In actie

Het nadeel van mijn drukke (ADHD-)hoofd is dat alles soms Heel Erg Intens is. Moeilijke dagen beleef ik heftig. Tegenslagen kunnen overweldigend zijn. Het lijkt dan of dingen nooit meer beter of anders worden.

Het voordeel is dat de donkere wolken vaak ook heel snel weer overwaaien. Een verandering van omgeving, een fijne ontmoeting, een nieuw idee, en alles ziet er plots stukken zonniger uit.

Dus na een Week Waarin Ik Veel Verdrietig Was (vooral over het klimaat, in mindere mate over m’n eigen shit) besloot ik een paar dingen te veranderen:

  • Ik zette mezelf op nieuwsdieet. Even niet de pagina’s van de Volkskrant en NRC almaar doorscrollen en refreshen. Ofwel, even wat minder ellende m’n hoofd laten binnenkomen.
  • Ik verwijderde (weer eens) Instagram. Even geen blije plaatjes van anderen en hun geweldige levens/mooie hoofden/happy families. En ook geen stories over dingen die weliswaar belangrijk zijn, maar m’n hoofd nog voller maken.
  • Ik bleef dagelijks yoga doen. (Toegegeven, da’s eigenlijk geen verandering. ;-))

Ja, want over dat laatste: ik heb dus m’n 30 dagen-challenge gehaald! Dagelijks thuis een yogales volgen is me zelfs zó goed bevallen dat ik er gewoon mee doorga. Dus ook vanmorgen stond ik weer een halfuurtje op de mat. Het is zo waardevol voor me om hiermee de dag te beginnen. De hele dag heb ik er profijt van: ik voel meer rust in m’n lijf, mijn ademhaling blijft dieper (en als-ie omhoogschiet ben ik me daar meer bewust van en kan ik mezelf helpen) en ik voel me lekkerder in mijn lichaam. Sterker, steviger.

Maar goed, ik weet niet of het door bovenstaande interventies komt of gewoon doordat vandaag een goede dag was, maar vandaag is dus een goede dag.

Soms kun je in een hoekje blijven sippen – en het is zéker goed om ruimte te geven aan je verdriet – maar op een bepaald moment helpt dat je niet meer verder. Dan moet je gewoon dingen gaan doen.

Dus ik ging naar kantoor.
Dus ik ging theedrinken bij E, knuffelde haar lieve baby en praatte m’n zorgen van me af.

En ik schreef me in voor de training tot Klimaatcoach bij Klimaatgesprekken, dit najaar. Want: als iets me zo aan het hart gaat, is het misschien eens tijd om daar werk van te maken.

P.S. Ik verstuurde dit weekend alweer m’n derde nieuwsbrief – inmiddels al naar meer dan 50 mensen! Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden.

1+

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “In actie”

  1. Goed! Ik zit ook op nieuwsdieet (eigenlijk al sinds februari, toen ik krampachtig Het Nieuws over Oekraïne aan het volgen was en per update angstiger werd – tot het moment van een gigantische paniekaanval midden in de nacht. Toen was het klaar en heb ik alles van mijn telefoon gegooid). En ik ben nu weer een maandje Instagramloos. Het is zoveel allemaal.

    2+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.