Suushi

a little bit of everything, all rolled into one
photography of green pine tree

Kerstboom

Wanneer haal je een kerstboom in huis?‘, vraagt Aaf Brandt Corstius zich vandaag in de Volkskrant af. Ja, goede vraag.

Ik heb zulke fijne herinneringen aan kerstbomen. Vroeger haalden we altijd een boom die bijna tot het plafond kwam, een échte, hmm, die geur.

Mijn broertje en ik mochten elk jaar allebei één nieuwe kerstbal, ster of wat anders moois voor in de boom uitzoeken. Daar gingen we dan speciaal voor naar de HEMA of de Wereldwinkel. Jarenlang wist ik precies welke versiersels ‘van mij’ waren. Nog steeds liggen er een paar van die hysterische exemplaren in m’n kerstdoos op zolder.

Een paar weken voor kerst kwamen er met de post dozen vol cadeautjes van Amerikaanse familie. Die legde mijn stiefvader dan zorgvuldig rondom de boom, waarna wij natuurlijk dagenlang verlekkerd keken, schudden, voelden: wat zou er toch in die pakjes zitten? Kerstochtend was altijd een groot uitpakfestijn waarin we (veel te) gruwelijk verwend werden.

Ook nadat ik op mezelf ging wonen, regelde ik vaak wel een kerstboom. Eerst een mini-boompje op m’n studentenkamer, later steeds grotere exemplaren. Het eerste jaar dat B en ik samenwoonden, kregen we toevallig een enorme boom cadeau. Het jaar daarop ontdekte ik Beter Boompje, een bedrijf dat werkt aan duurzamere kerstbomen: je levert je boom (met kluit) na de kerst weer in en die wordt dan terug geplant in het bos.

Ik denk dat er toen bij mij ergens een zaadje werd geplant.

O ja, een kerstboom is natuurlijk totaal niet duurzaam.

Drie jaar hadden we zo’n ‘beter’ boompje. Maar eerlijk? Het ging steeds meer wringen. Waarom doen we dit eigenlijk nog, verzuchtte ik het laatste jaar tegen B. Eerst die boom ophalen, ‘m dan proberen levend te houden, naderhand weer dat hele ding terugslepen.

Juist door zelf al die moeite te doen, ging ik steeds meer zien wat voor scheef gebeuren dit eigenlijk is. Waarom ontwortelen we in december massaal dennen en sparren uit de grond? Tuurlijk, traditie en sfeer en zo. Maar kunnen we dat anno 2024 niet op een andere manier oplossen?

Ik denk aan het beeld van al die kapotte kerstbomen die op 7 januari aan de straat liggen. Het maakt me verdrietig.

‘We gooien elk jaar 2,5 miljoen kerstbomen weg’, lees ik op de website van Beter Boompje.

Mooi dat ze dat proberen te verminderen. Maar ik ben er intussen van overtuigd dat er nóg betere, fijnere, vriendelijkere manieren zijn om sfeer in huis te halen met kerst. Manieren die meer passen bij de toekomst waar ik in geloof.

B’s moeder maakt elk jaar een krans van dennentakken. Ze koopt dan een paar goede takken, vlecht die rondom een stalen frame. Linten eromheen, kaarsjes erbij. Mooi. Sfeervol. En ook nog die heerlijke geur!

Dus ja, ik zou de vraag van Aaf graag willen reframen. Háál je een kerstboom in huis?

Ik ga maar eens vragen hoe m’n schoonmoeder dat precies doet, met die krans.

(Beeld: Pexels)

4 reacties op “Kerstboom”

  1. Eline

    Oh, dat klinkt heel leuk! Gezamenlijk projectje van maken?

  2. Voor wie niet wil knutselen en jaren onder de pannen wil zijn: wij hebben een Tiny Tree van Flat Flowers (ik schreef er vorig jaar een Instagram post over). Je hangt hem aan de muur, en wij doen er zelfs mini kerstballen in. Ook heel fijn voor als je kleine kinderen of katten hebt die er niet aan mogen komen. Wij zijn er iig heel blij mee, dit wordt jaar 2 maar we gaan voor heeeeel lang!

  3. Een krans klinkt mooi! Mijn moeder en oma deden dat vroeger altijd – met groen uit de tuin dat altijd een beetje naar kattenpis rook ;-)

    Ik heb een kunstkerstboom die ik al een jaar of 12 met me meesleep. De afgelopen twee jaar ben ik gezwicht voor een echte boom, maar dit jaar wordt het weer gewoon de nepperd. Want hoe mooi een echte kerstboom ook is, ik voel me altijd een beetje schuldig als ik naar zo’n mooie groene boom in 4 weken tijd langzaam laat afsterven in de woonkamer. En tot ver in april naalden in het vloerkleed vinden is ook geen feest :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.