Kleding kopen op Vinted: mijn tips & tricks

Ik heb Vinted helemaal ontdekt. Was ik een paar maanden geleden nog huiverig om me te wagen aan tweedehands kleding, inmiddels denk ik: had ik dit maar eerder gedaan! Al moest ik het wel even onder de knie krijgen. Daarom deel ik vandaag graag mijn tips & tricks met je.

Vinted is een superhandig platform. Je vindt er prachtige kleding voor veel minder geld. Bovendien is tweedehands shoppen een stuk beter voor de wereld. Maar hoe pak je het slim aan?

Vinted - Wikipedia

Oké, ik ben totaal nieuw hier. Help, hoe vind ik de weg?

Ten eerste: op Vinted is véél te vinden. Dat zorgt ervoor dat het nogal een vergaarbak is. Vergelijk het met die enorme uitverkoopbakken in warenhuizen: er zitten juweeltjes tussen, maar ook prul.

Met de zoekfunctie kun je het assortiment wat verkleinen. Maar ook dan kan het nog lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden. Mijn meest basic tip: zoek op één specifiek (kwaliteits)merk! Dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten qua stof, model, stijl, materiaal en pasvorm.

Extra voordeel: merken die in de winkel stikduur zijn, zijn op Vinted goed te betalen. Misschien geef je nog steeds 30 tot 40 euro uit aan een trui. Maar dan een duurzame trui van wol of een andere dikke stof die jaren meegaat, in plaats van een fast fashion-item van H&M.

Uh, maar ik ken nauwelijks kledingmerken…

Heb je geen idéé welke merken je leuk vindt? Een rondje googlen helpt. Snuffel eens rond in de webshops van online warenhuizen (About You, Zalando, Bijenkorf, Wehkamp, etc.). En kijk welke kleding je aanspreekt.

Of zoek op internet lijstjes van duurzame/hippe/vrouwelijke/stoere kledingmerken en onderzoek wat past bij jouw smaak. Je kunt natuurlijk ook kijken wat je nu al in de kast hebt hangen en dat als startpunt nemen. Dan weet je meteen welke maat je nodig hebt!

In mijn kast hangen inmiddels items van:

 • Filippa K (een duurzaam Scandinavisch merk, ze hebben hele fijne truien en jurkjes)
 • Samsoe & samsoe (ook Scandinavisch)
 • Ivy & Oak
 • Armedangels (ook duurzaam en fairtrade)
 • Gstar (vooral fijne spijkerbroeken)
 • Object (idem, soms ook shirtjes)
 • Studio Jux (pas ontdekt, ook een wat kleiner duurzaam merk)
 • Naketano (een Duits eco-merk dat niet meer bestaat, maar op Vinted kun je er nog veel van vinden! Ik heb een fijne jas gekocht en een paar comfy chilltruien)
 • Air Force (Nederlands merk voor superfijne warme winterjassen, één nadeel: ze hebben in het verleden wel bont gebruikt in hun kleding)
 • Didriksons (ook fijne winterjassen)

Een lijst van alle merken op Vinted zie je in je account onder Personalisatie > Merken.

Hoe weet ik of het niet te groot of te klein is?

Je kunt items op Vinted helaas niet terugsturen. Tenzij er aantoonbaar wat mis mee is. Je kunt ze natuurlijk wél doorverkopen: dit wordt veel gedaan en in mijn ervaring lukt dat – afhankelijk van het kledingstuk – ook best makkelijk. Een gele Sissy Boy-trui die ik uiteindelijk toch té geel vond, verkocht ik zelfs door met 5 euro winst.

Dit kun je doen om in te schatten of een kledingstuk past:

 • Vraag de verkoper hoe de maat valt. Groot of klein voor een S/M/L?
 • Bij broeken: maten wisselen nogal (mij is een maat 28 soms perfect, soms veel te klein). Vraag de verkoper om de tailleband op te meten – de plek waar je riem zit. Meet ook het aantal centimeters van de tailleband bij broeken die al in je kast liggen. Dat geeft een redelijk beeld.
 • Bij truien/shirts: vraag om het aantal centimeters van nek tot onderkant, en meet dit ook bij je eigen truien.
 • Koop vaker items van hetzelfde merk. Zo weet ik inmiddels dat Filippa K meestal wat groter valt; mijn truien heb ik in een S, terwijl ik bij bovenstukken vrijwel altijd maat M draag. Ga desnoods een keer naar een winkel om jouw maat bij een bepaald merk te testen (niet zo netjes, I know, maar toch ;-)).

Hoe voorkom ik dat mijn kast straks een ratjetoe van spullen en stijlen is?

Tja, voor je het weet koop je ‘van alles wat’ en heb je uiteindelijk allemaal items die niet bij elkaar passen.

Wat mij helpt, is vóórdat ik Vinted ga afspeuren, in mijn kledingkast te kijken en een boodschappenlijstje te maken. Zo zocht ik een tijdje specifiek naar warme truien, en filterde ik alle andere items weg uit de resultaten. Dat scheelt veel scrollen.

Een tweede tip is om te onderzoeken welke kleuren, stoffen en pasvormen goed bij jouw lichaam passen. Welke kleuren maken je bleek, wat voor kleding doet jouw lichaam goed uitkomen? En welke stoffen vind je prettig op je huid?

