kook-bucket list 2020

Twee weken vrij en thuis betekent voor mij blijkbaar ook twee weken VEEL KOKEN, allemaal nieuwe recepten uitproberen én een behoorlijk aantal broden bakken.

Ja, ik bedoel, wie wil er nog supermarktbrood als je ook dít kunt eten?

En dat was dus niet het enige. Pompoenrisotto met geitenkaas, zalmrollade met hazelnootpesto, carrot cake-muffins, kerststol met amandelspijs… ik kan er geen genoeg van krijgen.

Als maandag het gewone – werkende – leven weer begint zullen mijn uitspattingen in de keuken vást op een lager pitje komen. Omdat ik op dit moment vol plannen zit en een lijstje best handig is voor momenten dat ik minder inspiratie (want een voller hoofd) heb, dacht ik: ik maak een kook-bucketlist voor dit jaar!

Dit wil ik in 2020 graag maken, doen en uitproberen in de keuken:

 • Een goed recept vinden voor moelleux au chocolat, een van mijn favoriete desserts.
 • Weer eens tiramisu maken. En dan het recept delen op EAT, want ik heb een hele goeie gevonden en die wil jij ook hebben.
 • Eén dag in de week (maandag) altijd plantaardig (veganistisch) koken. Lekkere en makkelijke recepten zijn welkom!
 • In navolging daarvan: mijn repertoire van 100% plantaardige recepten uitbreiden.
 • Een nieuw recept voor risotto proberen. (Iemand nog een suggestie?)
 • Soufflé maken. Ik deed onlangs al een best geslaagde poging met een recept uit VEG, dat was voor herhaling vatbaar.
 • De frosting van mijn carrot cake muffins perfectioniseren: niet te zoet, niet te saai.
 • Nog een keer een kerstbrood maken – of nou ja, een paasbrood telt ook toch?
 • Nieuwe recepten voor licht Frans desembrood uitproberen.
 • Een tweede zuurdesemstarter maken – onlangs kreeg ik de tip om geen gewoon water te gebruiken, maar water waar je een dag rozijnen of appelschillen in hebt laten weken. Ik ben benieuwd.
 • Een recept proberen in het kookboek dat ik bij m’n Magimix kreeg.
 • Een nieuw recept uit Veganomicon proberen – wat mij betreft nog steeds het beste plantaardige kookboek.
 • Experimenteren met verschillende vormen van havermout-met-toppings als ontbijt. Vanmorgen probeerde ik een recept voor carrot cake-havermout, was best lekker (maar nog een beetje saai, volgende keer sowieso rozijnen en ahornsiroop erin!). Mijn liefste E maakt vaak havermout met fruit uit de oven, dat klinkt ontzettend goed – ik ga het morgen testen.
 • Nadenken over welke lekkere dingen ik de laatste tijd bij vrienden at en hen om het recept vragen. Dit ook het hele jaar blijven doen als ik ergens eet waarvan ik denk: JA!! En zo dan weer mijn collectie geslaagde recepten uitbreiden.
 • Een taart met twee laagjes bakken.
 • Mijn nieuwe braadslede ergens voor gebruiken (een hele bio-kip was eigenlijk het plan, tot ik bedacht vegetariër te worden). In restaurants eet ik wel eens hele lekkere geroosterde groenten, zoals een hele gevulde pastinaak of aubergine. Zoiets misschien. O ja, en voor cheesecake is die braadslede ook handig.
 • Verschillende recepten voor cheesecake uitproberen. Vorige maand deed ik m’n eerste poging in jaren, een recept van Yvette van Boven dat best goed was maar nog wel wat korrelig (dat ligt vast waarschijnlijk eerder aan mijn onervarenheid en het feit dat ik toen nog geen braadslede had om het bakblik in te zetten, dan aan Yvettes recept ;-)).
 • Experimenteren met vegetarische stoofpotten. Dat ik nu een gietijzeren pan in huis heb (van Marktplaats) om m’n desembroden in te bakken is natuurlijk leuk, maar die pan kun je voor nog veel meer dingen gebruiken.
 • Een paar dinerfeestjes geven. Te beginnen komende week, want dan komen mijn oud-huisgenootjes van de Floris gezellig eten!

Welk recept of gerecht moet ik volgens jou echt proberen?

Voor het jaarlijkse kerstdiner met vrienden maakten B en ik samen twee zalmrollades, gevuld met kabeljauw en hazelnootpesto (dit recept van Francesca). En dat was lékker zeg! Tip als je iets moois wilt maken tijdens een diner – wij aten er aardappeltjes uit de oven en haricots verts met citroenboter bij.
Deze kerststol, naar recept van Janneke Vreugdenhil (een van mijn favo culischrijvers), was ook best heel goed gelukt. Ik heb stiekem zin om er nog eentje te maken, zo lekker (en zo snel op) was-ie. Maar kerst is nu toch wel echt voorbij hè? Is het al Pasen??

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

2 Comments

 • Des

  oh wat een mooie lijst Suus, ik ga ook eens nadenken over die van mij. Ik ben trouwens heel erg van het nieuwe gerechten uitproberen, maar ik lees in je lijst het “perfectioneren” van gerechten en eigenlijk is dat ook een goede. Waarom niet de recepten die ik in mijn hoofd heb nog lekkerder maken?

  Risotto trouwens Suus, ik zag laatst op tv risotto alla milanese en het liet mij gewoon niet los. Ik heb het inmiddels gemaakt en het is zo ontzettend lekker en romig. Aanrader dus. En tip ook: beetje melk erbij voor extra romigheid.

  0
 • Mille Pagine

  Wat een heerlijke broden lijken me dat! En ik zal gehoor geven aan je oproep, ik ga je een aantal fijne vegan recepten mailen. Voelde me het afgelopen jaar steeds meer thuis in die keuken, groenten zijn allemaal zó heerlijk, en we eten nog niet eens de helft van wat er beschikbaar is, volgens mij! Plus, tijdens het boodschappen doen, koken en eten verdwijnt ook eindelijk dat knagende gevoel over hoe we dieren behandelen en wat de toekomst van de aarde nog is… naar de achtergrond :)

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.