Italië

Zo, ik ben dus weer terug van vakantie, en Italië, wat was je héérlijk zeg. Vooruit, ik moest wel even wennen.

Natuurlijk had ik online en in reisgidsjes al gelezen dat de campingplekken in Italië doorgaans een stuk kleiner zijn dan in Frankrijk, maar dat dat kan betekenen dat je recht tegenover andere Nederlanders staat, met alleen een smalle open ruimte ertussen – en de campingeigenaar was een beetje dwangmatig, dus onze camperbus als muurtje gebruiken was geen optie, hij móest op een bepaalde manier staan – maakte me aanvankelijk wat benauwd.

Maar toen ging ik gewoon weg bij ons plekje, lekker in de zon aan het meer, waar het vrijwel stil en leeg was want de ochtend was bewolkt geweest dus bijna iedereen was nog bij z’n tent. Boekje, erbij, top.

En zo zakte ik langzaam in het vakantiegevoel. ‘s Middags een Aperol Spritz, eindeloos veel spelletjes Codenames Duet (wat een topspel is dat toch ook), ‘s avonds pizza melanzane bij het campingrestaurantje.

Tochtjes naar de supermarkt, telkens weer onder de indruk van de gigantische hoeveelheid lekkernijen – een schap vol ricotta en mascarpone, grote brokken kaas, twaalf soorten gnocchi en nog veel meer verschillende verse pasta’s. Ja, het is wel weer duidelijk hoe veel belangrijker lekker eten is in Italië en dat is wel iets dat ik wil meenemen terug naar huis: goed eten is belangrijk voor me, het verhoogt mijn levensgeluk, daar wil ik dus niet op besparen. Ik kan ook niet wachten tot ik weer m’n eigen keuken heb. En weet iemand toevallig een goed Italiaans speciaalzaakje in Utrecht?

Fietsen door de heuvels, de Franciacorta Satén-route die ons 30 kilometer lang voerde langs eindeloos veel wijnvelden en wijnboeren. Ik leerde over Franciacorta, de regio die blijkbaar het Italiaanse equiavalent is van de Champagnestreek, en man, wat een goeie bubbels proefden we. We kochten te veel om mee te nemen op de fiets, gelukkig konden we dat doosje ook gewoon de volgende dag met de auto komen ophalen.

Tip: Ferghettina is een schitterendmooi familiebedrijfje en ze laten je rijkelijk proeven – na de officiële tasting van brut, satén en rosé kwam er ook nog een exclusieve vintage sparkling rosé uit 2011 op tafel (en die was zo lekker dat ik er met liefde 28 euro voor neertelde), en toen we lieten doorschemeren dat we ook wel rood wilden kopen, kregen we daarvan ook nog een glas te proeven.

Meer chillen op de camping – later in de week werd het daar een stuk rustiger –, wijntjes proberen, het deed me denken aan de zomers in Montrouant met mijn S. Eenvoudig koken en dan stiekem een beetje verbaasd zijn hoe lekker dat smaakt, dat krijg je dan toch hè, met die goede, smaakvolle ingrediënten daar. Kaas natuurlijk, hup naar de markt, een giga-stuk Taleggio kopen, een grote bol buffelmozzarella en o ja, doe ook maar een homp Peccorino, dat is dan 13 euro alstublieft.

Iseo, dat een prettig rustig idyllisch dorpje bleek. Gargnano aan het Gardameer, waar we de laatste paar dagen waren en dat zo mogelijk nóg drie tandjes idyllischer was.

Een top-3 maken van de lekkerste pasta’s die ik at: de casoncelli met pompoen en salieboter, de pasta cacio y pepe, en met stip op 1 natuurlijk de spaghetti met zeevruchten die ik at in het sterrenrestaurant (wat?, ja echt, en wees gerust, daarover volgt nog een apart blogje).

Nog meer fietsen, nu over het eiland Monte Isola – schijnbaar het grootste eiland-in-een-Europees-meer. Willen jullie echt geen e-bikes, vroeg de jongen bij de infokiosk verbaasd, zeker toen hij vertelde dat je ook helemaal naar de top van de berg op het eiland kon fietsen, in een paar kilometer 460 meter omhoog, en ik ging glimmen bij dat idee.

Dus nee, geen e-bikes, en ja natuurlijk trapten we naar boven. In de hitte, en zwaar dat het was, WAAROM DOEN WE DIT SUUS riep B af en toe, maar hij ging mooi wel mee, en ik zwoegde en genoot, want dit zijn het soort dingen dat ik altijd onthoud van mijn vakanties, de lichte ontberingen, het testen van mijn krachten. En ja, het uitzicht was het waard, wat wil je ook, met een schattig kerkje bovenop die berg en dan het blauwgroene fonkelende meer eronder, hier en daar kleine dorpjes van huisjes in warme kleuren.

Na de afdaling – we hadden echt HARD gekund maar ik vertrouwde de remmen van m’n gammele huurfiets niet helemaal – was het tijd voor een duik. En daarna voor voedsel. Hup, goeie fles Etna bianco erbij, zouden we die opkrijgen?, oeps de fles is al leeg.

Toen was ik moe, ja, tussendoor was ik best vaak moe, misschien vermoeidheid die eruit moest of gewoon moe van de indrukken en het buiten-zijn. Ik sliep in elk geval als een roosje, in die heerlijke camperbus met hor-raampjes aan drie kanten, nog méér dan bij een tentje was het slapen in de buitenlucht. Sowieso: die bus, wat een luxe was dat. Een goede koelkast, méér dan genoeg ruimte voor al je spullen (en de wijn die mee terug moest), en supercomfortabel rijden. In één dag terugkarren vanaf het Gardameer – een reis van zo’n 15 uur – bleek geen probleem.

En ja, natuurlijk was niet elke dag zo idyllisch als dit blogje doet lijken. Af en toe was ik grumpy, geïrriteerd, wist ik niet wat ik met mezelf aanmoest. Maar terugkijkend beklijven vooral de hoogtepunten. En die waren soms heel eenvoudig: de ochtendduik in het meer, bijvoorbeeld, waar we elke dag mee begonnen (véél lekkerder dan een douche!).

Dat de vakantie telefoonvrij was, en hoe heerlijk dat was, en hoe ik al die socialmediadingen totaal niet miste (hier komt ook nog een blogje over). Dat het niettemin fijn was dat we de telefoon van B bij ons hadden, want praktische dingen kunnen opzoeken is wél echt fijn aan zo’n smartphone, niets is zwart-wit.

En dat ik weer begon met mediteren, geïnspireerd door het nieuwste boek van Jelle van SoChicken. Elke dag vijf minuten, soms tien, soms een kwartier, regelmatig zelfs twee keer per dag. En ook door de dag heen mindfulness oefenen: mijn lijf voelen, mijn voeten in het gras, de geluiden en geuren van de Italiaanse zomer.

0

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Italië”

  1. Betsy

    Wat een prachtig geschreven vakantieverhaal. Niet teveel niet te weinig. Precies goed , zo knap!

    3+
  2. Love it! mis mijn tweede thuis meteen.

    3+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.