Om je een idee te geven:

 • Kleuren die mij vaak goed staan: groen- en blauwtinten (turquoise, mintgroen, khaki, kobalt- en marineblauw), zwart, warme grijstinten, gebroken wit, warme tinten geel en oranje – mits niet fluoriserend. ;-)
 • Kleuren die ik laat liggen, omdat ik er grauw of bleek van word: beige, zalmroze, lichtbruin, koele grijstinten, felrood, te licht/hard oranje.
 • Ik heb een relatief lange rug, dus het is voor mij belangrijk dat bovenstukken niet te kort zijn.
 • Ik voel me onprettig in broeken met een hoge taille. De ervaring leert dat ze soms best leuk staan, maar ik trek ze gewoon niet aan. Ik check dus of een broek medium rise is.
 • Mensen schatten me vaak jonger; voor mij een reden om geen ‘schattige’ kleding of shirtjes met teksten en speelse illustraties te kopen.
 • Te hysterische prints zijn vaak ook geen succes: ik voel me er niet prettig in. En ik heb vaak het idee dat mijn gezicht en figuur ‘wegvallen’.
 • Wat dus wél: effen, heldere kleuren. Of ‘rustige’ prints, zoals een jurk met stijlvolle bloemen.
 • Ik zoek ook vaak naar nette spijkerbroeken (geen rafels) en ‘lange’ items, zoals een halflang open vest. Dan weet ik zeker dat het niet telkens omhoogkruipt (irritant!).
 • Natuurlijke materialen zoals katoen en wol vind ik vaak het prettigst zitten. Wollen truien zijn véél lekkerder warm dan gebreide truien van katoen. Wel even nagaan of het niet kriebelt – al lost een ondershirt met lange mouwen dat ook op.

Pro-tip: zoek naar kleuren die matchen met de kleur van je ogen!

Mooie items, maar niet voor mij.

Nog een paar zoektips:

 • Zet de sortering op ‘nieuwste items eerst’.
 • Selecteer de maten die jij (meestal) hebt, met een range: ik zoek bijvoorbeeld vaak op S en M of M en L, afhankelijk van het merk. Als ik nog geen idee heb, zet ik ‘m op S-M-L; de kans dat ik ooit een XS nodig heb, is nihil.
 • Heb je een bepaald item nodig, dan kun je in plaats van ‘alle’ kleding bijvoorbeeld ook alleen op ’truien’ zoeken.
 • Je kunt merken ook ‘volgen’. Ze verschijnen dan vaker op je homepagina. Handig!
 • Je kunt specifieker zoeken op één bepaald model, door die term in te typen in de zoekbalk. Zo vind ik bijvoorbeeld m’n favoriete G-starbroek: ‘Gstar midge cody’. Realiseer je wel dat niet alle verkopers de naam van het model in hun advertentie zetten.

Yes, gevonden! …En dan?

Tof, je hebt wat moois gevonden! En nu? Je kunt drie dingen doen:

1. Het item toevoegen aan je favorieten, en nog even verder zoeken
2. Meteen het item kopen
2. Proberen af te dingen door de verkoper een bod te doen

Voordeel van meteen kopen is dat het je weinig tijd en moeite kost. Je doorloopt het bestelproces en hoppa, na bevestiging van de verkoper komt het kledingstuk jouw kant op. Je hoeft niet eens te babbelen, als je daar geen zin in hebt.

Nou hoeft dat laatste óók niet als je een bod doet. Afdingen kan zeker lonen – al staan niet alle verkopers ervoor open. En je loopt natuurlijk het risico dat iemand anders intussen wél het item voor de vraagprijs koopt.

Ik probeer vaak een prijsvoorstel te doen, en ik denk dat ik daarmee in 2/3 van de gevallen uiteindelijk geld bespaar. Maar als een item al voor een goede prijs te koop staat, laat ik het lekker zo.

Zelf gebruik ik de Favorieten-functie om een selectie te maken. Zo kan ik regelmatig lekker grasduinen.

Verkopers krijgen trouwens een melding als je een item toevoegt aan je favorieten. Voor hen kan dat aanleiding zijn om jóu een scherpe aanbieding te doen!

Selectie uit mijn favoriete items.

Pakketpunten?! Wil ik dat?

Je kunt ervoor kiezen om je aanwinst thuis te laten bezorgen, maar je kunt het ook naar een pakketpunt sturen. Mijn ervaring met pakketpunten is heel positief. Dus als er eentje in jouw buurt zit, zou ik dit zeker overwegen. De verzending is goedkoper én milieuvriendelijker. Want als iedereen dit doet, hoeven er geen bestelbussen vol pakketjes door de woonwijken te rijden.

Meestal kun je kiezen uit verzending via verschillende diensten, zoals Homerr, DPD en Mondial Relay. Ik heb tussen de diensten nog geen relevante verschillen ontdekt. De één is misschien wat sneller dan de ander, maar ze zijn allemaal prima.

Meer tips, opmerkingen, vragen?

Tot zover deze Vinted-handleiding. Heb jij nog andere goede tips, of ken je merken die ook de moeite waard zijn om uit te checken? Laat het me weten in de comments. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Kleding kopen op Vinted: mijn tips & tricks”

 1. Ik denk dat Sezane, Samsoe&Samsoe, Modstrom en Selected Femme je misschien ook wel kunnen bekoren. En volgens mij zitten er veel Franse dames op Vinted dus wellicht is Kookai ook wel iets.

  Ik heb al best wat mooie dingen voor mijn dochter op Vinted kunnen scoren en zelfs pas een hele warme jas van Nike (voor 60 euro in plaats van 280 nieuw!).

 2. Blueberry

  Hoi
  Hoe heet jij op Vinted?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.