mijn favorieten. Tot nu toe, want zoals ik inmiddels doorheb: podcastland is gróót en er is meer leuks dan ik misschien ooit zal kunnen luisteren.

PS. Vrijwel alle podcasts zijn makkelijk te vinden via de Apple-podcast-app en/of op Spotify.

1. De brand in het landhuis
In 2003 komt landheer Ewald Marggraff bij een mysterieuze brand om het leven. Hij wordt gevonden achter de voordeur van zijn eigen villa. In Vught, waar dat landhuis staat, is de gebeurtenis al jaren voer voor hevige speculatie. Was de brand wel een ongeluk? Wie was die norse, teruggetrokken nou eigenlijk? En wat is er met zijn vermogen gebeurd?

Simon Heijmans, zelf opgegroeid in Vught, gaat op onderzoek uit. Verder wil ik niet te veel verklappen over deze podcast, behalve dat je hem echt MOET luisteren. Het is enorm meeslepend en laat je niet meer los.

2. Parel Radio
Eigenlijk is Parel niet één podcast, maar een fantastisch grote verzameling vol met, in de woorden van de makers, “de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen, geselecteerd door bevlogen radiomakers”.

En inderdaad, ik heb nog geen enkele Parel geluisterd waarvan ik dacht: mwah. Sommige verhalen zijn aandoenlijk of zetten je aan het denken, anderen kruipen onder je huid – zoals Moreel Verwond, over morele verwarring bij soldaten in oorlogsgebied.

Luister vooral ook het 25-delige hoorspel De hormoonfabriek, waarvan Parel eind vorig jaar elke dag een aflevering online plaatste. Lekker verhaal om te verslinden in de kerstvakantie.

3. Bob
Elisa, een 90-jarige dementerende vrouw, begint al maanden steeds maar weer over ‘Bob’, een jongeman op wie ze ooit verliefd zou zijn geweest. Alleen: haar dochter heeft geen idee wie die Bob is. Bestaat hij wel? Drie jonge radiomakers – twee Vlaamse vrouwen, één Nederlandse – gaan op zoek naar de waarheid achter ‘Bob’.

Wat ik leuk vind aan verhalende podcasts als deze is dat er allerlei zijpaadjes in zitten waar je en passant dingen leert over uiteenlopende zaken, waar ik anders nooit naar op zoek was gegaan.

O ja, en luister ook El Tarangu, de nieuwe podcast van Audiocollectief Schik, de makers.

4. Laura H.
Je kent vast wel het boek, de bestseller Laura H., en als je dat al gelezen hebt is deze podcast misschien wat minder interessant. Voor iedereen die het boek niet las: ook dit waargebeurde verhaal, over het Nederlandse ‘kalifaatmeisje’ Laura H. uit ‘Sweet Lake City’, kruipt onder je huid. Gemaakt door Thomas Rueb (auteur van het boek en NRC-journalist) én twee leden van Audiocollectief Schik, de makers van Bob.

Dat kan alleen maar heel goed zijn dus – en dat is het ook.

5. De Bourgondiërs, met Bart van Loo
Deze tip kreeg ik van mijn baas bij Einder, net als ik een geschiedenisfreak. En als je van geschiedenis houdt – maar eigenlijk ook als je houdt van goeie verhalen vol strijd, macht en intrige, zeg maar real life Game of Thrones – is De Bourgondiërs een aanrader. Sowieso is het heerlijk om naar het enthousiaste Vlaams van Bart van Loo te luisteren. Voor mij bracht het levendige herinneringen terug aan mijn colleges Middeleeuwen, jaren terug, met als verschil dat ik nu veel meer wél heb onthouden.

En o ja, óók een aanrader voor taalnerds, want er komt een hoop etymologie voorbij.

6. Where should we begin? With Esther Perel
Keken jullie een paar jaar terug ook de Zomergasten-aflevering met Esther Perel? De Vlaams-Amerikaanse therapeute werd beroemd met haar boeken over liefde en intimiteit in relaties. Ook deze podcastserie oogst in de hele wereld veel lof, en terecht.

