Freelance!

En zo vlieg ik dan het freelancersbestaan in. Yes, een vliegende start kun je het wel noemen! Ik ben nu tweeënhalve week bezig, even een samenvatting:

 • Meteen vanaf dag 1 kwam het werk van alle kanten op me af. Lieve collega-freelanceschrijvers die hun opdrachtgevers naar me doorverwezen, mensen waarmee ik ooit samenwerkte en die me out of the blue een mailtje stuurden, vaste opdrachtgevers die me meteen na m’n vakantie weer wisten te vinden. Zo fijn! Het was zelfs te veel werk voor mij alleen – ik moest twee keer ‘nee’ verkopen. Gelukkig kon ik een van die klussen ook weer doorspelen naar iemand anders.
 • Binnen een week verhoogde ik m’n uurtarief, nadat zowel m’n voormalige Einderbaas als een collega-freelancer me toefluisterden dat ik echt wel wat meer mocht gaan vragen voor wat ik doe.
 • In week 2 kondigde ik op LinkedIn aan dat ik verder ga als zelfstandig tekstschrijver. En wauw, die post ging viral! As we speak hebben maar liefst 20.808 mensen ‘m in hun feed voorbij zien komen. Ja echt, twintigduizend. Duizendmaal dank aan iedereen die het bericht likete of een reactie achterliet!
 • Als reactie op die LinkedIn-post volgden tientallen mensen me toe als connectie (‘altijd handig om een goede schrijver in m’n netwerk te hebben’). Ik kreeg ook verschillende samenwerkverzoeken en mailtjes met de vraag of we eens koffie kunnen drinken. Tuurlijk, altijd, superleuk!
 • Eind vorige week vierden we m’n afscheidswelkomstfeestje bij Einder (afscheid omdat ik toch een beetje wegga en welkom omdat ik gewoon voor Einder blijf freelancen en nog altijd hartstikke welkom ben daar op kantoor). De avond was een warm bad vol liefde, lovende woorden, gezelligheid en verbinding. Kortom, helemaal Einder.
 • Zakelijk KPN-abonnement: check. NS-business card: check. Zakelijke ASN-bankrekening had ik al en m’n boekhouding houd ik sinds januari netjes bij in MoneyMonk, dus volgens mij ben ik er ook op administratief vlak helemaal klaar voor. Al leer ik nog elke dag bij, want wist je bijvoorbeeld dat je ook je gereden fietskilometers zakelijk kunt aftrekken, à 19 cent per kilometer? Alle beetjes helpen!
 • Het blijkt best een uitdaging om m’n werkdag te beperken tot 4 dagen. Vrijdag is mijn vrije dag, daar ben ik heel duidelijk in. En toch merk ik hoe makkelijk de grens verschuift. Een paar kleine correcties zodat een verhaal naar de vertaler kan, een interview dat anders wéér twee weken later moet, een woensdag met weinig werk waardoor ik de neiging krijg toch ‘ja’ te zeggen tegen een spoedklus op vrijdag… Poe, grenzen bewaken blijft een dingetje.
 • Om die reden is de afspraak met mezelf dat ik wekelijks maximaal 20 uur declarabele uren inplan. Daar komt sowieso nog een halve dag opstartwerk en administratie bij, een klus loopt wat uit, ik volg een keer een training… Geloof me, al met al zit je zó aan die 32 uur.
 • Dit hele gebeuren voelt ontzettend vrij. Ik bepaal zelf of ik naar kantoor ga (tenzij ik een afspraak heb, duh). Ik kies zelf wat voor soort werk ik naar me toe wil trekken. Als ik een blogje wil schrijven tijdens de werkdag, doe ik dat. Ik heb de regie en dat voelt lekker.
 • Ik word beter in ‘nee’ zeggen. Zo weet ik heel zeker dat ik geen slechtbetaald journalistiek werk meer wil doen – tenzij het iets is waar mijn hart écht sneller van gaat kloppen, een klus waarvan alles in me zegt JA DIT WIL IK. Dan maakt maandomzet namelijk geen donder uit – uiteindelijk gaat het leven om de dingen die je doet vanuit je hart. Maar een random verhaal van 1200 woorden tikken voor 250 euro bruto? No thank you.
 • Ik word ook beter in zeggen wat ik kan, waar ik goed in ben. Dat had ik niet verwacht; freelancen blijkt niet alleen ‘onzeker’ te zijn – het geeft me juist een enorme bak zelfvertrouwen.
 • Het is nu eind oktober en hoewel ik dus knetterhard ga, gaat het me soms ook nog niet snel genoeg. Dat zijn de momenten dat ik even in de financiële stress schiet (geen veilige bak salaris meer op de 15e van elke maand, aah!). Hoort erbij, dat weet ik. Het is de onzekerheid die onderliggende angst triggert, en daar moet ik effe doorheen. Tegelijkertijd voel ik een onderstroom van diep vertrouwen: dit is wat ik moet doen. Ik ben op de goede weg.

P.S. Benieuwd naar wat ik zoal doe? Check m’n zakelijke website!

4+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.