Ik kies bewust

Gisteravond verloor ik me weer even in YouTube. Niet in video’s dit keer, maar in de wereld erachter. Ik raakte even afgeleid door de statistieken van m’n laatste vlog (‘ranked 1 out of 10!’ – er kwam zelfs een vrolijke vuurwerkanimatie bij)

en voor ik het wist was ik uren aan het lezen over keyword optimization, het YouTube-algoritme (wist je dat daar hele wetenschappelijke papers over zijn geschreven?), hoe je je video zó kunt labelen dat je meer views genereert. Ik had vijf video’s bekeken waarin hippe tech nerds uitleggen hoe ik m’n bereik kan vergroten en drie Firefox-plugins geïnstalleerd die beloven me bij dit alles te gaan helpen.

O ja, en in Word hing al een docje in wording: ‘YouTube-strategie Suusie’.

Toen B thuiskwam was ik er nog helemaal in verdiept.
‘Ha’, zei hij, ‘wat heb jij vandaag gedaan?’
Ik liet hem de 27 tabjes in mijn browser zien.

Goh, interessant, zei hij sarcastisch.
Nou, zei ik, ik vind het inderdaad interessant.

En dat vind ik ook. Fascinerend, om te ontdekken wat voor business er schuilgaat achter al die leuke filmpjes. Welke trucs professionele videomakers gebruiken om hun video’s in de kijker te spelen. En interessant om na te denken over wie mijn publiek eigenlijk is – en wat ik wil bereiken met mijn video’s.

Deels is die fascinatie beroepsmatig; zeker de laatste twee vragen stel ik bijna dagelijks aan de opdrachtgevers met wie ik werk. Vaak ben ik degene die hén erop wijst hoe cruciaal het is om na te denken over je doel, doelgroep en strategie, als je iets wil bereiken.

Tot ik later stond te tandenpoetsen, mezelf in de spiegel aankeek en dacht: maar is dit nu werkelijk hoe ik het liefst mijn avonden besteed?

Vandaag kies je voor morgen

En ineens was het weer glashelder. Want wat geldt voor YouTube, geldt voor alles in mijn leven. Het is niet dat sommige dingen niet leuk zijn om te doen, maar wel dat ik – als ik bewust kies – andere dingen misschien liever doe.

Hoe cheesy het misschien ook klinkt, met de keuzes die ik vandaag maak, schep ik mijn wereld van morgen. En dat zit JUIST in kleine dagelijkse dingen. Onlangs las ik weer de vergelijking (volgens mij wordt-ie wel vaker gemaakt) met de luchtvaart: als een vliegtuig opstijgt, hoeft-ie maar een tikje van koers te veranderen om uiteindelijk heel ergens anders uit te komen. Wacht tien uur en die paar graden variatie in de beginfase maken het verschil tussen landen in Alaska of op de Filipijnen.

Anders gezegd: je kiest vandaag zelf waar jij jouw tijd en energie in steekt. Alles wat je aandacht geeft groeit, noem het een cliché maar het zijn wel woorden als deze die me vaak weer even wakker schudden.

Hé, waar sta je voor? En hoe zie je dat terug?

Ik wil kiezen voor mildheid en zelfcompassie – en dus is het belangrijk dat ik daar elke dag mee oefen. ‘Het is oké, Suusie’ zeggen als er iets misgaat. Mezelf een aai geven. Besluiten dat het goed genoeg is. Maar ook mildheid oefenen naar anderen; luisteren, hen niet veroordelen.

Ik wil kiezen voor thuiskomen bij mezelf – en dus tijd maken om dagelijks te landen door een korte meditatie. Ik doe het nu pas weer een paar dagen en NU AL denk ik steevast achteraf: ja ja ja, dit is zo goed. Wil je ook (weer) beginnen? Tip, zet dagelijks een wekkertje, helpt mij tenminste enorm.

Ik wil kiezen voor de liefde – en dus is het belangrijk dat ik respectvol, met liefde en geduld omga met B. Dat ik bij conflicten me blijf afvragen: wat vind ik belangrijker, deze strijd winnen of een harmonieuze relatie met mijn lief? Dat ik mijn best doe om hem te blijven zien, met aandacht, uit probeer te gaan van de goede intenties van anderen en hun menselijkheid.

Ik wil kiezen voor ‘voor mezelf gaan staan’ – en daarom is het ook daarvan belangrijk dat ik dagelijks oefen, telkens opnieuw, en de draad oppak ook als het soms een tijdje wat minder goed lukt (daar komt ook de mildheid weer kijken).

Ik wil kiezen voor verdieping en verrijking – en dus regelmatig een boek pakken, niet elke avond worden weggezogen in mijn laptop (hoe leuk en verrijkend dat óók kan zijn). Schrijven hoort hier trouwens ook bij.

Ik wil kiezen voor gezondheid – en dus de grote en kleine dingen doen die daarbij horen; mezelf voedzaam eten gunnen (en lékker eten, want ik geloof dat de ontspanning die dat geeft ook heilzaam kan zijn), regelmatig mijn lijf in beweging brengen, maar ook de simpele kleine dingen als ’s avonds mijn make-up eraf halen (ben ik vet goed mee bezig tegenwoordig) en m’n tanden stoken (uh, geen commentaar).

Ik wil kiezen voor een wereld die nog even mee kan – ik vind de wereld mooi en wil ‘m niet stukmaken met mijn gedrag. Sterker nog, ik wil ‘m waar ik kan een stukje beter maken. Niet alléén leven voor mijn eigen genot en plezier. Daarom eet ik vegetarisch (en oefen ik met meer plantaardig voedsel) en wil ik niet meer (in elk geval zo min mogelijk) het vliegtuig pakken.

Mede daarom ben ik ook vrijwilliger bij de VoorleesExpress, doe ik deels boodschappen bij Persepolis en sponsoren B en ik in de coronatijd wat extra initiatieven (zoals kleine muziekartiesten die we tof vinden en de lokale kringloopwinkel die het moeilijk heeft).

En misschien maakt mijn schrijven de wereld ook wel een stukje mooier?

Ik wil kiezen voor hier en nu zijn – en dus zorg ik voor voldoende vrije ruimte in mijn week; geen volgemetselde agenda, maar lege avonden en weekenden zodat ik spontaan kan meegaan met wat er komt. Dit is ook weer een goede reden om te mediteren, trouwens. En om niet op sociale media te zitten, mijn telefoon regelmatig thuis te laten… O,uiteindelijk hangt alles natuurlijk met elkaar samen.

Ja, wel interessant om dit zo eens op een rijtje te zetten. Het lijstje is vast niet compleet, maar het lijkt me een goede oefening om dit er regelmatig bij te pakken. Waar sta je voor? En hoe zie je dat terug in je leven?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.