Het concept: elke aflevering is een eenmalige therapiesessie met een stel, waar je als luisteraar van kan meegenieten. Vaak komt het paar met een concreet probleem bij Esther, en meer dan eens mondt het gesprek uit in diepe lessen en wijsheden over menselijkheid, samenzijn én persoonlijke ontwikkeling.

Zeker niet alleen interessant als je een relatie hebt, dus. Maar ook een aanrader om samen met je lief naar te luisteren (B en ik speelden een hele serie af toen we in januari terugreden uit Oostenrijk – meteen stof voor goede gesprekken!).

7. NRC Vandaag  en Onbehaarde Apen
Nota bene mijn B wees me op NRC Vandaag, de dagelijkse podcast van NRC. En dat is bijzonder, want B volgt géén nieuws. Precies om die reden vindt hij deze podcast wél leuk: elke dag spreekt Thomas Rueb (die van Laura H., ja!) één deskundige over een achtergrondverhaal bij het nieuws. Vaak zijn het verhalen die je als koppenscanner volledig mist – en juist daarom zijn ze zeer de moeite waard.

Wist je bijvoorbeeld al dat het in Litouwen – juist, een EU-land – op dit moment oorlog is? En dat Indonesië een nieuwe hoofdstad heeft?

Ook het verhaal over een Joods meisje dat onderdook bij de nazi’s (en nu een vrouw van in de 90 is) is fascinerend.

Onbehaarde Apen is ook een podcast van NRC, maar dan over wetenschap. Ik luisterde nog maar twee afleveringen (over de geschiedenis van bier en over ayahuasca en andere psychedelica) en vond ze beide erg inzichtelijk.

8. Ongehoord
Interessante podcast over seksualiteit, in de breedste zin van het woord. ‘Helder en met veel liefde gepresenteerd’, aldus een van de Apple-reviews, en daar ben ik het mee eens. Van interviews met experts tot persoonlijke verhalen. Moet ik nog meer van luisteren, maar tot  nu toe veelbelovend.

9. Organiseren kan je leren
Maatschappijcritici en kroegfilosofen opgelet: de jonge podcast ‘Organiseren kan je leren’ is er eentje voor jou. Mijn Nijmeegse vriend Bart en een van zijn vrienden, Wilbert, houden van levendig discussiëren op niveau, onder het genot van een glas speciaalbier. Dus waarom daar niet eens een microfoon bij zetten?

10. Ongesigneerd
En deze laatste ontdekte ik vandáág pas, nota bene via Parel Radio. Daar kwam namelijk een docu van Wisse Beets (Coby) en die speelde op het eind zó’n leuk nummer (‘Alles heeft een verhaaltje’, ik heb het nog nergens als enkele opname kunnen vinden, jullie wel?!) dat ik meteen op zoek ging naar meer muziek van hem.

Ongesigneerd gaat over alledaags design. En geloof me, dat is leuker dan het klinkt. Ik bedoel, ik had ook niet verwacht dat ik 12 minuten zou luisteren naar een verhaal over fietspaden én dat ik dat interessant zou vinden.

En Wisse doet de muziek, dus. Ook fijn. Ik voel een nieuwe binge aankomen… Toch maar goed dat ik zo veel in de trein zit. :-)

Abonnementen op podcasts zijn leuk. Abo’s op Suushi ook! Wil je nooit meer een blogje missen? Vul je e-mailadres in (menu linksboven op dit blog) en je krijgt een mailtje bij een nieuwe post.

