Flow

Op De Correspondent las ik net een artikel over flow. Ja jongens, ik weet het, ik vind het ook een nogal uitgemolken woord…. maar het is wel interessant. Gaat over hoe we weliswaar in ons werk steeds zoeken naar een ‘flow’ (lekker geconcentreerd ergens mee bezig zijn en daar vervolgens voldoening uit halen), maar onze vrije tijd vooral alleen maar afleiding zoeken.

Netflix. Games. Instagram. WhatsApp.
Maar ook: eten laten bezorgen in plaats van met aandacht een maaltijd koken. Allerlei taakjes in huis uitbesteden, in plaats van ze zelf doen en daar lekker in opgaan – terwijl dat ons nu juist gelukkiger maakt.

En ook een interessante, is dat de auteur zegt: misschien werk je juist zo veel, omdat je daar je uitdaging – en dus geluk – vindt. Misschien ga je wel minder werken als je privé-leven uitdagender wordt.

Ik herken het heel erg. Sinds begin dit jaar werk ik écht minder dan voorheen (4 dagen bij Einder en 1 keer per kwartaal 1 freelance-artikel voor Radboud Magazine) en dat betekent dat ik meer vrije tijd heb. Dat is natuurlijk fijn, en tegelijk is het soms ook moeilijk om te zoeken naar die flow. Om niet de hele dag op de bank te hangen met een serie. Mezelf ertoe te zetten iets te gaan Doen – iets NIEUWS misschien wel!

Ik geloof dat ik maar eens een lijstje ga maken van dingen die ik graag eens zou doen of leren. Want als ik wacht op het moment dat ik inderdaad die vrije dag heb, kan ik het niet bedenken – en zoek ik weer de afleiding.

En ik herken ook het ‘hobbeltje’ waar het artikel over spreekt; je komt thuis, moe en gaar, en wilt eigenlijk gewoon helemaal niets meer – al helemaal niet koken – en een diepvriespizza is echt heel aanlokkelijk. Of sowieso: niet meer de deur uit gaan. Yoga afzeggen.

Nu is er natuurlijk niets mis met af en toe lekker op de bank hangen met een pizza (sterker nog, soms is dat het beste wat je kunt doen om Lief Voor Jezelf te zijn). Aan de andere kant: gisteren kwam ik inderdaad zo gaar, moe en een beetje op thuis en ik had de avond al uitgeroepen tot Baaldag Waarin Niets Meer Hoeft. Die wekelijkse bikram-les komt morgen wel, besloot ik. Tijd voor pizza en bon bon bloc witte praline.

Tot ik me realiseerde dat ik m’n bikram-les ditmaal had geboekt via OneFit (wat overigens een dikke aanrader is, want jeej onbeperkt yoga en sportlessen door de hele stad!, maar dat terzijde). En de (enige) catch daarvan is dat je een les tot maximaal 2 uur van tevoren kan annuleren, anders betaal je een boete van 10 euro – logisch ook, natuurlijk, anders zou iedereen de hele tijd allerlei lessen blokkeren en niet komen opdagen. Maar goed, het was inmiddels 19.00 uur en mijn les begon om 20.00 uur.

Dus ik ging toch maar.

Het grappige: op het moment dat ik besefte dat ik “geen andere keus” had dan gewoon te gaan, verdween ook een groot deel van mijn verdrietig/vermoeide ugh-gevoel. Ik zette me eroverheen. Ging naar de les, nam mezelf wel voor extra zacht en lief voor mezelf te zijn.

Ik was zelfs vroeg in de studio, waardoor ik voor de les begon nog een kwartier in de warmte ruimte lag en een mindfulnessoefening deed (bodyscan). Op het moment dat we moesten gaan staan, was mijn hoofd al heel wat rustiger. En die les, die ging gewoon eigenlijk hartstikke lekker en fijn – ik merkte zelfs nauwelijks dat ik een dag eerder nog 9 kilometer had hardgelopen. (Dankjewel, sterk lijf.)

Lang verhaal kort: ik trok mezelf over het hobbeltje. (Of nee, OneFit deed dat.) En dat was een goed idee. Want vandaag werd ik om kwart voor 7 fris wakker uit diepe slaap. Vandaag voel ik dat die yoga toch echt wel goed voor me was.

En vanavond kan ik alsnog lekker op de bank met bon bon bloc.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

3 Comments

 • Lianne

  OneFit is ZO relaxed.

  vind het echt een verrijking van m’n leven en die 2 uur (of soms 8!) annuleringstermijn is soms echt precies wat je beschrijft. Het hobbeltje wordt gewoon voor je beslist.

  0
 • Loes

  Ik had nog nooit van onefit gehoord, maar goed, dat zal hier in de Achterhoek ook niet lonen helaas. In ieder geval: fijn om van je te lezen.
  Ik had toevallig afgelopen zondag tijdens het schoonmaken zo’n flow momentje en die zijn, buiten het sporten, zo zeldzaam dat het me opviel. :)

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.