Italië?

Misschien, zei B vrijdag ineens, moeten we toch maar niet gaan.

Want ja, we zouden dus op vakantie naar Italië. Vooruit, als alles goed gaat, voegde ik daar steevast aan toe, want niets is zeker in tijden van corona. Zéker als je naar een land wil dat drie maanden terug nog stevig piekte in besmettingen.

Vorig jaar aan het Iseomeer waren we ons nog van geen pandemie bewust…

Nu is het niet alsof het Italië-plan er al máánden ligt. Toen het virus dit voorjaar inkickte, legden we ons er vrij snel bij neer dat weggaan in de zomervakantie ‘m niet ging worden. Met geluk een weekje zeilen in Friesland misschien, en anders gewoon een creatieve thuisvakantie. (Ik maakte al een lijstje vol wilde plannen in de categorie ‘een tent bouwen in de woonkamer’ en ‘een hele dag alleen dingen eten die beginnen met de letter P’).

Maar toen de wereld er half juni plots vakantietechnisch een stuk rooskleuriger begon uit te zien – code geel, we mogen weer! – begonnen we langzaam te dromen van het lago di Garda. Mondkapjes in de tas en gáán, gewoon lekker met de auto, niets boeken, kun je ook zo weer terug of toch ergens anders heen.

En zo was wat begon als een aarzelend plan de afgelopen weken ineens vrij concreet geworden. We mochten de camperbus van B’s ouders lenen. We wilden wijnproeven in de Valpolicella-regio. Ik begon stilletjes te mijmeren over verse pasta met pompoen en salie-botersaus. Elke morgen de dag beginnen met een duik in het meer. ‘We moeten maar snel een keer die Amarone opdrinken’, zei ik tegen B, ‘want binnenkort kunnen we toch nieuwe halen’.

En ijsjes natuurlijk, hmmm Italiaanse ijsjes. Ik bedoel, Venezia is ook lekker hoor maar dit is toch wel de real deal.

Juni tikte weg, het aantal besmettingen bleef laag. Hier en daar las ik hoopvolle verhalen: júist nu zou het goed toeven zijn in Italië – heerlijk rustig, immers, zonder al die Amerikaanse en Chinese toeristen!

Maar toen kwam B afgelopen vrijdag thuis van zijn werk. ‘Mijn collega’s lachten me vierkant uit toen ze hoorden dat ik naar het buitenland wil’, zei hij somber. ‘En om eerlijk te zijn ben ik daar wel een beetje van geschrokken.’

Ik prikte m’n vakantiebubbel door en bekeek de nieuwsberichten van de laatste dagen opnieuw met kritische blik. Een flinke toename van coronagevallen in België, Frankrijk en Italië. Delen van Spanje opnieuw in halve lockdown. Twee keer zo hoge dagelijkse besmettingscijfers in ons eigen land.

Hmm.

Weet je, bang om ziek te worden ben ik niet. Misschien naïef, maar ik heb best vertrouwen in m’n antistoffen (al weet ik dat het nog maar de vraag is of die na drie maanden nog in m’n lijf zitten). En zelf kan ik in noodgevallen prima op afstand werken, in Italië hebben ze ook WiFi. Ons voornaamste probleem is dat B op 10 augustus terug móet zijn, voor z’n eerste klus als waarnemend huisarts.

Beetje jammer als je dan vast komt te zitten in een Italiaans dorpje omdat daar een besmettingshaard blijkt te zijn.
Of Duitsland en België de grenzen dichtgooien en je niet terug in Nederland kunt komen.

Want hoewel het ministerie nog altijd zegt dat je best op vakantie kunt, zijn ze er ook helder over dat dat op eigen risico is – en ze ditmaal geen landgenoten gaan terughalen. Je weet immers waar je voor tekent.

Kortom, misschien is het tijd om een plan B te bedenken. Ik baal daar best van en dat vind ik dan ook weer wat verwend van mezelf, kom op Suusie er is een pandemie gaande, wereldwijd gaan duizenden mensen dood, artsen en verpleegkundigen werken zich een burn-out, bedrijven gaan failliet, mensen raken hun baan kwijt en jij maakt je druk om je f*king zomervakantie?? Maar nou ja, eerlijk is eerlijk, ik wilde gewoon best graag even eropuit.

Nu zitten we dus te kijken naar andere opties. Waar ik in elk geval géén zin in heb, is met tweehonderd andere Nederlanders op een of andere overvolle camping in Drenthe zitten. Duitsland trekt me ook niet echt, maar het Zwarte Woud schijnt heel mooi te zijn en bovendien hebben ze in die regio ook best mooie wijnen. Misschien kun je er geen supergoeie pasta’s of ijs krijgen, maar toch in elk geval Schwarzwälder Kirschtorte. En het voordeel van Duitsland is dat we met zeven uurtjes reizen, zonder andere landen te doorkruisen, weer aan onze eigen landsgrens zijn.

Of misschien moeten we toch maar gewoon gaan zeilen? Huizenruil doen met vrienden die ook thuisblijven? Kijken of er nog een huisje vrij is op een Waddeneiland? (Hahaha grappig, dat laatste.)