Dingen die leuk zijn

Want eigenlijk is er gewoon ontzettend veel leuks:

 • Dat we gordijnen hebben. Ik bedoel, GORDIJNEN jongens, ik had nooit gedacht dat dat een eerste levensbehoefte zou zijn. (Grapje natuurlijk, maar echt, het huis is in één klap zo veel meer af.)
 • B, en samenwonen met B.
 • Sjors.*
 • M en A, twee Nijmeegse vrienden, na bijna een jaar weer zien en erachter komen hoe fijn ik dat vind. (Jongens, laten we er nu écht niet weer een jaar overheen laten gaan.)
 • M en A die misschienwaarschijnlijkhopelijk in Amersfoort komen wonen en dan dus een stuk dichterbij zijn.
 • Collega M die een huis heeft gekocht in Utrecht en dus straks relatief om de hoek woont, gezellig!
 • Een vrijdagavond semi-spontaan uit eten met een goede vriendin, fijne gesprekken voeren, die thuis op de bank voortzetten en dat het dan plots twee uur ‘s nachts is (en we dronken niet eens wijn – wel drie potten thee).
 • Potjes Pandemic Legacy met J en E.
 • Sowieso: bordspellen met vrienden. Bij voorkeur een rustige weekendmiddag, pot thee en bakje chocola erbij, helemaal top.
 • Weer langs het water kunnen hardlopen; vanaf mijn nieuwe huis is het kanaal maar een kleine kilometer weg.
 • Zelfgebakken zuurdesembrood.
 • Utrecht.
 • Dat het bijna kerstvakantie is en ik dan gewoon TWEE WEKEN vrij ben. Ik bedoel, dit is jaren geleden – meestal werk ik zo’n beetje door tussen Kerst en Oud & Nieuw – en ik kijk er enorm naar uit.
 • Fijne telefoongesprekken met E (zou ik nog meer van dat soort contact met mensen krijgen als ik, net als zij, stop met WhatsApp?).
 • Wijnclub! Zo tof dat we nu al 3,5 jaar bestaan en inmiddels een serieuze, doch enorm gezellige club wine fanatics zijn.
 • Fijne buren. Onder en naast ons wonen ook jonge stellen, laatst gingen we voor het eerst bij elkaar op de thee en in het nieuwe jaar staat een borrel gepland om verder kennis te maken. Prettig gevoel, meteen veel minder een eilandje-in-de-grote-stad.
 • Een weekend bij mijn broer in Zweden, en dan maandagochtend voor ik terugreis nog een paar uur theedrinken met mama. Een van de weinige momenten dat dat zo ‘even’ kan.
 • Terugkijken op een jaar met mooie en fijne reizen: Oostenrijk (wintersport), Californië, Italië, Zweden.
 • Dat B en ik langzaam weer zin krijgen in ons grote reisplan (waarover later meer – eerst even verder settelen in het nieuwe huis).
 • Een fijne tweede werkplek; sinds september ben ik een dag per week gedetacheerd bij een onderzoeksgroep binnen Tilburg University, een hele fijne en warme club mensen waar ik me enorm welkom voel.
 • De laatste weken ook weer wat meer bij Einder zijn en wat minder de hele tijd overal-en-nergens. Hoe leuk ik die dynamiek ook vind, aan de Sint Annastraat ben ik het meest op m’n plek.
 • Lieve reacties op m’n Suushi-blogs, hier en (vooral) per mail. Dank lieverds, maakt dat ik me gezien en verbonden voel.
 • Schrijftrainingen geven en merken dat spreken-voor-een-groep me langzaam steeds minder energie kost. (Lees: ik heb niet meer altijd hoofdpijn naderhand.) Sterker nog, dat het superleuk is om gepassioneerd te kunnen vertellen over m’n vak en anderen daarin mee te nemen.
 • Nog 1 dagje werken en dan weekend!

*Sjors is onze nieuwe wanddecoratie, een mat-aluminum plaat met een stoer luipaard er op. Cadeau gekregen van mijn ouders voor ons samenwonen, en hij is ZO VET. Maar echt. Love Sjors. En bizar wat voor verschil zo’n schilderij maakt voor de sfeer in huis.)

Wil je je abonneren op Suushi? Check het menu rechts bovenaan en vul je e-mailadres in, dan krijg je voortaan een mailtje bij elke nieuwe blog!