Lees dit als je écht geen zin hebt om hard te lopen

Hierbij verklaar ik het hardloop-winterseizoen voor geopend. Ja jongens, de tijd van na werk lopen door zachte, lichte avonden is voorbij, de lampjes en reflectoren zijn weer uit de kast en gisteren liep ik voor het eerst weer met een thermoshirt onder m’n kleren. Het zal niet lang duren voor ik ook de warme leggings, handschoentjes en Buff weer moet opduikelen.

Ik zal er eerlijk over zijn: lopen in de zomer vind ik gewoon véél lekkerder dan rennen door de kou. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik mezelf niet amper naar buiten gesleept krijg op natte, koude, donkere avonden, als het binnen behaaglijk en knus is en ik moe ben na een lange dag werken.

LOGISCH, MAAR EIGENLIJK OOK GEWOON ONZIN

Want hé, steeds áls ik mezelf dan inderdaad zover heb, bedenk ik ALTIJD weer na 100 meter: die kou is eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, zodra je loopt heb je er geen of nauwelijks last meer van. Eigenlijk heeft het ook wel wat, struinen door de donkere straten terwijl binnen overal gezellig licht brandt. Achteraf ben ik áltijd blij dat ik ben gegaan – ik voel me weer fris, sterk en beter over mezelf.

Waarom is het dan toch steeds weer zo moeilijk? 
En beter nog: wat kan ik eraan doen?

HOE HARDLOPEN JE DE WINTER DOOR HELPT

Uiteindelijk draait het allemaal om mindset. Het is goed je te realiseren dat je jezelf continu van alles wijsmaakt. We zijn er de hele tijd van overtuigd dat we allerlei dingen niet kunnen (of willen).

“Ik loop niet als het donker is.”

“Na mijn werk ben ik al moe genoeg.”

“Ik haat rennen door de regen.”

“Ik ben een mooiweerloper.”

“Vandaag ben ik vast niet zo snel.”

“Het is al tien uur ‘s avonds, te laat om nog te gaan.”

“Temperaturen onder de 10 graden vind ik te koud.”

“Wat heeft een kwartiertje rennen nou voor zin?”

Al deze smoesjes komen eigenlijk neer op de volgende misvatting: ik kan beter níét gaan vandaag. 

Sorry jongens (en ik zeg dit in de eerste plaats tegen mezelf): dat is 8 van de 10 keer gewoon onwaar.

Ja, natúúrlijk is het soms een beter idee om een avondje bij te komen op de bank. Om te relaxen, tot rust te komen, misschien wat yoga te doen of lekker een boek te lezen. Natuurlijk moet je niet over jezelf heen lopen als er al zo véél is in je leven.

En ik weet dat het vreselijk veel mentale kracht kan kosten om een nieuwe weg in te slaan – om dus niet maar weer die zak chips open te trekken en voor de tv te gaan hangen. Maar wie zegt dat hardlopen je niet juist op dat moment kan helpen?

HAHA, LEUK BEDACHT. MAAR HOE DAN?

Gisteren liep ik mijn eerste rondje na de halve marathon van Eindhoven (waarvan morgen het verslag volgt!). Dat betekent dat ik 9 dagen niet liep. Nu was een dikke week rust na zo’n prestatie zéker geen slecht idee, maar het is wél een slecht idee als ik vanaf nu tussen elk rondje 9 dagen laat zitten.

Want hardlopen levert van álles op:

  • Op de langere termijn méér energie, zodat ik juist minder snel moe ben
  • Een sterker en strakker lijf, waardoor ik me goed voel over mezelf (en minder snel in depressieve snaaibuien verval)
  • Een blij hoofd (HALLO endorfine, dopamine en andere blijmaak-stofjes) en dus een ijzersterk wapen tegen de winterdip
  • Een mentale oppepper: als ik op een regenachtige dinsdagavond vijf kilometer kan lopen, heb ik nog véél meer in m’n mars
  • En misschien wel de belangrijkste: een fris, opgeruimd hoofd. Echt waar: door beweging worden hersengebieden actiever. Met name de delen verantwoordelijk voor motivatie/initiatief en voor je geheugen doen het aantoonbaar beter. Hardlopen maakt je dus niet alleen sterker, maar ook slimmer.

Eerlijk is eerlijk, het kostte mij gisteren de nodige overtuigingskracht en peer pressure om m’n schoenen aan te trekken en om 21:30 uur nog vijf kilometer te gaan rennen. Maar halverwege dat rondje wist ik weer: dit moet ik vaker doen, dit heb ik nódig.

Hardlopen in de winter is geen struikelblok, geen extra “moeten”, maar juist een noodzakelijke voorwaarde om die winter heelhuids & happy door te komen.

Als je er zó naar kijkt – als je hardlopen niet meer als strijd ziet maar als oplossing, of zelfs als medicijn – zie je dat twee keer in de week rennen eigenlijk net zo bij je leven kan horen als dagelijks douchen of je tanden poetsen. Rennen hoort bij zorgen voor jezelf.

En het dagelijks leven voelt nu eenmaal een stuk makkelijker én comfortabeler als je goed voor jezelf zorgt.

NOG NIET OVERTUIGD? KIJK FF DEZE TWEE FILMPJES

Nike – No excuses

Erik Scherder – Maakt bewegen ons slimmer?

2+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.