Weet je, eigenlijk past een vakantie dicht(er) bij huis ook wel bij mijn voornemen om minder ver te reizen – qua klimaat en toekomstbestendig vakantievieren, en zo. Best goed eigenlijk, om mezelf even uit mijn comfort zone te dwingen. Wie weet wat voor ontondekte pareltjes er zijn waar ik geen weet van heb. En waar is mijn beeld van Duitsland überhaupt op gebaseerd, ik ben nauwelijks in dat land geweest!

Dus mocht je nog een goede tip hebben: gráág.

Ga ik intussen vast bedenken welk eten er allemaal nog meer begint met de P.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “Italië?”

 1. Hoi Suus! Ik vroeg me al af hoe jullie dit gingen doen. Even goed overwegen dus.

  Fijn ook die vraag om tips, want ik wist al niet of het gepast was om enthousiast te reageren. Wij gooiden ook alles om en waren anderhalve week geleden last-minute met de tent op Terschelling en dat was geweldig, al blijft Vlieland wel m’n lievelings. (En bleef ik zo nu en dan jammeren dat ik de bergen miste, maar het verraste me wel hoe goedkoop het was om in NL op vakantie te gaan) Een tandem huren bleek echt een geweldige zet. Blijkbaar kun je ook heel goed kanoën vanaf Leusden en de Wieden en Weerribben zijn mooi en nouja, ik kan nog wel even doorgaan.

  Heyhoneyguide is daar beter in.

  Je bent ook zeker welkom hier in België, maar ik weet niet of ik je aan zou raden om hier op vakantie te gaan. Ik bedoel, ik vermijd zelf winkels weer zoveel mogelijk en het is voor jullie toch buitenland.

  Succes!!

  1. Hey Loes, ja ik vrees dat België op dit moment ook niet de beste plek is inderdaad :( boeh, was wel gezellig geweest anders om je huisje eens te komen bekijken!
   En wat mooi en fijn om te horen van jullie vakantieavonturen, dank, helpt ook weer om het anders te zien. Heyhoneyguide ga ik checken, thanks!

 2. Ik ben net terug van Noord-Frankrijk en snap heel goed dat je echt uitkijkt naar vakantie, ik had dat namelijk ook. We gingen ook maar een uurtje of 3 van huis, met de auto, zodat we ook snel weer naar huis konden als het nodig zou zijn.
  Ik heb op geen enkel moment schrik gehad voor het virus omdat we ons eigen vakantiehuisje hadden en dus andere mensen konden ontwijken. In België is het nu ook erger dan in Frankrijk denk ik. Maar Italië is natuurlijk dadelijk een heel eind verder weg, dus ik begrijp wel dat je iets anders zoekt. En ik ben er zeker van dat Duitsland ook heel fijn kan zijn.

  1. Ha, ja precies dat klinkt inderdaad vrij vergelijkbaar – als je al in België zit is Frankrijk natuurlijk toch weer net een stapje makkelijker. Had je het fijn daar?

 3. Oeh, ik wilde eigenlijk helemaal hetzelfde typen als Loes! Was stiekem ook al benieuwd hoe jullie het zouden aanpakken, want hoewel wij ook graag naar Italië wilden, zit dat er voorlopig niet in.
  Maar voel je niet bezwaard over je teleurstelling, it’s not the bummer olympics! Snap je heel goed, dat hoef je niet met ander verdriet te vergelijken voordat het de moeite waard is.

  De waddeneilanden zijn superfijn, wij zijn net lastminute terug van eentje :) Huisje vonden we niet te betalen maar met creatief denken hebben we het toch heerlijk gehad. Het viel me overigens wel tegen wie zich nog aan de coronaregels hield: bijna niemand. Toen ik één keer iemand vroeg iets meer afstand te houden (in een krappe rij voor de boot), kreeg ik ook geen vriendelijke reactie. Maar goed, was vast een momentopname. Kan me voorstellen dat het in Friesland ook heerlijk is, of anders lekker uitwaaien in Zeeland? Succes met jullie keuze! X

 4. Wij zitten momenteel in een prachtig huis in Ermelo en vermaken ons prima. Volgende week verkassen we naar een huis in Mechelen in Limburg. Dat zal het vast ook goed toeven zijn. En wie weet, volgend jaar weer Frankrijk.

 5. Lisa

  Vanaf die overvolle camping in Drenthe typ ik dit. En wat is het heerlijk. De hele dag buiten zijn, vrienden en familie komen langs, elke dag een duik in het plaatselijke zwembad, een bio veldkeuken op de camping, goede restaurantjes testen. En die drukte valt echt reuze mee. Kortom: ik denk dat jullie het overal fijn zullen hebben, zeker met die camperbus (wauw!).

  Maar is, ondanks die geruststelling, gewoon naar Italië crossen echt geen optie? Je bent zo terug als er grenzen dicht lijken te gaan, nu je je eigen vervoer hebt. Of bagatalliseer ik de boel nu?

  1. Hi Lisa, goed (en geruststellend) om te horen dat het in Drenthe toch meevalt qua drukte en ook fijn is! Is er nog plek op de campings daar dat jij weet, of is wel alles volgeboekt?
   We hebben uiteindelijk gisteren soort-van besloten dat we maandag naar Frankrijk rijden. Dus geen Italië maar wel buitenland, een regio die qua besmettingen lager is en op maximaal 8 uur rijden, zodat we in één dagje weer thuis kunnen zijn. En mocht het ons te heet onder de voeten worden, dan rijden we eerder terug… we gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.