Exit WhatsApp

Ik geloof dat ik zover ben. Het suddert al een tijdje en toen ik vanmorgen aan de keukentafel een artikel las in Trouws weekendmagazine Tijdgeest, wist ik het ineens zeker.

Ik ga WhatsApp verwijderen.

Je weet misschien dat ik al langer bezig ben me terug te trekken van sociale media. Dat heeft drie redenen:

  1. Ik ben nogal verslavingsgevoelig als het op telefoonschermen aankomt. Toen ik nog op Facebook en Instagram zat, knalde mijn schermtijd standaard naar 4 tot 6 uur per dag. Dat vind ik te veel, en het is niet hoe ik mijn leven wil besteden. Moet je nagaan wat je in die tijd allemaal kunt doen.
  2. Ik vind Facebook een smerig bedrijf. Bedrijven als Facebook (en ook Google) verdienen geld aan mijn schermtijd. Ze hebben er alle baat mij om mij af te leiden. Daar wil ik niet aan meedoen.
  3. Ik word er onrustig van. Al die berichtjes die ik nog moet beantwoorden… ik doe het waarschijnlijk zelf hoor (gebruik genereert gebruik), maar soms voelt het behoorlijk invasive. Bovendien, in de uren dat ik WhatsApp-gesprekken voer(de), ga ik liever met iemand wandelen of theedrinken. Zeg nou zelf: hoe vaak heb je een WhatsApp-gesprek dat je je een half jaar later nog herinnert?

En dat zijn niet de enige punten die me dwarszitten. Ik schreef er al eerder over op dit blog, bijvoorbeeld:

  • Liever – over dat sociale media niet zozeer stóm zijn (ze zijn juist heel erg leuk), maar dat er nu eenmaal andere dingen zijn die ik liever doe
  • Kind en water – over mijn conclusies na een smartphonevrij weekend (tipje van de sluier: je moet niet het kind met het badwater weggooien)
  • Vrij – een stukje dat ik schreef na twee weken op vakantie naar Italië zonder smartphone
  • Feesboek – over hoe ik besloot Facebook te verwijderen
  • Zombie – over hoe ik een terugval had en plots toch weer aan Facebook geplakt zat (en wat dat deed)
  • Telefoonvrij leven: een update – nou ja, de titel zegt het al
  • Pionieren – over wat er allemaal loskomt als je gaat afkicken van je telefoon
  • 10 tips om minder op je smartphone te zitten – een praktische opsomming met dingen die voor mij veel verschil hebben gemaakt

Woei, best een lijst eigenlijk (en dit is lang niet alles). Je merkt, het onderwerp houdt me bezig. En hoewel ik superblij ben dat ik nu al ruim een jaar vrij ben van Facebook, Twitter en Instagram, bleef één applicatie me een doorn in het oog: WhatsApp.

WhatsApp is natuurlijk eigendom van Facebook. En hoewel ze waarschijnlijk van alles beweren ove privacy, zint het me niet dat Mark Zuckerberg precies weet wat ik allemaal online bespreek – en met wie.

Begin dit jaar schreef ik al: “in 2020 wil ik mijn afhankelijkheid van WhatsApp verder terugschroeven“. Dat was op 4 januari. Het is nu 14 december en ik heb nog stééds WhatsApp.

Oké, er is intussen wel íets veranderd. Waar ik vroeger hele appgesprekken voerde, weten vrienden inmiddels dat ik liever niet via die app communiceer (en als wel, dan vooral praktisch: ‘hoe laat spreken we af?’). Het merendeel van m’n vaste appcontacten heb ik verplaatst naar Signal en iMessage. Notificaties van WhatsApp krijg ik niet meer, vaak reageer ik laat – en in tegenstelling tot vroeger maak ik me niet zo druk meer over wat mensen daarvan vinden. Als het echt dringend is, bellen ze wel.

Maar goed, die laatste stap zetten – gewoon WhatsApp verwijderen – blijkt dus wel een dingetje.

En toen bedacht ik hoe het ging toen ik begin dit jaar stopte met vlees eten. Ook dat was niet makkelijk, en dat was precies de reden dat ik zei: ik stop een jaar. En ik blijf wél vis eten. Niet voor altijd dus, maar een afgebakende periode. Die drempelverlaging had ik nodig om überhaupt te beginnen.

Ruim een half jaar later was ik praktisch veganist.

Daarom stop ik één maand met WhatsApp, vanaf morgen. Hoewel ik natuurlijk hoop dat die tijdelijke situatie me zo gaat bevallen dat ik niet meer terugkom – maar daar gaat het nu niet om. Eerst maar eens beginnen. Of nou ja, stoppen dus.

Ik heb er zin in.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.