Fundament

Kijk, er spelen op dit moment een aantal grote thema’s in mijn leven. Dingen doorvoelen. Rouwen. In verbinding zijn (en blijven). Sowieso: blijven, niet wegrennen van mezelf of anderen. Ruimte durven in te nemen. Voelen, aarden (eigenlijk ook een soort verbinden). Vrij mogen zijn in plaats van ‘vrijheid doen’. Laagjes in mijn lichaam verkennen. Een veilige basis creëren – in mijzelf en in m’n omgeving. Minder hoofd en meer lijf (terwijl ik nota bene werk doe dat van me vraagt om in mijn hoofd te kruipen – of kan ik ook leren schrijven vanuit mijn lijf?).

Het voelt allemaal enorm fundamenteel en tegelijkertijd heb ik nog nooit zo weinig de neiging gevoeld om er meteen van alles over te delen. Het is van mij, dit proces. Het is eerst van mij en ik mag het helemaal zelf doorleven voordat ik er – misschien, ooit – iets over deel met de wereld.

Dat maakt hier schrijven lastig. Het voelt ook vreemd hoor, niet-bloggen. Tegelijkertijd voelt het raar en out of place om dan maar over dagelijkse dingen te gaan schrijven. Alsof ik dan wel deel wat er gebeurt, maar niet echt wat er gebéúrt. Dat voelt niet zuiver. Dus nee, aan gewone dagboekblogs schrijven heb ik weinig behoefte.

En ergens mis ik het ook een beetje. En toch ook niet. Ik mis jullie een beetje. Weet in elk geval dat ik af en toe WordPress open en dan een tijdje naar een scherm zit te staren, een paar zinnen typ en ze dan meteen weer verwijder, omdat ze niet echt voelen. Omdat ik al tijdens het schrijven vooral bezig ben met afstemmen op de buitenwereld, terwijl ik nu juist mijn energie wil steken in afstemmen op de binnenwereld. Of nee: terwijl ik probeer die werelden met elkaar te verbinden. Want alleen naar binnen is het natuurlijk ook niet.

Vorig weekend was ik op een plek in de natuur waar ik met andere vrouwen een inwijding deed. Een oefening daar was dat we minutenlang in elkaars ogen keken. Wat ik opmerkte: ik kan wel helemaal geven aan die ander. En ik kan helemaal ontvangen. Maar tegelijkertijd, dat lukte me niet.

Er is nog werk te doen.

4+

Eén reactie op “Fundament”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.