Isoleren voor dummies: zó begin je

Terwijl ik deze blog schrijf, loopt er een mannetje door ons huis. We hebben een paar isolatiebedrijven gevraagd om eens te kijken wat we het beste kunnen doen om deze woning energiezuiniger te maken. Op dit moment hebben we energielabel C – het huis stamt uit begin jaren tachtig dus er is wel wát geïsoleerd, maar er valt ongetwijfeld winst te behalen.

Het liefst zouden we volgend jaar de vloer en spouwmuren isoleren, en op de benedenverdieping nieuwe ramen laten plaatsen (met HR++ of triple glas). Maar ja, dat is natuurlijk a) niet goedkoop en b) best een puzzel om uit te zoeken.

Want wat is de beste optie voor onze bakstenen hoekwoning? Willen we bodem- of vloerisolatie? Heeft het zin om een spouwmuur waar al oude isolatie in zit, te na-isoleren? En als we de ramen vervangen, moeten de kozijnen dan mee?

Ons huis verduurzamen vinden B en ik bijna net zo belangrijk als het sfeervol inrichten ervan. Sterker nog: met het kopen van (nieuwe) meubels en andere inrichting vergroot je je impact op de aarde, terwijl je ‘m met het vergroenen van je woning juist verkleint.

Nou is de isolatiewereld nogal een jungle. Er zijn goede én slechte bedrijven (zoals overal natuurlijk) en als leek is het bijna onmogelijk om daar wijs uit te komen. Sowieso: waar begin je, als je een duurzamer huis wilt? Welke stappen zijn slim om te zetten, waar haal je de meeste winst – in het klimaat en in je portemonnee?

Mij duizelt het ook enorm. Maar ik leerde intussen al een hoop.

1. Wil je een energiezuiniger huis? Dan is isoleren is vaak de eerste en grootste stap. Je wilt de ‘schil van je woning’ verstevigen. Ik zie dan altijd een soort cocon voor me, die om je huis heen zit. Je hoeft niet mega-intelligent te zijn om te begrijpen dat uit een schil die ‘lek’ is, hartstikke veel warmte ontsnapt. In een winterjas vol gaten heb je het ook niet lekker warm. ;-)

2. Check uit welk jaar je woning komt. Huizen uit de jaren ’50 en ouder zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen gebouwd tussen ongeveer 1979 en 1987 – zoals het onze – gelden als ‘twijfelgevallen’. Daar zit meestal wel wát isolatie in, maar dat is a) verouderd en b) van matige kwaliteit (want destijds waren de materialen minder goed). Nieuwbouwwoningen zijn uiteraard het best geïsoleerd. De staat van je huidige woning bepaalt waar je de meeste winst kunt behalen.

3. Elke gemeente heeft tegenwoordig een Energieloket. Als burger kun je daar aankloppen voor gratis (!) advies. Met een beetje geluk zit bij zo’n Energieloket een slimkees (m/v) die mega-veel weet van verduurzaming én onafhankelijk advies geeft. Hier in de gemeente Overbetuwe zijn we gezegend met Wim. B heeft laatst 3 kwartier aan de telefoon gehangen met Wim en tientallen geweldige adviezen gekregen. En Wim kijkt straks ook mee naar de offertes die we opvragen bij bedrijven. Zo iemand prikt zó door de verkoperspraatjes heen.

4. Is verduurzamen duur? Ja, maar je kunt veel subsidie krijgen! Bij de offertes die wij nu hebben opgevraagd kunnen we bijna een kwart van het bedrag terugkrijgen van de overheid – bijna 1000 euro! En vergeet niet dat je huis isoleren als het goed is ook veel geld gaat besparen.

5. Je krijgt alleen subsidie als je minimaal 2 energiezuinige maatregelen binnen één jaar neemt. Verschillende ‘soorten’ isolatie gelden apart. Dus neem je spouwmuurisolatie én vloerisolatie, dan zijn dat al 2 maatregelen. Hoeveel subsidie je precies krijgt scheelt per jaar – ik heb begrepen dat de subsidies voor 2022 waarschijnlijk weer omhooggaan, dus slim om nog een paar weekjes te wachten met indienen. In elk geval lopen deze subsidies tot 2030.

6. Red je het niet met alleen subisdies? Dan kun je bij de gemeente geld lenen voor de verduurzaming van je huis, tegen lage rente. Volgens Wim van het Energieloket levert dat je netto geld óp – je bespaart meer stookkosten door de isolatie van je huis, dan je rente hoeft te betalen.

7. Vraag altijd meerdere bedrijven om een offerte uit te brengen, zodat je hun adviezen en verschillen in aanpak kunt vergelijken. Komt een bedrijf bij je langs, check dan goed wat voor onderzoek ze doen. Ze moeten in elk geval in de muren/de vloer/het dak kijken wat er precies voor isolatie zit. Vraag ook naar de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Voor meer details over waar je op moet letten: ga naar het Energieloket!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Isoleren voor dummies: zó begin je”

  1. Mooi stuk Suus! Een aanvulling op punt 6: als je een huis koopt en je hypotheek afsluit bij Triodos, kun je een deel van de lening als “energiebespaarlening” afsluiten. Dat deel krijg je dan ook geleend tegen lagere rente. Het loont dus echt je hypotheek in meerdere stukjes op te knippen. Wij moesten onze hypotheekadviseur hier zelf op wijzen, dus mooi puntje voor wie nu een (klus)huis gaat lopen.

  2. Wat tof om een beetje mee te lezen met jullie huisavonturen, gisteren al over de inrichting en nu dit.

    Dat energieloket, zo handig hè! En vaak zo’n aardige mensen. Hier in Vlaanderen heb je dat ook, gratis duurzaamheidsadvies vanuit de stad, maar maar superweinig mensen weten ervan. Fijn dat jij het hier aankaart (en tot nu toe positieve ervaringen hebt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.